Editura Evenimentul si Capital

Balena Albastră, un fake news cu consecințe înfiorătoare. Interviu cu un licean, salvator al ”balenelor albastre eșuate”, adică al tinerilor care sunt dispuși să execute provocările ”curatorilor”

Poza de profil a tinerilor Antia Balena Albastră
Autor: | | 19 Comentarii | 34938 Vizualizari

Interviu cu un licean, salvator al „balenelor albastre eșuate”

Există jocul „Balena Albastră”? Sau, mai bine spus, mai există acest joc, după ce, pe 15 noiembrie 2016, a fost arestat presupusul său inventator, Fillipp „Vulpoiul” Budeikin? Majoritatea experților spun că nu mai există, că e un fake news. Dar – atenție! – un fake news care are consecințe nebănuite. După arestarea administratorului celebrului grup #F57, pare să se fi produs o isterie în masă. Mii de tineri – numărul nu este deloc exagerat – postează hashtagurile „Balenei Albastre”.

„Balena Albastră”- reversul ororii. Da, există și un reveres al înfiorătoarei provocări de a te sinucide. Pe Internet au apărut salvatorii adolescenților care postează hashtagurile. Cel pe care l-am contactat și mi-a răspuns are pseudonimul „Anti Balena Albastră”. Spune că e elev în clasa a X-a, la un liceu din Republica Moldova și nu am de ce să îl contrazic sau să-l verific, atâta timp cât această identitate îi permite să se apropie de „subiecții” săi.

Salvatorii balenelor albastre

Ce face un salvator al tinerilor care eșuează, asemenea balenelor albastre care se „sinucid” ieșind pe țărm? În primul rând identifică tinerii care-și pun hashtagul criminal pe profil, apoi îi abordează, sperând să-i convingă. Pe cei care bravează – dar care, inconștient, răspândesc „moda” îi conving că fac o prostie. Pe cei care chiar speră să fie contactați „administratorii- curatori” îi ajută să... nu-și mai dorească moartea.

Soluția psihologică e simplă, dar genială. Studiile după cazul „Vulpoiului” arată că adolescenții ajunși în joc tocmai de asta au nevoie, de atenție. Ori „salvatorul” asta oferă: expune profilul cu hashtagul, caută prietenii, părinții, îl pune pe tânăr în centrul unei vâlve. Apoi „cazul” e preluat de profesioniști, dar criza trece.

Mai jos e o discuție pe larg cu un astfel de salvator de „balene” eșuate.

Ce a descoperit el - și, verificând mai multe siteuri, am văzut că așa e – e interesant. După prăbușirea jocului – spre deosebire de Anti Balena Albastră, specialiștii netului spun că nu există acum un „centru” al curatorilor – mii de adolescenți au început să posteze mesajul care cheamă la joc. Au apărut și curatorii. Ce sunt ei? Sunt cei care transmit ordinele/provocările mortale.

Falșii curatori – noul pericol

Poliția rusă l-a numit pe Fillipp „administratorul jocului”. Cei care au jucat îi numesc „călăuze”, cei care-i ghidează pe calea de 50 de zile spre moarte. Acum ei sunt numiți „curatori”. Așa cum au apărut tinerii care postează, au apărut și falșii curatori. Tipi care – fără a avea vreo legătură cu serverul de pe care a început jocul în 2013 – se distrează pe seama adolescenților depresivi. Niște criminali la fel de periculoși ca originalul, mai ales că sunt mai greu de depistat.

Vestea că „bântuie” curatori fake a adus după sine încă o modă: toți cei interesați știm deja lista cu cele 50 de provocări, de la scrijelirea balenei pe piele la aruncatul în fața trenului sau saltul în gol de pe blocuri. Lista este, de fapt, un extras dintr-o carte scrisă de o adolescentă dereglată.

Pentru a-și convinge eventualele victime, cei care se prezintă drept curatori au găsit o nouă metodă – care transpare și din ce spune „salvatorul de balene”: alte două liste noi de provocări care, chipurile, sunt cele adevărate.

Pe scurt: jocul inițial, #F57 ar fi dispărut odată cu arestarea din noiembrie, dar povestea a incitat mințile adolescenților, fie că se cred jucători, fie că se dau curatori. Mai jos este o posibilă soluție de depistare a lor.

Încă un amănunt, autoritățile din Republica Moldova iau foarte în serios campania de informare a publicului privind aceste evenimente, fără să producă panică. Și acest lucru răzbate din discuția cu „co-chatuitorul” meu din noaptea de joi spre vineri.

