Editura Evenimentul si Capital

„Apostolii” lui Ceaușescu. 15 septembrie, CEA MAI NEAGRĂ ZI pentru COPII. SECRETELE a două ORGANIZAȚII DISPĂRUTE

Autor: | | 36 Comentarii | 30790 Vizualizari

În anii comunismului, 15 septembrie era o zi neagră pentru preșcolari, elevi sau liceeni: începea școala.

Cu excepția anilor în care această zi cădea duminica, singura zi liberă în acei ani, școala demara la dată fixă și se încheia pe 15 iunie. Era vremea uniformelor, sarafanelor și șorțurilor, pampoanelor, matricolelor și bentițelor. Din curțile tuturor școlilor răsuna imnul, ”Tricolorul”, și discursurile pline de promisiuni de propășire.

În școliile gimnaziale se auzea un lucru care azi pare ciudat, dar atunci era ceva obișnuit. O voce de copil spunea, într-un microfon: ”Pentru gloria poporului și înflorirea României socialiste, pentru cauza partidului – înainte!” Apoi, sute de voci răspundeau: ”Tot înainte!”

Erau deviza și răspunsul pionierilor. Apoi se intra la primele ore.

Începând cu 1967, toți copiii erau prinși în una dintre organizațiile care aveau ca scop formarea ”viitorului patriei” după principiile Partidului Comunist. Elevii din clasele III – VII erau pionieri, iar cei peste această vârstă intrau în UTC, Uniunea Tineretului Comunist. Dincolo de asta, doar cei mai ”meritoși” erau admiși în PCR. Din 1977, vârsta pentru ”incorporare” a coborât până la 4 ani, apărând organizația Șoimii patriei.

Am o mențiune. Avem datoria ca oroarea îndoctrinării copiilor să nu fie uitată. Singura piedică în calea repetării ei.

De la 9 la 14 ani

Organizația pionierilor a apărut în 1966. Un an mai târziu se publica statutul său. Spicuim câteva fragmente, semne ale dorinței de îndoctrinare din acea periodă.

”Organizația pionierilor din Republica Socialistă România cuprinde școlari între 9 și 14 ani; ea contribuie, alături de școală și familie, la educarea și formarea tinerei generații. Organizația pionierilor își desfășoară munca sub conducerea Partidului Comunist Român. (...) Organizația pionierilor educă școlarii în spiritul patriotismului socialist, al dragostei și devotamentului nemărginit față de poporul nostru, față de Republica Socialistă România, față de Partidul Comunist Român, îi ajută pe copii să cunoască tradițiile și trecutul glorios de luptă ale poporului pentru eliberarea națională și socială, să îndrăgească frumusețile și bogățiile țării, le cultivă mîndria patriotică pentru realizările obținute în construcția socialismului; contribuie la întărirea prieteniei și frăției dintre copiii români și cei din rândul naționalităților conlocuitoare. Organizația pionierilor educă pe școlari în spiritul internaționalismului socialist, al prieteniei cu copiii din țările socialiste, din întreaga lume, sub semnul păcii și înțelegerii între popoare; ea le dezvoltă sentimentul solidarității cu lupta popoarelor pentru libertate și independența națională, pentru progres social. (...) În Organizația pionierilor, elevii sunt pregătiți în vederea intrării în rîndurile Uniunii Tineretului Comunist.”

La ”admiterea” în organizație, ca și cum putea evita cineva asta, pionierii depuneau un ”legămînt”. Statutul din 1967 îl stabilește și pe acesta: ”Voi învăța și voi munci pentru a deveni fiu de nădejde al patriei mele – Republica Socialistă România; voi fi credincios poporului și Partidul Comunist Român; voi respecta neabătut îndatoririle pionerești”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:36 COLABORATORII lui Kovesi au făcut-o PRAF pe ȘEFA DNA. Cea mai DURĂ RADIOGRAFIE vine din INTERIORUL instituției 17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 15:41 Iohannis, între suspendare și demitere. Editorial de Horia ALEXANDRESCU 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 13:57 Sondajul BOMBĂ care o pune pe jar pe Kovesi. Câţi români o detestă? 11:48 Gata, KOVESI ŞI-A LUAT LA REVEDERE! Reacţia şefei DNA după ieşirea de la CSM a generat NEWS ALERT ÎN JUSTIŢIE. Reacţii-bombă! 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:11 Judecătoarea Cristina Tarcea a NEGAT că a fost în vilele de protocol ale SRI 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:34 Condamnații penal pot fi miniștri după reabilitare. Decizia senatorilor. NEWS ALERT în politică 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news 09:44 Dragnea TAIE în CARNE VIE. L-A CONCEDIAT! Victimele SCANDALULUI Halep-Firea se înmulțesc 09:40 Scenariu inedit post-1989: PSD îl va suspenda pe Iohannis după care îl va reînscăuna la Cotroceni 15:49 Pentru că „#rezistenții sunt corecți cu idealuri înalte, Angela Gheorghiu va da banii înapoi PG pentru construcţia unei GRĂDINIŢE” 14:50 Fisură la vârf? O VOCE GREA DIN PSD şi-a prezentat scuzele pentru UN ATAC MURDAR, care a avut-o în prim-plan pe Halep

Articole salvate