Angajați ai SIPA, dați afară ilegal de Monica Macovei | Arhiva SIPA

Angajați ai SIPA, dați afară ilegal de Monica Macovei | Arhiva SIPA

„Evenimentul zilei” continuă seria dezvăluirilor despre Arhiva SIPA cu un episod halucinant. Ex-ministrul Justiției, Monica Macovei, ar putea fi acuzată de fals în înscrisuri și abuz în serviciu, după ce a distrus fostul serviciu secret al Ministerului Justiției. Ionuț Niță, unul dintre foștii agenți ai serviciului, de la Penitenciarul Colibași, ne-a dezvăluit cum a fost trecut în rezervă dintr-o unitate desființată de un an de zile. Mai exact, Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA), fost SIPA, a fost desființată, prin Hotărâre de Guvern, pe 26 ianuarie 2006. La câteva luni, însă, pe 29 decembrie 2006, Macovei a revenit cu un Ordin de ministru și, „noaptea ca hoții”, a dispus reorganizarea unității, încălcând dipozițiile Codului Civil. În această perioadă, 47 de foști subofițeri și ofițeri, care nu au făcut „pact” cu noul sistem, au fost ba cadre militare, ba funcționari publici, plătiți de ANP, adică un fel de „struțo cămilă”.

Bătălia pentru arhiva SIPA scoate la iveală, pe zi ce trece, noi dedesubturi și ilegalități, din perioada în care Ministerul Justiției (MJ) era condus de Monica Macovei. În dosarele fostului serviciu secret al MJ sunt informații despre magistrați, politicieni sau înalți oficiali ai Statului. Unul dintre lucrătorii acestui serviciu, Ionuț Niță, militar de carieră cu o experiență de peste 15 ani, fost subofițer în cadrul SIPA, devenit, ulterior, DGPA, a dezvăluit, în exclusivitate, pentru EVZ, cazul său unic, probabil, în România. El ne-a povestit că a fost trecut în rezervă din DGPA, deși era plătit de ANP la data de 31.12.2006. Atunci a aflat, cu stupoare, că, a fost dat afară, prin ordin al ministrului Justiției, dintr-o unitate care fusese desființată de 11 luni, prin Hotărârea de Guvern 127, din 26.01.2006 (facsimil).

Trecut în rezervă dintr-o unitate care nu mai exista de 11 luni

Ne puteți urmări și pe Google News

Ionuț Niță explică: „Desfințarea DGPA, în ianuarie 2006, a produs efecte juridice. HG 127 (facsimil 1) a fost publicată în Monitorul Oficial nr 125/09/02.2006, desființarea DGPA fiind deja aprobată de Consiliul Legislativ, prin avizul 138/27.01.2006. Așadar, invocarea ordinului 2841.C/29.12.2006 (facsimil 2), că trecerea mea în rezervă s-a făcut în urma „reorganizării unității și a reducerii unor funcții din statul de organizare” este hilară și puerilă” din cauză că o unitate desființată în ianuarie 2006 nu mai avea ștat de organizare la 29.12.2006 și, logic nu mai avea CUI, deci nu putea fi reorganizată la sfârșitul anului”. Cu alte cuvinte, a precizat fostul agent SIPA, „trecerea mea în rezervă s-a făcut de la o unitate care, în realitate, nu mai exista”.

Disponibilizat în noaptea de Anul Nou

Un alt fapt șocant, dezvăluit de Ionuț Niță: ordinul prin care a fost trecut în rezervă a fost emis chiar în seara de Revelion, pe 31 decembrie 2006 (facsimil 3), de către procurorul Alexandru Șerban. Cu toate acestea, el a fost înștiințat mult mai târziu, deci a muncit fără să știe că nu mai are serviciu. Subofițerul spune că a fost anunțat de decizie pe 11 ianuarie 2007. „În seara zilei de 31 decembrie, de Revelion, am plecat acasă și, pe urmă, la petrecerea dintre ani. Pe 1 ianuarie 2007 m-am întors la seriviciu. După ce DGPA a fost desființată, am fost obligat să rămân de gardă în perimetrul exterior al penitenciarului. Conform noilor ordine date de ministrul Monica Macovei, noi cei din fosta SIPA, am fost obligați să închidem arhiva, să o predăm, în condiții discutabile, asupra acestui aspect vom reveni, și să predăm locația unde funcționa unitatea militară. Am executat!”. Niță a mai adăugat că nu i s-a mai permis accesul în interiorul penitenciarului.„Eram doar la exteriorul perimetrului, la gard, unde trebuia să păzesc unitatea. Eram în subordinea cadrelor de la Penitenciarul Colibași, despre care, până atunci, făcusem rapoarte când existau incidente de abuzuri asupra deținuților sau relații care ar fi condus spre săvârșirea infracțiunilor de corupție. Nu m-am plâns”. Pe 1 ianuarie 2007 a revenit la serviciu. „Pe 11 ianuarie, am fost chemat la comandatul penitenciarului și am fost înștiințat că, din data de 31 decembie 2006, deci în urmă cu 11 zile, am fost trecut în rezervă. Nu înțelegeam cum sa fiu trecut în rezervă când eu eram, conform noilor ordine ale ministrului Monica Macovei, plătit de ANP ca funcționar public cu statut special. Am înțeles, atunci, că fusesem păcălit de ministrul Monica Macovei, care se face vinovată alături de directorii de la ANP de atunci, procurorul Alexandru Șerban, adjunctul Sorin Dumitrașcu (n.r. – actual președinte al sindicatului ANP), de fals în înscrisuri și abuz în serviciu”.

Caracterizat cu „Suficient” de ANP, a fost medialiat de Traian Băsescu

În vânzoleala anului 2006, când ministrul Monica Macovei a desființat fostul SIPA, transformat în DGPA, cei 120 de angajați au fost puși în situația de a se pensiona, cei care îndeplineau condițiile sau de a trece cu „noul sistem, stat”, ne povestește Ionuț Niță. După, epurare, decapare, cei rămași „pe metereze”, aproximativ 47 de foste cadre SIPA, au fost făcuți, fără niciun criteriu legal, funcționari de stat cu regim special (Conform HG din 29.06.2006) care au fost puși la dispoziția ministrului Justiției sau au fost transferați la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) ca funcționari de stat cu regim special. Ionuț Niță povestește că, în vara acelui an, a fost sunat la telefon și I s-a spus că a doua zi trebuie să se prezinte la sediul ANP pentru a fi examinat și evaluat. S-a prezentat.

15 ani de activitate cu rezultate meritorii

„Am intrat și erau toți cei din conducerea ANP la o masă mare, la etajul șapte. M-au întrebat cum mă pot evalua, îmi vorbeau de sus și credeam că am greșit cu ceva. Am stat cinci minute și mi-au spus că îmi vor comunica, în câteva zile, rezultatul evaluării. După 15 ani de carieră militară în care am avut doar «foarte bine» și de trei ori «bine» am primit calificativul «SATISFĂCĂTOR». În timpul carierei mele am fost decorat, pentru merite deosebite, de președintele Ion Iliescu. La un an după caracterizarea de «satisfăcă- tor» și după ce am fost trecut în rezervă am primit, din nou, o medalie pentru 15 ani de rezultate meritorii, așa cum scrie în Brevet, de la președintele de atunci, Traian Băsescu. (FACSIMIL) Când am cerut explicații de la ANP despre calificativul meu și le-am arătat medalia și-au schimbat opinia și miau făcut o caracterizare corectă”, ne povestit Ionuț Niță. Pentru că nu avea anii de pensionare, conform legii, Ionuț Niță nu a găsit pe piața muncii nici o ofertă rezonabilă. De atunci, pentru că are o familie de întreținut, a lucrat la diverse firme particulare care aveau obiect de activitate construcțiile: „Am lucrat în construcții, am dat cu sapa și am turnat ciment. Nu eram pregătit pentru asta, dar am făcut-o”. În ediția de mâine puteți citi continuarea dezvăluirilor făcute de fostul agent al SIPA. 

Un astfel de ordin, după desfi nțarea DGPA, este o aberație

Contactat telefonic, ultimul director al DGPA, Doru Dobocan (foto), ne-a declarat, în exclusivitate, că nu are cunoștință despre un astfel de ordin. „Ceea ce știu este că la sfârșit, după ce a fost desființată fosta SIPA, DGPA, de atunci, în ianuarie 2006, cei care au putut s-au pensionat. Erau undeva în jur de 200 de cadre militare. Cei care nu s-au pensionat, din diverse motive, au fost preluați de Administrația Națională a Penitenciarelor. Unitatea, ANP, se demilitarizase și ea. Toți au devenit din cadre militare funcționari publici cu statut special. Statutul special consta în faptul că aveau dreptul să poarte arme. Îmi amintesc că au rămas vreo 30 de cadre despre care nu s-a știut prea bine ce s-a întâmplat. Nu știu mai mult. Dar dacă cineva a emis un astfel de ordin, la atâtea luni de la desființarea DGPA-ului, este o aberație. Nu pot să mă pronunț”, ne-a spus procurorul Doru Dobocan, actual încadrat în DIICOT.