Mihaela Geoană, luptătoare împotriva cancerului

Mihaela Geoană, luptătoare împotriva cancerului

Fundaţia condusă de Mihaela Geoană, „Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură“, care a lansat programul de prevenire şi depistare precoce a cancerului de sân în urmă cu şapte ani, a fost recunoscută de guvern ca fiind de utilitate publică.

Beneficiul cel mai mare este mai degrabă de ordin moral, prin care i se oferă recunoaşterea activităţilor pe care această Fundaţie le-a desfăşurat în ultimii şapte ani. Această recunoaştere ne oferă posibilitatea de a gândi unele viitoare proiecte de anvergură în colaborare cu autorităţile publice“, e de părere Mihaela Geoană.

Conduce Crucea Roşie

Preşedintele „Renaşterii“ spune că recunoaşterea acestui statut nu poate fi pusă pe seama vreunui favor. „Până în prezent, toate programele şi proiectele Fundaţiei au fost derulate cu fonduri obţinute din donaţii şi sponsorizări. În decursul întregii activităţi, Fundaţia „Renaşterea“ nu a beneficiat niciodată de fonduri publice pentru programul de prevenţie a cancerului de sân, iar statutul de utilitate publică nu a fost un cadou, ci o conformare firească a întregii sale activităţi“, spune ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, în urma recunoaşterii acestui statut, fundaţia condusă de Mihaela Geoană a reuşit să-şi păstreze sediul situat într-unul dintre imobilele aflate în portofoliul RAAPPS. Mircea Geoană, preşedintele PSD, a făcut un apel public pentru ca organizaţia soţiei sale să primească statutul de „utilitate publică“.

Între conducerea Crucii Roşii şi cea a Fundaţiei „Renaşterea“ nu se poate vorbi de un conflict de interese, susţine Geoană, întrucât cele două organizaţii desfăşoară activităţi în domenii diferite. Mai mult, ea spune că prezenţa ei în conducerea Crucii Roşii este o recunoaştere a activităţii sale caritabile, „a campaniilor de informare şi a celor de strângere de fonduri, precum şi a posibilităţii de colaborare cu personalităţi de nivel internaţional pe care am avut oportunitatea de a le cunoaşte“.

Privind desfăşurarea activităţii Crucii Roşii, Geoană spune că organizaţia suferă de un deficit de imagine, iar „principalul obiectiv este acela de a-i reda prestigiul şi credibilitatea pe care le merită. Vreau să fim cât mai prezenţi în viaţa publică şi să ne apropiem cât mai mult de oameni, de nevoile şi de speranţele lor, iar mesajul pe care îl transmitem este acela că îi rugăm să ne ajute să ajutăm“, mai spune ea. „Un mare şoc este aflarea veştii“

Fundaţia pe care Mihaela Geoană a înfiinţat-o va continua campania de prevenire şi depistare precoce a cancerului de sân. În cei şapte ani de activitate, „Renaşterea“ a înfiinţat o linie telefonică gratuită, un centru de informare, unul de diagnostic al afecţiunilor mamare şi oferă şi asistenţă psihologică persoanelor depistate cu cancer de sân.

Tratament la timp

Totuşi, atunci când depistează o femeie bolnavă de cancer, Geoană nu consideră că i-ar da acesteia o veste proastă. „Eu mă gândesc că am determinat-o să vină la control, am depistat o boală pe care oricum o avea. Dacă nu ar fi venit, ar fi depistat-o mult mai târziu când i-ar fi fost mai greu să se vindece şi ar fi suferit mai mult. I-ai lungit sau i-ai salvat viaţa. Trebuie să vezi partea bună a lucrurilor ca să-ţi dea energie să continui şi ca să ai o mulţumire“, adaugă aceasta. CARTE DE VIZITĂ Un arhitect implicat în acţiuni de caritate > Mihaela Geoană s-a născut pe data de 26 februarie 1962. > Între 1977-1981 a urmat cursurile Liceului „Ion Luca Caragiale“, din Bucureşti. > În 1987 a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“ din Capitală. > 1993-1995 - MBA Université du Quebec în parteneriat cu ASE. > În 2001 a pus bazele Fundaţiei „Renaşterea pentru Educaţie, Să- nătate şi Cultură“, împreună cu Cristina Copos. Din acelaşi an şi până în prezent, Mihaela Geoană e preşedinte al fundaţiei. > Din aprilie 2007 este preşedinte al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România. > Este căsătorită cu preşedintele PSD Mircea Geoană şi are doi copii: Alexandru (15 ani) şi Ana- Maria (13 ani).

