Editura Evenimentul si Capital

Cum prinde Fiscul evazioniștii

Achizițiile intracomunitare - o zonă unde frauda de TVA este în floare. Inspectorii sunt cu ochii pe mașinile mai mari de 3,5 tone
Autor: | | 2 Comentarii | 1022 Vizualizari

Scăderile de taxe au fost una dintre cauzele reducerii evaziunii, iar controalele în vamă au ajutat la diminuarea economiei la negru

România este, în zonă, țara cu cea mai proastă colectare a taxei pe valoare adăugată, istoric vorbind. Asta înseamnă că ne putem „lăuda” cu o ineficiență pe care fiecare guvern a moștenit-o de la precedentul, încă de la Revoluție.

Cu toate astea, 2015 a venit cu o schimbare importantă: a fost anul în care diferența între ceea ce s-a colectat și ceea ce trebuia să se colecteze a scăzut sub 40%. Dacă în 2014 procentul era de 44,4%, în 2015 a devenit 39,6%.

Cu toate astea, statul continuă să piardă enorm din evaziune, nu mai puțin de 8 miliarde de euro pe an, bani care ar fi fost suficienți pentru a ajunge la standardele cerute cu bugetul Apărării și la zi cu unele investiții.

Scăderile de taxe au redus evaziunea sub așteptări

De doi ani a fost creat departamentul Antifraudă în Finanțe, tocmai pentru a lupta cu evaziunea. Rezultatele mari lipsesc, dar responsabilii susțin că sunt pe calea cea bună. Iar, la capitolul rezultate palpabile, enumeră: codurile de TVA se acordă mai greu, controalele s-au întețit în vamă, schemele clasice de fraudare nu mai au același succes, gradul de conformare a crescut, chiar dacă doar parțial, datorită noului Cod fiscal. Astfel, scăderea TVA la alimente la 9%, și a cotei generale la 20%, a avut un impact sub așteptări, în condițiile în care unele companii au refuzat să achite noile taxe chiar la acest nivel redus. „Au fost creșteri ale colectării de TVA, însă sub așteptări”, a declarat ieri Valeriu Gâlă, Inspector General Adjunct în cadrul Direcției Antifraudă, într-o conferință organizată de firma de consultanță PricewaterhouseCoopers. Cum luptă, însă, Fiscul, cu frauda?

Un nou formular 088, de la 1 iulie

Deși mult blamat de mediul de afaceri, formularul D088, pentru înregistrarea în scopuri de TVA, ajută Fiscul să cearnă între firmele bunplatnice și cele cu potențial evazionist.

De la 1 iulie, intră în vigoare un nou formular, în care firmele vor avea de răspuns la trei seturi, cu 13 întrebări. „Analiza de risc a 088 e făcută de oficiile regionale, dacă riscul e mare se respinge pe loc înregistrarea în scopuri de TVA sau se dispune anularea înregistrării”, a spus Valeriu Gâlă. Mariana Vizoli, director general adjunct în cadrul Ministerului Finanțelor, a explicat că, atât timp cât este anulat codul de TVA, firma nu poate deduce TVA, iar dacă vinde cu TVA atunci trebuie să îl achite statului. Cei care cumpără de la aceste firme nu au, de asemenea, dreptul de a deduce TVA.

Campanii de control

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate