Arestări la Londra, în urma celui mai grav atentat din 2005 încoace
- Simona Stupar
- 24 martie 2017, 00:00
Trei persoane au murit în atacul din Westminster - un american, o femeie de origine spaniolă și un ofițer de poliție, înjunghiat de atacator, la Parlament. Alți 40 de oameni au fost răniți, 29 sunt spitalizați, șapte în stare gravă
Premierul britanic Theresa May a anunțat, ieri, că atacatorul s-a născut în Marea Britanie și s-a aflat, în trecut, în atenția serviciilor de securitate internă MI5. Numele lui, dat ulterior publicității, este Khalid Masood (52 de ani), născut în Kent, în inima Angliei, condamndat de mai multe ori pentru acte violente, între 1983-2003, dar niciodată pentru activități teroriste. Polițiștii spun că autoritățile nu aveau informații că bărbatul punea la cale un atentat.
FOTO: Din 2013, poliția, agențiile de informații și de securitate au reușit să prevină 13 atacuri teroriste în Marea Britanie FOTO: AGERPRES
A acționat singur
Ancheta continuă în Londra, Birmingham și alte orașe, după ce atacatorul, care a acționat singur, a intrat cu mașina în mulțime.
Tot în cursul zilei de ieri, ISIS a revendicat atentatul. Într-un mesaj pe Twitter transmis de agenția de presă a ISIS, Amaq, se spunea că atacatorul era „un soldat” al Statului Islamic, care s-a inspirat din ideologia sa. Totuși, jihadiștii nu au oferit vreo dovadă că ar avea legături directe cu teroristul.
Autoritățile au arestat 8 persoane, în urma raidurilor de ieri noapte.
Lideri din toată lumea, dar și Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii au transmis mesaje de „condoleanțe, gânduri bune și rugăciuni” pentru toți cei afectați de atac.
Încurajare în Parlament
Într-un discurs voit ferm, May a susținut că libertatea și valorile britanicilor vor rămâne neafectate. „Ieri, un act de terorism a încercat să reducă la tăcere democrația noastră. Dar azi ne întâlnim în mod normal - așa cum au făcut alte generații înaintea noastră și viitoarele generații vor continua să facă - pentru a transmite un mesaj simplu: nu ne temem! Și determinarea noastră este de neclintit în fața terorismului”, a spus ea.
FOTO: Flori și un portret al polițistului ucis de atacatorul de la Londra FOTO: AGERPRES
Marea Britanie menține nivelul de alertă teroristă la „sever” - al doilea ca gravitate, așa cum era de mai mult timp - și nu va fi ridicat la „critic”, pentru că nu există informații ale serviciilor de securitate privind iminența unui atentat.
Arhitecta Andreea Cristea se află încă în stare gravă
Femeia care a sărit în Tamisa, pentru a se feri din calea mașinii de pe pod, se numește Andreea Cristea, are 29 de ani și e româncă. Autoritățile române cred că ea a fost lovită de mașină și a căzut în apa fluviului, dar presa britanică scrie că martorii ar fi declarat că femeia s-a ferit din calea mașinii. Ea se afla, aseară, în stare gravă la spital, suferind, ieri, o intervenție chirugicală.
FOTO: Andreea Cristea are doar 29 de ani și este grav rănită, într-un spital din Londra FOTO: FACEBOOK
Tânăra, de profesie arhitectă, se afla în vacanță, împreună cu logodnicul ei, Andrei, a cărui zi de naștere este chiar astăzi. Polițiștii au recuperat-o pe tânără din apă, iar Andrei Burnaz, partenerul ei, inginer de meserie, a suferit doar o fractură de picior și a fost externat. Cei doi se plimbau pe Podul Westminster, când teroristul a intrat cu mașina de teren în pietoni, apoi s-a oprit în gardul Parlamentului.
40 de răniți din 11 țări
O altă victimă a atentatului a fost o femeie de 43 de ani, mamă a două fete, de 8 și 11 ani. Aysha Frade a fost ucisă în timp ce traversa Podul Westminster, în drum spre școală. Frade s-a născut în Marea Britanie, dar familia ei provine din Spania, iar soțul ei, John, s-a născut în Portugalia.
A doua victimă, Keith Palmer, avea 48 de ani, era ofițer în Serviciul de Protecție al Parlamentului și diplomaților și a fost înjunghiat mortal de terorist.
Un american de 50 de ani, Kurt Cochran, venise împreună cu soția sa, Melissa, la Londra, pentru a sărbători 25 de ani de căsnicie și a fost accidentat mortal de mașină, iar soția sa este în stare gravă la spital.
Răniții în stare critică sunt: o româncă, 12 britanici, 4 sud-coreeni, 3 elevi francezi, 2 greci, un neamț, un polonez, un irlandez, un chinez, un italian și un american.