DESTIN De profesie arhitect, Mihaela Geoană a profesat o scurtă perioadă de timp în domeniu. Ea a ales să-şi urmeze soţul ambasador şi să se implice în activităţi de caritate.

Pasiunea pentru arhitectură i-a fost insuflată de tatăl său, care lucra în domeniul decoraţiunilor interioare. „Conducea o fabrică de mobilă. Îmi plăcea această latură: să alegi mobilă, să decorezi o casă. Pe de altă parte, el era un mare admirator al arhitecţilor. Îmi spunea că sunt oameni stilaţi, cultivaţi, că au o viaţă frumoasă“, spune Mihaela Geoană, care a urmat facultatea de profil. „Am făcut-o cu mare plăcere, dar din păcate n-am profesat.“ Arhitect pentru cafea

După terminarea studiilor, ea a făcut doi ani de stagiatură, până în 1989, iar ulterior s-a ocupat de amenajarea unui magazin de pe Calea Călăraşilor, „Boutique“, pentru care a primit două kilograme de cafea. Imediat după Revoluţie, Mihaela Geoană a plecat împreună cu soţul ei în Franţa, unde a continuat să profeseze. „Am lucrat cu un arhitect pentru protecţia monumentelor istorice. Eram tineri, veniţi din România de la două kilograme de cafea, iar în Franţa eram plătiţi foarte bine“, îşi aminteşte aceasta. Apoi, pentru că Mircea Geoană a fost numit ambasador în Statele Unite, Mihaela Geoană s-a mutat timp de cinci ani dincolo de Ocean. „Până acum au rămas cei mai frumoşi ani din viaţa noastră“, spune ea. Bazele unei fundaţii

Ideea de a înfiinţa o fundaţie cu scop caritabil i-a venit în America. „Acolo am fost implicaţi în foarte multe acţiuni caritabile, prin natura activităţii diplomatice. Ne solicitau diferite organizaţii să găzduim evenimente pentru ei. Era un lucru care nu ne costa absolut nimic, dar în schimb venea foarte multă lume la Ambasada României. Era un prilej de a promova România“, povesteşte aceasta. După o scurtă perioadă, Mihaela Geoană a fost invitată să sprijine o organizaţie în domeniul cancerului de sân. După ce s-a întors în România, în 2001, ea a reuşit după jumătate de an să pună bazele fundaţiei „Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură“. Alături de ea, un membru fondator a fost Cristina Copos, soţia omului de afaceri George Copos, iar „ingrediente“ Andreea Esca, „purtătorul de mesaj şi prezentatoarea evenimentelor“, dar şi Dana Năstase. Idei de peste Ocean

Mihaela Geoană recunoaşte că notorietatea de care se bucură soţul ei a contribuit la dezvoltarea fundaţiei. „Faptul că soţul meu a fost Ambasadorul României la Washington m-a ajutat să observ activităţile în care erau implicate soţiile politicienilor de peste Ocean. Am înţeles cum funcţionează acest sistem şi mi-am spus că ar fi un lucru extraordinar să îl aducem şi în România. Un alt beneficiu al notorietăţii soţului meu este faptul că m-a adus pe mine în atenţia mass-media şi astfel am putut susţine cauza fundaţiei“, susţine Geoană. Totuşi, ea mărturiseşte că, la început, când găzduia evenimentele din Statele Unite „şi vedeam nişte doamne cu poziţie înaltă în societate, mă întrebam ce vor să obţină. Îmi spuneam că este satisfacţia de a face bine. Sincer, nu o înţelegeam. De-asta îmi este teamă că nu sunt înţeleasă când spun că am o satisfacţie să ajut pe cineva“, pune punct discuţiei Mihaela Geoană.

FAŢA   NEVĂZUTĂ Orhideele şi obiectele de argint > Colecţionează obiecte de argint. „Îmi plac foarte mult miniaturile, obiectele din argint, am tot felul de figurine.“ > „Îmi plac foarte mult florile, dar plantele în ghiveci. Mi-e tare milă de florile tăiate, nu cumpăr niciodată.“ Orhideele sunt preferatele sale, motiv pentru care are la birou una albă. > Pe Mircea Geoană l-a cunoscut la schi, în Predeal, „în telescaun“, într-o vacanţă din timpul facultăţii. Cum în cele două grupuri existau prieteni comuni, ei au mers împreună pe pârtie. „Dura 20 de minute o urcare şi am început să vorbim. Seara am ieşit toţi într-un club şi aşa s-a legat relaţia“, îşi aminteşte Mihaela Geoană. > Timpul liber petrecut în familie este destul de scurt „şi atunci trebuie să îl maximizăm. Încercăm să facem sport împreună, jucăm tenis, iarna schiem“. > Familia Geoană este mare iubitoare de animale. „Avem o grădină zoologică: o pisică, doi căţei, am avut peşti, doi papagali“, spune aceasta râzând.

> Cea mai bună prietenă a sa este Cristina Copos. > Mărturiseşte că este apropiată de cei doi copii ai săi. „Mă implic în viaţa copiilor mei.“

CREDINŢĂ Icoană primită de la mama sa

„Mama este cea care ţine la latura spirituală în familie. Mi-a oferit această icoană ca să pot să o am la mine peste tot pe unde merg. În afară de încărcătura simbolică pe care aceasta o poartă, îmi şi place foarte mult“, mărturiseşte Mihaela Geoană. FAMILIE „Momente fericite ale vieţii noastre“

Mihaela Geoană are la birou mai multe fotografii cu familia. „Îmi înveselesc ziua“, mărturiseşte ea. Una dintre ele este făcută în urmă cu un an, într-un studio foto. „În America există obiceiul de a trimite prietenilor o felicitare de Sărbători, cu fotografia familiei pe copertă. Aceasta a fost intenţia pentru care am făcut fotografia“, spune Geoană. Deşi are un program încărcat, aceasta mărturiseşte că familia este prima sa prioritate: „educaţia copiilor şi atmosfera de familie unită“.

SFAT

Implicaţi-vă!

„Am trăi mult mai bine şi am fi mai fericiţi dacă am fi mai deschişi, mai buni, dacă lumea ar vrea să facă bine. Nu mergând atât de departe încât să dai tot ce ai, ci să nu fii egoist, doar pentru tine. Este atât de mult loc să faci bine încât nu trebuie să existe competiţie.“ COLECŢIE „Mă pasionează orice formă de scoică“

Pentru că îi place foarte mult marea, Mihaela Geoană are la birou o colecţie de scoici. „Îmi place orice loc cu plajă şi palmieri. Nu am însă un loc preferat. Îmi rămân întipărite vacanţele nu atât datorită locurilor, cât a trăirilor. Din păcate, nu prea avem timpul şi prilejul de a merge în călătorii exotice“, mai spune aceasta. FOTOGRAFIE În vizită la Bill Clinton Pentru că Mircea Geoană a fost ambasadorul României la Washington, el a avut o întrevedere cu Bill Clinton pentru a depune scrisorile de acreditare ale României. „La ei există obiceiul de a invita ambasadorii cu familia. Îmi amintesc că eram impresionaţi, dar şi speriaţi de importanţa evenimentului. Pentru mine era înfricoşător să stau faţă în faţă cu cel mai puternic om al lumii.“ Geoană povesteşte că americanii „au o artă de a te face să te simţi bine în prezenţa lor. În ziua aceea, Ana împlinea şase luni, îi dădeau dinţii şi orice apuca lua şi ducea la gingii. Bill Clinton se juca cu ea şi toată lumea a început să râdă. Ţin minte că avea pe birou un băţ colorat, din Zair, pe care băieţelul l-a luat să se joace“, adaugă Geoană.