Identitatea Anti Balenei Albastre

Anti Balena Albastră mi-a trimis un profil despre care spune că e al lui. Într-o poză sunt doi puști blonzi, un băiat subțire alături de o fată care parcă luminează o fotografie „photoshopată” în sepia. O culoare din trecut și poate, cu ceva străduință, va fi una din viitor. Prezentul îmi pare sumbru, dar cu o rază de speranță. Raza e blondă. E bine să știi că un puști crede că balenele albastre pot fi salvate și după ce eșuează pe țărm. După ce parte din materialul ăsta a apărut pe siteul evz.ro. Anti Balena Albastră m-a contactat din nou și mi-a spus că-i pot da identitatea. Dar au apărut știrile despre cazul de la Timișoara, cel cu amenințările la adresa familiei unei fete de 13 ani. E real sau nu? Când e vorba de prevedere, nu mai are importanță ce crezi, ci de a elimina orice risc, așa că am decis să-i las lui oportunitatea de a se prezenta.Cele două noi valuri ale isteriei

Anti: Salut.Cu ce te putem ajuta? NOI SUNTEM CONTRA JOCULUI.

EU: Și noi. Mă poți ajuta explicându- mi mai multe.

Anti: Salut, Alecu ! Ok, la ce ziar lucrezi?

Îmi trimite imediat, în câteva secunde, textul care urmează. E bun, pentru cei care află acum de cumplitul joc „Balena Albastră”.

Anti: Prima apariție a jocului „popular” a fost înregistrată în primăvara anului trecut, atunci, în rețea au apărut informații despre aceste grupuri și o serie de sinucideri în spațiul CSI. Un nou val de interes pentru aceste jocuri a fost înregistrat la începutul anului 2017. Statistica motorului de căutare Google denotă că au fost două explozii de activizare: una mai puțin intensă, în zilele de: 20 ianuarie și una foarte intensă – în primele zile ale lunii februarie. Anume în aceste zile au început să apară postări frecvente pe rețelele de socializare cu tag-uri legate de joc.

Am 16 ani și lupt pentru salvarea jucătorilor

Anti: Evenimentul zilei. Suntem onorați să colaborăm cu acest ziar.

EU: Voi fiind cine? Sau ce? Am văzut că voi căutați tineri care participă la joc.

Durează până răspunde.

Eu: Mai ești online?

Anti. Eu sunt un tânăr elev din Republica Moldova, am vârsta de 16 ani. Mă numesc Valentin și lupt pentru salvarea jucătorilor din acest joc. Principalul nostru (nu știu cum sa spun), dar îți explic, adică noi luptăm pentru a scoate tineri din acest joc,încercăm să îi impedicăm să se joace. Și luptăm pentru stoparea acestui joc.

Eu: Știi pe cineva care chiar joacă?

Anti: Primim zilnic informații despre zeci de persoane care sunt suspecte că joacă.

Eu: Și ai reușit să confirmi vreuna? Nu mă înțelege greșit, apelul tău imediat ce apare un mesaj cu hashtagul e foarte bun, poate alertează pe cineva. Dar sunt jucători sau doar bravează?

Anti: Desigur că am reușit să scoatem adolescenții din acest joc.

EU: Pe bune?

Anti: Da.

EU: Te deranjează să îmi dai un exemplu?

Anti: La moment, noi suntem 2 persoane în echipa pa-ginii. Eu, Valentin, și să spunem colega mea Ecaterina. Și avem și câțiva voluntarii. (10+) Zilnic primim mesaje că persoane vor să intre la noi ca voluntari, dar mulți doresc doar să ne încurce.

Eu: Adică voi chiar ați găsit tineri care joacă?

Anti: Deci ce dovezi dorești? Că am scos din joc sau să nu intre în joc?

EU: Cred că sunt la fel de importante amândouă.

Poate sunt vieți salvate. Care s-ar fi irosit pe o nebunie.

Rusia. Sankt Petersburg

Anti: Da, în fiecare zi ne expediază lumea screenshot-uri cu persoanele suspcte sau adresa lor de contact.

Eu: Suspecte, în ce sens?

Anti: Acești „curatori” ca atare sunt psihologi și de aceea ei te conving foarte ușor să intri în joc, să faci ce spun ei etc. Acest joc este făcut pentru persoanele cu caracter slab. Când l-au arestat pe ăla, el a spus că vrea să scape lumea de oamenii cu caractere slabe.

Eu: Am citit. „Curatorii” cine sunt?

Anti: Administratorii jocului.

Eu: Se știe de unde sunt? Vorbesc în rusă sau în română?

Anti: Da, se știe de unde sunt, dar nu se știe cine sunt. Adică orașul se știe, dar persoanele care sunt administratorii jocului nu se știu. În anul 2016 a fost arestat un administrator al jocului.

Eu: Rusia sau Belarusia? Eu nu știu.

Anti: Rusia. Sankt Petersburg

Eu: Ok. Și cum abordează tinerii?

Anti: Tinerii pun un status cu un tag în limba rusă, ca de exemplu (traduse în română): #balenalabastra #F57 #vreausajoc #suntobalena

Iar pe urmă pe acești tineri îi contactează administratorii jocului.

Eu: Nu prea știu rusă. E vorba de cel care începe #IA cu chirilice? L-am văzut în mai multe imagini de la voi de pe pagină.

Anti: Tag-urile în română: Balena albastră F57 Vreau sa joc Sunt o balena.

Eu: Și voi sau oameni ca voi îi contactați pe cei care pun hashtagul ăsta?

Anti: Desigur. Adică mai trebuie și alte dovezi, cum ar fi să aibă poze cu balena sau să aibă poze suspecte, să aibă pe profil video și muzică cu (sinii kit) Balena Albastră.

Eu: Sunteți elevi, tu și colega ta? Ați avut colegi în joc?

Anti: Da, ambii suntem clasa a 10-a. Doar că eu sunt din sudul Republicii Moldova, adică din Cahul, iar colega mea, Ecaterina, este din nordul Republicii Moldova, adică din Strășeni.

Da, au fost cazuri și din clasă, dar au pus doar statusurile cu tagurile acelea. Iar pe urmă le-au șters.

Eu: Până să îi contacteze cineva?

Poliția și psihologul școlar se implică

Anti: Da. Adică la noi în școală a fost poliția și psihologul școlar și ne-a explicat cum stă treaba și pe urmă nu am mai avut chef de acest joc.

Dar au găsit și un altă băiat de la alt liceu care deja juca și avea tăiat pe mână cu lama forma balenei.

Eu: Și l-au scos din joc?

Anti: Da, drept că puțin mai greu, dar au reușit să îl scoată din acest joc .

Eu: De ce mai greu? Doar nu l-au mai lăsat la calculator după ce l-au depistat?

Anti: Nu. L-au luat la psiholog și l-a consultat și au vorbit ei acolo (nu știu conversația lor) și acuma nu se mai joacă.

Eu: Și nu au încercat să dea de curatorul lui?

Anti: Este greu să dai de ei .

Eu: Fiecare jucător are un singur curator? Adică unul singur îi dă ordine în alea 50 de zile?

Anti: Nu, sunt mai mulți. Și care este ON atunci când îi dai mesaj acela îți oferă următoarea provocare.

Eu: Pare ireal. La ce metode sunt acum de depistare a unei persoane, să existe grupuri online și profiluri publice, dar să nu găsească nici un astfel de „curator”!

Anti: Pare ireal, dar sunt peste 140 de cazuri în Rusia. Vreo 7-8 în RM. Și în România sunt, dar nu le știu numărul, dar cred că mai mult de 5 nu sunt.

Eu: În România, Poliția spune că nu e niciunul și îi cred.

Anti: Au profilurile pe privat acei „curatori”.

Vom salva și mai mulți adolescenți

Eu: Voi depistați profilul celui care susține că vrea să joace. Ce faceți după aia, voi sau voluntarii?

Anti: Noi pe urmă le dăm indicii voluntarilor. Adresa profilului, dacă ne dă și nouă detalii despre profil. Adică în a câta zi este în joc, dacă are comportament ciudat, dacă are ceva pe mâini etc. Un voluntar ia cazul și îl duce până la capăt, dar mai facem și noi câteva cazuri. Adică sunt multe, dar noi suntem puțini

Eu: Cum? Îi abordați direct sau le anunțați prietenii?

Anti: Încercăm să luăm legătura cu ei, noi ne prefacem că suntem în joc și încercăm să îi cerem ajutor, ce să facem și etc. Și deodată se vede care joacă și care nu. Mai putem lua legătura cu prietenii. Sau chiar cu părinții.

Eu: Mulți bravează.

