Editura Evenimentul si Capital

ANCHETĂ DNA. 8.000 de romi, școlarizați pe hârtie de funcționarii Ministerului Educației

Ministerul Educației susține că pune la dispoziție toate documentele necesare pentru a face lumină în cazurile care ridică suspiciuni FOTO: RĂZVAN PETRESCU
Autor: | | 7 Comentarii | 5000 Vizualizari

La sosirea „mascaților”, angajații Ministerului Educației au fugit cu două laptop-uri. După ce au fost prinși, nu au recunoscut că le-ar aparține. În afacere ar fi implicat și Liviu Ispas, secretarul general al instituției.

Un contract finanțat din fonduri europene, cu beneficiar direct Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și semnat în 2009 este verificat de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, valoarea acestuia este de 18.500.000 de lei, din care aproape 16 milioane de lei, finanțare nerambursabilă din partea Fondului Social European.

Un scop „nobil”

Pe hârtie, proiectul „Toți la grădiniță, toți în clasa I” are un scop nobil: creşterea accesului la educaţie al copiilor din comunităţi defavorizate, cu precădere romi. Grupul țintă era format din 8.000 de copii. În realitate, există informații potrivit cărora banii s-au cheltuit fără să existe documente justificative pentru cererea de rambursare depusă. Mai mult, potrivit acelorași surse, protagoniștii acestei fraude au început să fabrice documente care să le susțină versiunea și care să le justifice cheltuirea celor 18 milioane de lei.

În urma unui denunț, procurorii anticorupție au făcut ieri trei percheziții la Ministerul Educației Naționale, la Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă și la birourile Organismului Intermediar – Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic din Bucureşti. Când polițiștii au ajuns la adrese, câțiva funcționari implicați în caz erau pe picior de plecare. În mașina lor au fost descoperite două laptop-uri pe care s-a lucrat la proiectul amintit. Întrebați cui aparțin cele două calculatoare, funcționarii au dat din umeri. Ei au susținut pur și simplu că nu știu cine le-a adus în mașină și cum au ajuns acolo.

Potrivit unei cereri de ofertă pentru servicii de contabilitate postată pe internet, șefa proiectului este Rodica Bruss. Din echipa de management a proiectului au mai făcut parte: Florin Fleican, Andreea Dobrican, Liviu Ionuț Popescu, Florentina Fache, Raluca Vlădăreanu, Rosemarie Economu, Alin Adrian Oanaca, Mirabela Amarandei, Magda Ingrid Roşca și Rodica Cristian.

O singură cerere

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate