Editura Evenimentul si Capital

Prin descinderea comandoului ANAF, Liviu Dragnea a vrut să afle cine e în spatele Rise Project | GÂNDUL LUI CRISTOIU

Autor: | | 22 Comentarii | 21639 Vizualizari

Pentru opinia publică, Judecătorul Suprem al celor zise sau făcute de către guvernanţi, de către politicieni, descinderea ANAF n-a trecut drept o coincidenţă.

Vineri după amiază, cînd tocmai îmi făceam curaj să mă apuc de scris pentru cristoiublog.ro (ce coşmar să trebuiască să scrii în fiecare zi un text spre publicare, că eşti sănătos sau bolnav, că ai sau n-ai chef, că e cald sau frig, că ai despre ce să spui ceva sau că nu ai!), mă sună Valentin Busuioc de la PSnews.ro.

Să-i dau un scurt interviu despre Scandalul Liviu Dragnea trimite pe capul celor de la Rise Project, în cel mai pur stil PSD-ist, un comando al ANAF.

Culmea e că tocmai despre asta voiam să scriu pe cristoiublog.ro, beneficiind, cum de altfel a şi prefaţat discuţia mai tînărul confrate, de o lungă experienţă în materie de războaie cu Puterea şi mai ales cu Puterea PSD-istă, de un fel aparte în postdecembrism, deoarece PSD e un partid de nerecunoscut în aroganţa sa ciocoiască după ce parvine la Guvernare dintr-o Opoziţie în care s-a dat de ceasul morţii să pară democrat.

Un astfel de interviu e mană cerească pentru cineva care trebuie să scrie un editorial zilnic. Una e să-ţi spui punctul de vedere într-un interviu şi alta e să-l scrii în vederea publicării. Zicerea e infinit mai uşoară decît scrierea. Cel puţin pentru mine, încercat de cînd public (de vreo jumătate de secol) de spaima neroadă că rîndurile mele rămîn în posteritate. Scrierea unui text e prin raportare la zicere ca ieşitul în public faţă de umblatul prin casă. Prin casă îţi poţi permite să umbli şi-n pijama (deşi Dostoievski îşi refuza asta), pe cînd în public e musai să-ţi pui nădragii şi pantofii.

L-am rugat pe Valentin Busoioc să-mi trimită linkul la interviul pe care intenţiona să-l publice pe PSnews.ro pentru a-mi servi ca materie de prelucrat în scris despre Scandal.

Cînd s-a aflat că un comando al ANAF a descins la Rise Project tocmai cînd redacţia se pregătea să publice un Document zdrobitor despre afacerile dubioase ale lui Liviu Dragnea, şeful PSD a luat legătura cu una dintre televiziunile sale de casă (la o altă televiziune era riscul să fie supus unor întrebări incomode) şi a recitat un text despre o simplă coincidenţă. Dacă a fost sau nu o simplă coincidenţă a vrut să afle părerea mea Valentin Busuioc.

Am răspuns cam aşa:

Evocarea simplei coincidenţe este o prostie din toate punctele de vedere. Pentru opinia publică, Judecătorul Suprem al celor zise sau făcute de către guvernanţi, de către politicieni, descinderea ANAF n-a trecut drept o coincidenţă. Şi nu numai pentru că în chiar ziua respectivă se anunţase publicarea unui document secret despre Liviu Dragnea, dar şi pentru că Rise Project e site-ul care-l scoate din minţi pe şeful PSD prin materialele devastatoare despre afacerile sale din România şi din Brazilia.

Cine să creadă, în afara presei de casă a lui Liviu Dragnea, că şeful ANAF îşi poate permite să dea năvală într-o redacţie fără acordul sau chiar fără ordinul lui Liviu Dragnea, cel care a dat jos un Guvern, pentru că la un moment dat i s-a părut că premierul, miniştrii îşi permit să-şi sufle nasul fără să-l întrebe pe el în ce batistă s-o facă? Păi dacă făcea asta de capul lui, şeful ANAF era dat afară la ordinul lui Liviu Dragnea cît ai clipi, iar premierul era luat la refec de ştiucile din PSD-ul privatizat de baronul de Teleorman: Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea, Carmen Dan. S-a întîmplat ceva din toate acestea?

Şi chiar dacă ar fi fost o acţiune fără cîntec, ANAF era obligat să evite astfel de coincidenţe. Cei de la ANAF (ca şi cei de la DNA, ca şi cei de la Parchetul General) trebuie să lucreze în aşa fel, încât să ţină cont şi de imaginea lor publică. În consecinţă, nu cred că şeful ANAF nu a fost conştient de ecourile „coincidenţei”. Din acest punct de vedere, coincidenţă sau nu, avem de a face cu o gravă greşeală comisă nu atît de ANAF, cît de guvernul Tudose, deoarece, pentru opinia publică, indiferent de adevăr, are semnificaţia unei descinderi în forţă, gen „Lasă, că-ţi arăt eu şi-ţi trimit eu pe cap ANAF-ul, DNA-ul, parchetul, poliţia, controlul sanitar!”.

Valentin Busoioc mi-a cerut părerea despre ceea ce el a numit represiunea ANAF ordonată de Liviu Dragnea. Mi-am permis să-l contrazic zicînd că n-a fost vorba de o represiune pentru materialul care urma să fie publicat sau pentru materialele deja publicate. Liviu Dragnea n-are viziune de lider politic la nivel naţional; concepţia sa despre lume şi viaţă nu trece de hotarele judeţului Teleorman. Asta nu înseamnă că Liviu Dragnea e un tăntălău. Cam tot ce-a făcut pînă acum dovedeşte că are, dacă nu inteligenţa cerută de conducerea unei ţări, atunci măcar viclenia de a conduce un judeţ. Prin urmare, nu cred că Liviu Dragnea a trimis comandoul ANAF socotind că ziariştii de la site se vor scăpa pe ei văzînd nişte persoane dînd buzna în redacţie şi cerîndu-le cheile de la sertare. Ca toţi ziariştii, şi cei de la Rise Project ştiu că în România azi poţi fi mare ştab la ANAF şi mîine coleg de celulă cu încă vreo zece la Arestul central.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate