Andrei Hrebenciuc s-a odihnit 8 ore în arestul din Brașov

Andrei Hrebenciuc s-a odihnit 8 ore în arestul din Brașov

Fiul liderului PSD a lăsat catedra de la ASE și a intrat în combinațiile tatălui. Aseară, magistrații decideau dacă va fi arestat.

Andrei Hrebenciuc (29 de ani), fiul deputatului PSD, Viorel Hrebenciuc (61 de ani), a fost adus azinoapte la ora 22.00 la Curtea Supremă. Judecătorii urmau să decidă dacă acesta va sta după gratii 30 de zile. În boxă, alături de Andrei, era și afaceristul Gheorghe Paltin- Sturdza, cel care, prin acte falsificate, a reușit să obțină o moștenire de 43.000 de hectare. Cei doi au fost puși sub acuzare pentru fapte de corupție, în dosarul „Retrocedărilor ilegale”. În acest caz sunt cercetate mai multe persoane, printre care Viorel Hrebenciuc (foto medalion), deputatul Ioan Adam (PSD), senatorul Ilie Sârbu (PSD), șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecători, avocați și intermediari. Prejudiciul în acest caz: 304 milioane de euro.

Reținut pentru 24 de ore

Problemele lui Andrei au început de miercuri după-masă, atunci când procurorii au percheziționat biroul său din București. Percheziții au fost și la cabinetul avocaților Nicolae Mergeani și Victor-Adrian Prodan. Procurorii au făcut perchezițiile până noaptea târziu, iar după aceea l-au adus la sediul DNABrașov. Alături de Andrei au stat tot timpul tatăl său și soția sa, Irina. Deputatul a expediat rapid acuzațiile DNA, că ar fi luat mită 12.000 de hectare: „Asta este o prostie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora 8.00, anchetatorii au emis mandatul de reținere pentru 24 de ore și l-au trimis pe Andrei în celulă, căci legea spune că are dreptul la odihnă opt ore. La ora 17.00 el a fost urcat în dubă și trimis în cătușe la București.

La un pas de suspendare

Andrei Hrebenciuc este lector- universitar doctor la Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată din cadrul ASE. Este doctor în economie, în 2011, cu lucrarea: „Strategii de coordonare a politicilor macroeconomice în zona euro”. În 2010, el a scris cartea: „Iluzia. Erou și antierou în crizele economice”. În cazul în care judecătorii vor admite propunerea DNA , va fi suspendat din funcția de la ASE. „Dacă se dispune arestarea preventivă pentru 29 de zile, conform Codului Muncii, se aplică suspendarea contractului de muncă al angajatorului,” ne-a declarat profesoara Florina Mohanu, de la Biroul de Presă al ASE. (Larisa Ciută)

Profesor și în spălarea banilor, Hrebenciuc Jr. a pus teoria în practică

Lector universitar doctor, Andrei Hrebenciuc, este acuzat de procurorii DNA de trei infracțiuni: complicitate la trafi c de infl uență, aderare la grup infracțional organizat și spălare de bani.

Procurorii DNA spun că Andrei Hrebenciuc era destinatarul final al combinațiilor făcute de tatăl său, Viorel Hrebenciuc. Fiul era complice la actele de corupție făcute de părintele său și acuzat că a spălat banii obținuți din mită. Deputatul trăgea sforile pentru retrocedarea frauduloasă a 43.000 de hectare, iar „partea sa” din întreaga afacere era de 12.000 de hectare. În acest context a fost implicată în tranzacții o firmă, despre care procurorii susțin că era controlată de Andrei.

„Reședința Vârstnicilor”

Este vorba de societatea „Reședința Vârstnicilor”, care are ca asociat unic firma cipriotă Majura Limited. Procurorii DNA spun că în spatele off-shore-ului cipriot se află, de fapt, Andrei Hrebenciuc. Tânărul ar fi determi nat-o pe administratoarea firmei, Carmen- Elisabeta Drăgoi, să semneze o promisiune de vânzare-cumpărare cu unul dintre „moștenitorii” frauduloși, Gheorghe Paltin- Sturdza. „Reședința Vârstnicilor” a dobândit calitatea de viitor proprietar pentru 43.277 de hectare, la prețul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă.

Drăgoi este o contabilă de 40 de ani și este administrator la 13 firme. „Reședința Vârstnicilor„ avea anul trecut datorii de 6,1 milioane de lei. Ea avea active imobilizate de 5,8 milioane de lei, venituri de 23.000 de lei și pierderi de 184.000 de lei. Obiectul de activitate este dezvoltarea imobiliară.

Alți doi oameni cheie în întreaga afacere sunt avocații Victor-Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, puși sub acuzare pentru spălare de bani. Numele lui Mergeani a mai apărut în mass-media, el fiind avocatul propus de Hrebenciuc să reprezinte Steaua la UEFA, pentru a permite clubului să joace în Champions League după condamnarea pentru corupție a lui Gigi Becali.

Membru în CA la SIF Muntenia

Avocatul este o cunoștință mai veche a deputatului, el l-a apărat pe Hrebenciuc într-un proces deschis de BCR legat de afacerea „Frumoasa și fascinanta Românie”. Mergeani este conectat la lumea financiară din România, el este membru în CA la SIF Muntenia.

Funcțiile din lumea fi nanciară

Andrei Hrebenciuc face parte în acest moment și din CA e SIF Moldova. Horia Ciorcilă, membru al CA SIF Moldova, ne-a declarat că în situația în care este implicat Andrei, aceasta nu afectează activitatea SIF-ului. De asemenea, la SIF nu a fost convocată o întrunire a CA pentru a stabili ce se întâmplă în cazul în care Hrebenciuc ar deveni nedisponibil printr-o eventuală condamnare sau reținere pentru 30 de zile.

Președintele SIF Moldova, Costel Ceocea, nu a putut fi contactat până la închiderea ediției. Legătura lui Andrei Hrebenciuc cu lumea SIF-urilor nu se oprește la SIF Moldova, acesta fiind și membru CA al Biofarm, companie deținută în proporție de 45,8% de SIF Muntenia.

Cristian Sima (foto), fostul șef al Sibex, descrie pe blogul personal cum Viorel Hrebenciuc a reușit să își impună fiul în funcții-cheie din lumea financiară prin influența pe care o avea asupra unor sus-puși din domeniu. „Scopul ascuns al lui Hrebe era să-și plaseze fiul în lumea financiară. Astăzi e în CA la SIF 2 la Bacău, la Ceocea, dar ar fi fost mult mai prestigioasă funcția de președinte de bursă la doar 20 de ani,” scria Sima.

Societatea „fantomă”

„Reședința Vârstnicilor” a fost înființată în mai 2012. Primul sediu (foto sus) a fost întrun bloc vechi de pe strada Ion Mihalache, la cinci minute de Piața Victorei. Apartamentul unde a fost înființat este pustiu, dar în același bloc are sediul cabinetul „Mergeani, Prodan și asociații”. În 2013, societatea și-a schimbat, în acte, sediul (foto stânga), pe strada Ion Ionescu de la Brad. Acolo însă funcționează unul dintre sediile unei clinici cunoscute. „Suntem de mulți ani aici, nu doar din 2012. Niciodată nu a activat Reședința Vârstnicilor aici”, ne spun angajații clinicii.