COȘMAR pentru toți ROMÂNII. Anunțul CUTREMURĂTOR din parte ANM. Detalii de ULTIMĂ ORĂ

COȘMAR pentru toți ROMÂNII. Anunțul CUTREMURĂTOR din parte ANM. Detalii de ULTIMĂ ORĂ

ANM a anunțat, prin vocea directorului Elena Mateescu, că vremea va fi deosebit de friguroasă în următoarele zile, temperaturile fiind și cu 15 grade mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a oferit informații detaliate despre vremea din următoarea perioadă.

"Avem o avertizare de cod galben, inclusiv de cod portocaliu, pentru fenomenul de ger. Temperaturile în următoarea săptămână vor fi deosebit de scăzute, chiar cu 10-15 grade mai mult decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din an. În mai mult de jumătate din țară va fi cod portocaliu, pentru că de la o zi la alta valorile minime se vor situa între -22, posibil chiar -23 de grade, iar în restul țării valori deosebit de scăzute”, a spus Elena Mateescu la România TV.

„Vorbim de un ger persistent care nu afectează doar România, ci întreaga Europă centrală de sud și sud-est”, a mai spus ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod portocaliu de ninsori şi vânt puternic, valabil pentru 12 judeţe din sudul ţării, inclusiv în Capitală.

Astfel, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman va ninge abundent şi se va depune strat de zăpadă local de peste 30-40 centimetri, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea. Aceste fenomene vor avea loc luni, 26 februarie, între orele 7:00 şi 23:00.

IGSU a prezentat raportul instituției din ultimele 24 de ore.

“În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsoare abundentă și vânt puternic, în cursul nopții nu au fost înregistrate victime sau alte situații care să pună în pericol comunitățile.

În ultimele 24 de ore, s-au semnalat efecte în 10 localități din 7 județe _(Bacău, Botoșani, Cluj, Constanța, Giurgiu, Tulcea și Teleorman),_ constând în derapaje ușoare ale autoturismelor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp, restricții rutiere pe anumite sectoare de drum sau arbori doborâți de vânt.

O intervenție deosebită a avut loc în județul Teleorman, între localitățile Botoroaga și Moșteni, unde un autobuz cu patru călători, un autoturism și o ambulanță care transporta o femeie gravidă spre spital, au rămas blocate din cauza acumulării de zăpadă viscolită pe carosabil. S-a acționat imediat cu două utilaje de deszăpezire ale SDN, o șenilată ISU și o autospecială pentru victime multiple ATPVM, care a însoțit ambulanța spre spital.

S-a intervenit cu utilaje aparținând autorităților locale și în județul Constanța, între localitățile Ciocârlia și Cobadin, pentru deblocarea a două autoturisme cu opt persoane, care nu au mai putut înainta din cauza ninsorii. Situația a fost remediată în scurt timp.

În acest moment, utilaje ale drumarilor intervin în județele Giurgiu și Teleorman, pentru deblocarea unor autoturisme care nu mai pot înainta din cauza acumulării de zăpadă viscolită pe carosabil.

Începând de seara trecută, la nivelul IGSU a fost activată grupa operativă pentru monitorizarea evoluției situației din teren și coordonarea echipajelor de intervenție. 

În sprijinul unităților din județele aflate sub avertizare Cod Portocaliu, au fost dislocate șase autoșenilate, opt autofreze și patru autospeciale de transport personal și victime multiple. În funcție de evoluția situației operative, echipajele de intervenție pot fi suplimentate cu tehnică și personal din zonele care nu se află sub avertizări de vreme severă.

De asemenea,  la nivel județean au fost convocate comitetele pentru situații de urgență pentru a fi dispuse măsurile preventive și operative pentru parcurgerea în condiții de siguranță a valului de ninsori și temperaturi scăzute. La sediile primăriilor din zonele aflate sub cod portocaliu de ninsori și viscol este asigurată permanența și au fost luate măsuri pentru identificarea spațiilor pentru cazarea persoanelor rămase înzăpezite.

Recomandări:

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile. 

De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.