Editura Evenimentul si Capital

Cum prinde Fiscul evazioniștii

Achizițiile intracomunitare - o zonă unde frauda de TVA este în floare. Inspectorii sunt cu ochii pe mașinile mai mari de 3,5 tone
Autor: | | 2 Comentarii | 1031 Vizualizari

Scăderile de taxe au fost una dintre cauzele reducerii evaziunii, iar controalele în vamă au ajutat la diminuarea economiei la negru

România este, în zonă, țara cu cea mai proastă colectare a taxei pe valoare adăugată, istoric vorbind. Asta înseamnă că ne putem „lăuda” cu o ineficiență pe care fiecare guvern a moștenit-o de la precedentul, încă de la Revoluție.

Cu toate astea, 2015 a venit cu o schimbare importantă: a fost anul în care diferența între ceea ce s-a colectat și ceea ce trebuia să se colecteze a scăzut sub 40%. Dacă în 2014 procentul era de 44,4%, în 2015 a devenit 39,6%.

Cu toate astea, statul continuă să piardă enorm din evaziune, nu mai puțin de 8 miliarde de euro pe an, bani care ar fi fost suficienți pentru a ajunge la standardele cerute cu bugetul Apărării și la zi cu unele investiții.

Scăderile de taxe au redus evaziunea sub așteptări

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

De doi ani a fost creat departamentul Antifraudă în Finanțe, tocmai pentru a lupta cu evaziunea. Rezultatele mari lipsesc, dar responsabilii susțin că sunt pe calea cea bună. Iar, la capitolul rezultate palpabile, enumeră: codurile de TVA se acordă mai greu, controalele s-au întețit în vamă, schemele clasice de fraudare nu mai au același succes, gradul de conformare a crescut, chiar dacă doar parțial, datorită noului Cod fiscal. Astfel, scăderea TVA la alimente la 9%, și a cotei generale la 20%, a avut un impact sub așteptări, în condițiile în care unele companii au refuzat să achite noile taxe chiar la acest nivel redus. „Au fost creșteri ale colectării de TVA, însă sub așteptări”, a declarat ieri Valeriu Gâlă, Inspector General Adjunct în cadrul Direcției Antifraudă, într-o conferință organizată de firma de consultanță PricewaterhouseCoopers. Cum luptă, însă, Fiscul, cu frauda?

Un nou formular 088, de la 1 iulie

Deși mult blamat de mediul de afaceri, formularul D088, pentru înregistrarea în scopuri de TVA, ajută Fiscul să cearnă între firmele bunplatnice și cele cu potențial evazionist.

De la 1 iulie, intră în vigoare un nou formular, în care firmele vor avea de răspuns la trei seturi, cu 13 întrebări. „Analiza de risc a 088 e făcută de oficiile regionale, dacă riscul e mare se respinge pe loc înregistrarea în scopuri de TVA sau se dispune anularea înregistrării”, a spus Valeriu Gâlă. Mariana Vizoli, director general adjunct în cadrul Ministerului Finanțelor, a explicat că, atât timp cât este anulat codul de TVA, firma nu poate deduce TVA, iar dacă vinde cu TVA atunci trebuie să îl achite statului. Cei care cumpără de la aceste firme nu au, de asemenea, dreptul de a deduce TVA.

Campanii de control

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Economie

duminică, 17 decembrie 2017 Autor: Adam Popescu

VESTE de la MEGA IMAGE. Acum

duminică, 17 decembrie 2017 Autor: Adam Popescu

RUȘII dau LOVITURA-SURPRIZĂ

duminică, 17 decembrie 2017 Autor: Adam Popescu

Donald TRUMP dă LOVITURA

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
13:14 Ce AVERE a lăsat Regele Mihai urmașilor săi. LOCUL ocupat de FAMILIA REGALĂ în TOPUL celor mai bogați români 11:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:48 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

Articole salvate