Ambasada Rusiei la Chişinău spionează instituţiile statului. Anchetă The Insider

Ambasada Rusiei la Chişinău spionează instituţiile statului. Anchetă The InsiderSursa foto: Arhiva EVZ

Serviciile secrete rusești ar spiona instituțiile statului cu ajutorul unor tehnologii, iar centrul de spionaj al acestora s-ar afla chiar în incinta Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Ministeul de Externe de la Chişinău îl convoacă pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău pentru a oferi clarificări și explicații cu privire la situația creată.

Plăci şi dispozitive de emisie pentru acţiuni de spionaj pe acoperişul Ambasadei

Noul scandal cu spioni ruşi la Chişinău, al doilea din luna curentă, a ieşit la suprafaţă în urma unei anchete jurnalistice realizată de „The Insider”. Jurnaliștii au numărat antenele de pe acoperișul Ambasadei și a constatat faptul că sunt mai multe decât pe clădirea misiunii diplomatice din Bruxelles.

Potrivit investigației pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău sunt instalate plăci și dispozitivelor de emisie prin care se efectuează acțiuni de spionaj, în special, înainte de alegerile sau înainte de vizitele delegațiilor străine în Moldova. Autorii spun că așa s-a întâmplat în cazul Summit-ului din 1 iunie de la Bulboaca.

Angajaţii Ambasadei, agenţi secreţi ai serviciilor secrete de la Moscova

Publicația mai scrie că Moscova face rotația ofițerilor responsabili de interceptări o dată la 2-3 ani, iar soțiile lor ar avea rol de curieri, pentru a transporta la Moscova anumite dosare.

Jurnaliștii susțin că peroanele care manipulează cu aceste antene ar a fi ofițeri secreți de legătură din cadrul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse și din Direcția Principală de Informații a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Reacţia Ministerului de Externe de la Chişinău

La rândul său, MAEIE a anunțat că, în strânsă coordonare cu alte instituții competente, analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației.

„Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău va fi convocat la MAEIE pentru a oferi clarificări și explicații cu privire la situația creată. În funcție de dezvoltările ulterioare, autoritățile Republicii Moldova vor analiza mai multe opțiuni de reacție” au menționat reprezentanții instituției într-un comunicat.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a anunţat luni, 10 iulie, că a destructurat o reţea de spioni care lucra pentru serviciile speciale din Federaţia Rusă. Reţeaua a fost formată şi era condusă de doi agenţi ai FSB-lui rusesc, care fac parte din anturajul fostului preşedinte Igor Dodon.