Baronii locali nu vor să fie la mâna consilierilor județeni

Baronii locali nu vor să fie la mâna consilierilor județeni

Nemulțumiți că prin modificarea la Legea alegerilor locale își pierd influența în județe, președinții de Consilii Județene iau în calcul fie să nu mai candideze în 2016, fie să devină parlamentari

Modificarea legii pentru alegerile locale a schimbat planurile de carieră ale baronilor locali. Potrivit noilor prevederi, președinții de Consilii Județene nu mai sunt aleși direct, de către cetățeni, ca și primarii, ci vor fi aleși indirect, de către consilierii județeni.

Parlamentul, o variantă

Unii dintre ei au declarat că nu mai sunt tentați să candideze pentru șefia CJ și că iau în considerare să candideze la Parlament. „Este foarte greu după ce ai fost ales de 150.000 de oameni să fac așa ceva(n.red.- să fie ales de către consilierii județeni). Nu exclud, dar nici nu ascund că e foarte greu să accept acest lucru”, a spus, pentru EVZ, Ciprian Dobre, președintele liberal al CJ Mureș.

FOTO: Ciprian Dobre (CJ Mureș) nu este încântat că va fi la mâna consilierilor județeni FOTOGRAFII: NICU DÎRDÎIAC

Nici Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad nu vrea să stea la mâna consilierilor județeni. „O să decid atunci, mai e un an până la alegeri, o să fac o analiză pertinentă, dar nu voi accepta să fiu un președinte de Consiliu Județean care va răspunde la comanda consilierilor județeni, depinde de cum va arăta configurația Consiliu lui”, a spus el. Rădu cu Filipescu, preșe dintele CJ Călărași, a afirmat că este posibil să fie tentat de o candidatură în Parlament.

Nici Petrache n-ar mai vrea

„Este bine să te reorientezi spre altceva. Este posibil să discut la un moment dat cu colegii mei și despre Parlament”, a spus Răducu Filipescu, președintele CJ Călărași. Marian Petrache, președintele CJ Ilfov, nu ar mai fi tentat de un nou mandat, potrivit unor surse liberale, el oscilând între Primăria Capitalei și Parlament.

FOTO: Numele lui Marian Petrache a fost vehiculat în PNL pentru o candidatură la Primăria Capitale

În ceea ce îl privește pe președintele CJ Bacău, social- democratul Dragoș Benea, aceasta ar fi tentat de o candidatură la Parlament. „Nu cred că voi mai candida pentru funcția de președinte de CJ”, a spus el, pentru EVZ.

Președintele CJ Vaslui, social- democratul Dumitru Buzatu, a afirmat că va candida pentru funcția de consilier județean. „Încerc să candidez la funcția de consilier și după ce vom analiza rezultatele și vom stabili care e raportul atunci vom vedea ce se va întâmpla în privința președinției”, a spus el, pentru EVZ, punctând că a fost de trei ori deputat și că parlamentarii se pot descurca și fără el.

Jumătate dintre baroni, probleme cu legea

Aproape jumătate din consiliile județene au ajuns să fie conduse de politicieni cu probleme cu legea. Cazul cel mai recent este cel al lui Cristian Adomniței, președintele suspendat al CJ Iași, aflat în arest la domiciliu, cercetat de DNA. Florin Țurcanu a pierdut funcția de președinte al CJ Botoșani după ce a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Gheorghe Bunea Stancu, fostul șef al CJ Brăila este încarcerat la penitenciarul Galați. De asemenea, și Horea Uioreanu și-a pierdut funcția de președinte al CJ Cluj. Probleme cu legea au și Titu Bojin- CJ Timiș, Sorin Frunzăverde- CJ Caraș-Severin, Aristotel Căncescu- CJ Brașov, Cristian Bîgiu-CJ Buzău.