Anti: Da. 80%.

Eu: 20% e foarte mult! Să joace pe bune!

Anti: Nu, 80% spun că da, joacă. Ne ajută etc. Iar noi pe urmă ne luăm rolul în serios și încercăm să îl/o conving sau, dacă nu putem, luăm legătura cu prietenii lor. Dar noi deja ne gândim să luăm legătura cu părinții și pe urmă cu poliția și credem că vor fi și mai ok. Vom salva și mai mulți adolescenți. Ne ocupăm doar de cazurile din Republica Moldova, dar ne gândim să ne ocupăm și de cazurile din România și alte țări.

Eu: Bravo! E o treabă bună, ce faceți voi cu grupul ăsta. De când îl țineți?

Anti: Desigur că e bine ce facem. Această pagină a fost creată pe 11 martie, adică cu 5 zile în urmă.

Listele care ar trebui să-i diferențieze pe curatorii fake de cei adevărați

Eu: Crezi că sunt acum și din Moldova. Sau tot doar din Rusia?

Anti: Sunt și din Moldova, dar sunt fake. Adică nu sunt adevărați.

Eu: Cum adică fake? Dacă dau sarcinile zilnice și te duc spre mormânt...

Anti: Dar tot aceia din Rusia sunt cei care vorbesc cu adolescenții.

EU: Nu înțeleg.

Anti: Da, știu că te duc spre mormânt. Adică aceia din Rusia sunt principali și aceia fac rău nu aceștia fake.

Eu: Adică au apărut și tipi care se dau mari, bravează, că sunt curatori?

Anti: Desigur. Dar desigur ca nimeni nu îi crede.

Eu: Păi, iar nu pricep, pe unul care vrea să moară, ce îl interesează că îi dă ordinul un curator autentic sau un fake?

Anti: Desigur ca îl interesează acel autentic. Adică dorește să fie contactat de administratorii reali ai jocului.

Eu: Mă depășește!

Anti: Cred că știți deja ce provocări le dă.

Eu: Da, și dacă știu eu, știu și fake- urile

Anti: După cum am înțeles eu sunt 3 liste cu provocări.

Eu: ?

Anti: Sunt 3 liste diferite a câte 50 provocari pe care le dau curatorii. Eu personal până acum doar 1 lista am.

La moment nu am auzit să îl fi prins pe unul fake.

Eu: Aia cu scrijelitul în piele, plimbatul la înălțime, muzica la 4.20...

Anti: Anul trecut l-a arestat pe unul din curatorii adevărați. Eu pe asta o am.

Îmi dă lista. E cea despre care auzisem, dar parcursă provocare cu provocare pare o nebunie cum a fost cea cu sinuciderile EMO, de la începutul anilor 2000, mult adaptată și transformată într-o „provocare”, într-un diabolic „Hai că poți! În sfârșit ești cel mai tare!” Mesageria mă scoate din „lecția” listei de provocări.Anti: Vă mai pot răspunde acum la ceva întrebări?

Eu: Iartă-mă! Îți mulțumesc din suflet. Noapte bună. Noapte bună și felicitări.

Anti: Felicitări pentru ce? Oricum... mulțumesc !

Eu: Pentru că îți pasă!

Anti: Asta îmi face mare placere să fac. Cred că ăsta mi-e și scopul vieții mele

Nu contează cine suntem!

Eu: Și câți tineri ați contactat în 5 zile?

Anti: Am avut peste 200 de cazuri din care doar vreo 40-50 au fost corecte. Adică unul doar din amuzament iși posteazaă taguri/poze cu „Balena Albastră”

Eu: Stai așa! 200 în 5 zile?

Anti: Da. Atunci când am deschis pagina, pe 11 martie, am avut peste 1.500 de mesaje în doar 12 ore.

Eu: Voluntarii sunt tot elevi?

Anti: Desigur. Adica sunt voluntari și mai mici sunt și +20 de ani.

Eu: Știi? De la începutul discuției mă tot gândesc să îți cer o probă că sunteți liceeni, dar apoi m-am gândit că nu contează. Important e că ajutați, nu cine sunteți.

Anti: Ce probă să ne cereți ?

Eu: Nu mai contează! Chiar nu are importanță.

Anti: Asta și eu o spun la lumea care intreabă cine suntem. „Atâta timp cât noi ajutăm lumea nu contează cine suntem câți ani avem și care este numele nostru”. Bine, dacă și dvs spuneți așa.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate