Anonimii care își omagiază Eroii. Îmbrăcați în blugi și fără reflectoare după ei, patru bărbați din Cluj arată cum se cinstesc Eroii

Anonimii care își omagiază Eroii. Îmbrăcați în blugi și fără reflectoare după ei, patru bărbați din Cluj arată cum se cinstesc Eroii

Mulți politicieni se lasă filmați și fotografiați, sau dau interviuri pompoase, cu ocazia Zilei Eroilor. Acest lucru nu se întâmplă într-un sat din județul Cluj, unde, patru bărbați, anonimi, depun an de an o coroană de flori în memoria rudelor lor care au murit pe front.

La zece kilometri de Cluj, în satul Sânnicoară, lângă un deal destul de amenințător, există o troiță, în memoria eroilor. La nici 200 de metri există o benzinărie, iar din interiorul acesteia, scena cu cei patru bărbați, care umblă prin ploaie, cu o coroană ân mână, fără camere de luat vederi după ei, pare desprinsă dintr-un film regizat de Nae Caranfil.

Pe o ploaie torențială, cei patru aranjau panglica tricoloră, de pe o coroană de flori, pe care scria simplu, ”eroilor noștri”.

Abordați, povestea lor pare una destul de interesentă. Vasile Mocanu este un pensionar care știe să își cinstească înaintașii. ”Am avut doi unchi care au murit pe front. Nimeni nu mai știe unde sunt îngropați. Nu au nici mormânt. Erau frații tatălui meu. Unul dintrei ei, Nicolae, a murit la Cotul Donului, când armata română a vrut să se retragă, iar un altul, Vasile, a murit la Stalingrad”, povestește bărbatul, care mai adaugă că an de an vine și depune coroane de flori, în memoria celor doi. Nu a fost niciodată văzut de presă, filmat și fotografiat, până acum. De fapt, nici nu știe cum e să fii în lumina reflectoarelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Mocanu mai spune că a mai avut un unchi, Alexandru, care a căzut prizonier, tot la Stalingrad, și fost dus în Siberia, la Borcuta, la lagărul 101. ”Tatăl meu, de asemenea a fost prizonier la ruși. A fost prins tot la Stalingrad. A venit acasă după patru ani de la terminarea războiului. Vai de capul lui era. Mama ne tot spunea cât i-a fost de greu în acea perioadă”, mai spune Mocanu.

Eroii se cinstesc cu sufletul

Un alt bărbat, din grupul de anonimi, care își omagiază eroii este Vălean Răchișan. Acesta are tot 66 de ani și spune că an de an merge la monument, alături de prietenii lui. ”Fiecare din satul ăsta avem rude apropiate, care au murit pe front. În al doilea război mondial, satul nostru făcea parte din Ungaria. Au fost mulți care au trecut în România și au luptat în armata română, pentru România. Eu vin aici pentru unchiul meu Traian Răchișan, care a fugit în România și a luptat pentru armata română și pentru Ardealul românesc și a murit la Budapesta, în luptele de acolo”, spune Răchișan.

Florin Urs este mult mai tânăr decât ceilalți doi. Bărbatul spune că vine alături de prietenii lui pentru a cinsti memoria eroilor. ”Nici nu am știut că dvs sunteți ziarist. Nu facem asta pentru imagine, ci doar pentru cei care au fost și au luptat pentru ca noi să fim azi aici, uniți, ca popor. Venim, punem coroana, spunem o rugăciune și plecăm împăcați”.

Coroana de florin nu le-o plătește, nici Primăria sau vreo altă instituție. După ce au pus mână de la mână au comandat o coroană de flori cu trandafiri roșii. ”Această floare este simbolul iubirii eterne. De aceea le aducem trandafiri roșii”, spune al patrulea bărbat.