Editura Evenimentul si Capital

ANI a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea de urgenţă a dosarului incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Candidatul ACL la prezidenţiale poate avea grave probleme în cariera sa politică

Klaus Iohannis
Autor: | | 95 Comentarii | 2455 Vizualizari

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a trimis conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o cerere prin care solicită acestei instanţe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilităţile de tip "RAJA", printre care se află şi cel al preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, a anunţat realizatorul B1 TV, Cătălin Prisacariu, în emisiunea Evenimentul Zilei, realizată de Silviu Sergiu.

"Sunt 33 de dosare pe rol la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Toate aceste dosare stabilesc incompatibilităţi ale unor primari, iar printre ei sunt Klaus Iohannis, Constantin Boscodeala, primarul Sibiului, primarul Buzăului, dar şi preşedintele consiliului judeţean Braţov. Ei bine, toate aceste dosare sunt de luni de zile la Înalta Curte, unele de respingere, altele, cum e cazul lui Iohannis, cu decizii de aprobare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este cea care dă verdictul. În acest caz s-ar complica cariera sa politică", a declarat Cătălin Prisacariu, pentru B1 TV.

Vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a intervenit telefonic în emisiunea Evenimentul Zilei: "PNL nu are nicio emoţie în privinţa sentinţei Inaltei Curţi, pentru că Iohannis a primit decizie favorabilă de la Curtea de Apel Alba Iulia. Inalta Curte va verfica doar dacă Curtea de Apel a respectat procedura şi nu se va intra pe fondul cauzei. E dreptul justiţie să stabilească termeni în acest dosar".

"Avem în vedere faptul că emiterea unor decizii prin care să se soluţioneze litigiile ce au ca obiect incompatibilităţile de tip 'RAJA' prezintă o importanţă deosebită, dat fiind faptul că, în prezent, din punctul de vedere al ANI, în toate aceste situaţii exercitarea atribuţiilor efective, corespunzătoare prerogativelor de putere publică, nu este una conformă cu legea şi cu valorile statului de drept. De altfel, această problemă de drept a suscitat o dezbatere amplă şi la nivelul opiniei publice şi a factorilor politici, generând controverse, subminând astfel aplicarea legii din perspectiva existenţei stărilor de incompatibilitate care în fapt previn conflicte de interese, factor determinant în fraudarea banilor publici", se arată în solicitarea ANI.

Agenţia subliniază că "fixarea unor termene urgente în toate aceste dosare corespunde unuia din principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare efectuată de ANI, respectiv principiul celerităţii, principiu consacrat prin modificările aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.20212010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor".

"Menţionăm şi faptul că interpretarea instanţelor de fond nu a fost una unitară, context în care soluţionarea în regim de urgenţă a acestor dosare de către Înalta Curte de Casaţie ar avea ca efect o unificare a jurisprudenţei curţilor de apel. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea rapoartelor de evaluare ale Agenţiei într-un număr de 23 de cauze, în timp ce Curţile de Apel Bucureşti, Ploieşti, Oradea, Craiova şi Constanţa au menţinut rapoartele de evaluare ale ANI într-un număr de 38 de cauze", mai declară ANI.

În condiţiile în care va fi găsit incompatibil, Klaus Iohannis nu va mai avea voie să ocupe funcţii publice timp de trei ani.

Pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constata că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a aflat în stare de incompatibilitate.

ANI a contestat decizia iar dosarul a ajuns la instanţa supremă, care însă nu a fixat un termen de judecată.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis Klaus-Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", declara ANI.

Klaus Iohannis exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu (2000 - 2004, 2004 - 2008, 2008 - 2012 şi 2012 - prezent).

Prin Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 144/30.04.2009 şi nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu iar începând cu data de 5 august 2010 deţine şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Pieţe SA.

ANI menţiona ca jurisprudenţă relevantă în materie rapoarte care au avut acelaşi obiect de evaluare, sentinţele civile din 21.11.2012 - nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA şi sentinţa civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulţi aleşi locali (în categoria cărora intră şi primarii) emise de Curtea de Apel Constanţa, prin care s-a reţinut existenţa stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.

Conform dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, "funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Iohannis susţinea că este vorba despre o confuzie pe care o face ANI. "Există societatea Pieţe, care a fost înfiinţată de noi acum câţiva ani. ANI spune că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat, deci nu există cauza. A doua se referă la Societatea Apă Canal, societatea care, după înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), a devenit operator regional. Toţi primarii comunităţilor care sunt în ADI Apă sunt şi reprezentanţii comunităţilor lor în Adunarea Generală a Acţionarilor la Apă Canal, care este operator regional, având comunităţi din judeţele Sibiu şi Braşov", explica Iohannis, care adăuga că legea incompatibilităţilor prevede că primarul nu poate fi acţionar în AGA a unor societăţi de interes local, fără a face referire la societăţile regionale.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate