Editura Evenimentul si Capital

„Apostolii” lui Ceaușescu. 15 septembrie, CEA MAI NEAGRĂ ZI pentru COPII. SECRETELE a două ORGANIZAȚII DISPĂRUTE

Autor: | | 36 Comentarii | 30556 Vizualizari

În anii comunismului, 15 septembrie era o zi neagră pentru preșcolari, elevi sau liceeni: începea școala.

Cu excepția anilor în care această zi cădea duminica, singura zi liberă în acei ani, școala demara la dată fixă și se încheia pe 15 iunie. Era vremea uniformelor, sarafanelor și șorțurilor, pampoanelor, matricolelor și bentițelor. Din curțile tuturor școlilor răsuna imnul, ”Tricolorul”, și discursurile pline de promisiuni de propășire.

În școliile gimnaziale se auzea un lucru care azi pare ciudat, dar atunci era ceva obișnuit. O voce de copil spunea, într-un microfon: ”Pentru gloria poporului și înflorirea României socialiste, pentru cauza partidului – înainte!” Apoi, sute de voci răspundeau: ”Tot înainte!”

Erau deviza și răspunsul pionierilor. Apoi se intra la primele ore.

Începând cu 1967, toți copiii erau prinși în una dintre organizațiile care aveau ca scop formarea ”viitorului patriei” după principiile Partidului Comunist. Elevii din clasele III – VII erau pionieri, iar cei peste această vârstă intrau în UTC, Uniunea Tineretului Comunist. Dincolo de asta, doar cei mai ”meritoși” erau admiși în PCR. Din 1977, vârsta pentru ”incorporare” a coborât până la 4 ani, apărând organizația Șoimii patriei.

Am o mențiune. Avem datoria ca oroarea îndoctrinării copiilor să nu fie uitată. Singura piedică în calea repetării ei.

 

De la 9 la 14 ani

 

Organizația pionierilor a apărut în 1966. Un an mai târziu se publica statutul său. Spicuim câteva fragmente, semne ale dorinței de îndoctrinare din acea periodă.

”Organizația pionierilor din Republica Socialistă România cuprinde școlari între 9 și 14 ani; ea contribuie, alături de școală și familie, la educarea și formarea tinerei generații. Organizația pionierilor își desfășoară munca sub conducerea Partidului Comunist Român. (...) Organizația pionierilor educă școlarii în spiritul patriotismului socialist, al dragostei și devotamentului nemărginit față de poporul nostru, față de Republica Socialistă România, față de Partidul Comunist Român, îi ajută pe copii să cunoască tradițiile și trecutul glorios de luptă ale poporului pentru eliberarea națională și socială, să îndrăgească frumusețile și bogățiile țării, le cultivă mîndria patriotică pentru realizările obținute în construcția socialismului; contribuie la întărirea prieteniei și frăției dintre copiii români și cei din rândul naționalităților conlocuitoare. Organizația pionierilor educă pe școlari în spiritul internaționalismului socialist, al prieteniei cu copiii din țările socialiste, din întreaga lume, sub semnul păcii și înțelegerii între popoare; ea le dezvoltă sentimentul solidarității cu lupta popoarelor pentru libertate și independența națională, pentru progres social. (...) În Organizația pionierilor, elevii sunt pregătiți în vederea intrării în rîndurile Uniunii Tineretului Comunist.”

La ”admiterea” în organizație, ca și cum putea evita cineva asta, pionierii depuneau un ”legămînt”. Statutul din 1967 îl stabilește și pe acesta: ”Voi învăța și voi munci pentru a deveni fiu de nădejde al patriei mele – Republica Socialistă România; voi fi credincios poporului și Partidul Comunist Român; voi respecta neabătut îndatoririle pionerești”.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate