Baronii și pesediștii certați cu legea, obstacolul pentru „reformarea PSD”

Baronii și pesediștii certați cu legea, obstacolul pentru „reformarea PSD”

Social-democrații care au probleme cu Justiția ar urma să facă un pas înapoi. Totodată, propunerea de reducere a puterii baronilor locali a stârnit divergențe

Social-democrații s-au reunit, ieri, în ședința Comitetului Executiv, care se anunța extrem de tensionată, având în vedere conflictul dintre unii lideri din teritoriu și conducerea centrală, în special Liviu Dragnea, cel care a propus diminuarea puterii baronilor locali, prin separarea funcției politice de cea administrativă.

Marele absent al dezbaterilor interne a fost președintele de onoare al partidului, Ion Iliescu. Potrivit unor surse, printre propunerile avansate pentru mult invocata „reformare” a PSD a fost cea potrivit căreia cei care sunt urmăriți penal să se autosuspende din partid, iar cei care sunt arestați preventiv să piardă automat calitatea de membru al PSD. Informația a fost confirmată de liderii PSD. Liviu Dragnea a precizat că, deși nu a existat o decizie prin vot, în cele două luni până la congres trebuie identificată o soluție de modificare a statutului în acest sens. Președintele executiv al PSD ar putea fi unul dintre cei vizați de astfel de propuneri în condițiile în care s-a vehiculat numele său în Dosarul Bica.

Baronii vor ”dreptate” până la vârful PSD

Discuțiile din Cex au avut loc pe fondul declarațiilor războinice între lideri din teritoriu precum Marian Oprișan (foto mic) și Liviu Dragnea. De altfel, Dragnea a avut o reuniune informală cu unii lideri din teritoriu înaintea CEx. Oprișan i-a transmis președintelui executiv că ar trebui să facă pasul înapoi. Liderul PSD Vrancea a spus că este de acord cu separarea funcțiilor administrative de cele politice cu condiția ca această regulă să fie aplicată de la președintele exectiv în jos, cu excepția premierului care poate să rămână și președinte de partid. Liderul PSD le-a luat însă apărarea celor din teritoriu, afirmând că aceștia nu au beneficiat de imunitate în fața justiției și au răspuns pentru faptele lor ori de câte ori s-a pus problema, spre deosebire de miniștri și parlamentari. Ponta a susținut și el că regula separării funcțiilor se va aplica la toate eșaloanele. „Important este că trebuie să facem această reformă și o să discutăm și în martie, la congres, luăm o decizie. Cum să se aplice la nivel local? Nu există așa ceva. O regulă întotdeauna se aplică de sus până jos, fără excepție. Dacă e regulă, altfel nu mai e regulă”, a spus Victor Ponta.

Liderul PSD Sibiu a demisionat

Președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, a demisionat din toate funcțiile de conducere deținute în PSD, până la soluționarea problemelor din justiție, locul acestuia la șefia PSD Sibiu fiind luat de senatorul Viorel Arcaș. „În ședința Comitetului Executiv PSD am transmis decizia mea de a demisiona din toate funcțiile de conducere deținute în Partidul Social Democrat, până la soluționarea problemelor din justiție. Membrii Comitetului Executiv au acceptat demisia mea și l-au desemnat ca președinte interimar al Organizației Județene PSD Sibiu pe senatorul Viorel Arcaș, până la organizarea de noi alegeri, conform statutului PSD”, a declarat Cindrea.

Miron Mitrea pleacă din PSD, după 20 de ani

În timp ce pe culoarele PSD se vorbea despre sancționarea eurodeputatului Cătălin Ivan, unul dintre cei care și-a anunțat candidatura la șefia partidului, marea surpriză a Comitetului Executiv a venit din partea unui „veteran” al socialdemocraților. După aproape douăzeci de ani, fostul lider sindical Miron Mitrea și-a anunțat colegii că demisionează din partid.

Plecarea sa ar urma să se aplice odată cu începerea sesiunii parlamentare de anul viitor. Miron Mitrea este vicepreședinte al Camerei Deputaților, post care va rămâne vacant.

El a refuzat să dea detalii legate de decizia sa, rezumându- se la a spune că „nu dorește să facă scandal”.

Potrivit unor surse din PSD, el a ținut un lung discurs prin care a criticat deciziile partidului din ultima perioadă, Mitrea fiind și unul dintre cei care ar fi optat pentru ieșirea de la guvernare.

Ivan a scăpat nesancționat

Social-democratul este însă unul dintre cei care ar fi urmat să plece din PSD, în condițiile în care s-a vorbit despre retragerea celor cu probleme în justiție. Întrebat dacă le recomandă și altor colegi cu probleme în justiție să facă un pas înapoi, el a refuzat să comenteze.

În schimb, Cătălin Ivan, fost purtător de cuvânt al partidului și eurodeputat, a scăpat de orice sancțiune. Deși s-a vorbit despre excluderea lui după ce a criticat actuala conducere a socialdemocraților, subiectul nici măcar nu a mai fost abordat în ședința Cex.

Ivan a anunțat însă că va candida la șefia partidului și l-a atacat dur pe Liviu Dragne căruia i-a recomandat să se suspende din toate funcțiile din partid, având în vedere că vorbește despre moderinizarea formațiunii, or într-un partid modern cei implicați în dosare pleacă.

El s-a referit astfel la recentele informații legate de Dosarul Bica.