Ambasadorul Marii Britanii, despre declaraţia lui Victor Ponta: Nu văd în politică europeană de astăzi pe cineva care este Hitler
- Alexandra Ciliac
- 9 septembrie 2014, 14:18
Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a susținut marţi prima sa conferinţă de presă de când a preluat această funcție. Diplomatul a vorbit despre corupție, despre emigranții români în Regatul Unit, dar și despre recentele comentarii ale premierului Victor Ponta în care aseamăna efectele mandatului lui Traian Băsescu asupra României cu cu cele lăsate de regimul nazist în Germania.
Noul ambasador al Marii Britanii în România, şi-a prezentat marţi priorităţile mandatului sau. În discursul de deschidere, ambasadorul a declarat: "Ne propunem să vedem rezultate noi legate de reforma în justiţie şi lupta anticorupţie. Aceste reforme au un efect direct asupra eforturilor noastre de a promova oportunităţile de business din România către investitorii britanici. De exemplu, în noiembrie vom găzdui la Londra un summit de business dedicat României şi altor ţări din regiune, în parteneriat cu cea mai mare organizaţie de lobby de business din Marea Britanie, CBI (Confederation of Business Industry). La începutul anului viitor vom organiza o mega misiune de business la Bucureşti şi Sofia".
Ambasadorul a precizat că "nivelul schimburilor comerciale anul trecut a fost 3,3 mld de euro. Este un nivel record şi înseamnă că relaţiile comerciale merg într-o direcţie foarte bună, dar balanţă este în favoarea României. România a exportat anul trecut în valoare de aproape 2 miliarde de euro în Marea Britanie şi firmele britanice au exportat în România aproape 1,25 miliarde de euro. Pentru mine, muncă foarte importantă este de a atrage mai multe firme şi investiţii britanice în România. Situaţia este ok, dar poate să fie mai bine. Eu cred că, într-un sens, cea mai mare problema este că piaţă României este prea puţin cunoscută în Marea Britanie. Sunt foarte multe avantaje în România, este forţă de muncă înalt calificată, bună vorbitoare de limba engleză, este o plasare geografică foarte bună şi România are una dintre cele mai bune rate de creştere a PIB-ului în UE, deci situaţia este pozitivă".
"De aceea, am semnat un acord nou cu Camera de Comerţ Româno-Britanică în care guvernul britanic o să sprijine această camera de comerţ să atragem mai multe firme, mai ales mici şi medii, în România. Când m-am întâlnit cu investitorii britanici, (...) toţi mi-au spus că este o ţară foarte bună, foarte prietenoasă, cu forţă de muncă foarte bună. Sunt nişte probleme pentru ei, de exemplu legislaţia care este uneori nu foarte clară, foarte multe ordonanţă de urgenţă, de exemplu, şi au spus că o să fie mai bine pentru ei să aibă o situaţie mai stabilă în ceea ce priveşte legislaţia şi regulile de business. Dar cred că, în general, situaţia este bună şi este foarte important pentru mine să dezvolt mai mult relaţiile de business", a continuat diplomatul.
În ceea ce priveşte numărul mare al ordonanţelor de urgenţă, ambasadorul Marii Britanii a susţinut că această "este o decizie a Guvernului României şi conform Constituţiei României, dar cred că dacă este ordonanţă de urgenţă, atunci implică faptul că trebuie să fie folosită numai în situaţie de urgenţă", ralatează Hotnews.
Depre declaraţia premierului Victor Ponta prin care a comparat "regimul basist" cu regimul nazist, Brummell a afirmat: "Din fericire, nu văd în politică europeană de astăzi pe cineva care este Hitler şi cred că UE a făcut ceva foarte foarte bun după al doilea Război Mondial pentru asigurarea păcii şi prieteniei în Europa".
Diplomatul a mai spus și că românii sunt bineveniţi în ţara sa, sunt liberi să muncească şi să studieze. ”Guvernul britanic sprijină crearea pieţei unice în Europa şi piaţa unică înseamnă şi în ceea ce priveşte forţa de muncă. Românii sunt liberi să studieze şi să muncească în Marea Britanie şi sunt bineveniţi”, a spus Brummel.
Totuși, acesta a admis că presa britanică, ”o presă independentă, nu a fost întotdeauna foarte bună şi uneori articole din presă au confundat de exemplu români şi romi, au confundat aspecte diferite”.
În opinia lui Paul Brummell, cel mai bun ambasador pentru România trebuie să fie românii care lucrează în Marea Britanie.
”De exemplu, când am fost la Londra, înainte de a ajunge aici, m-am întâlnit cu o organizaţie de studenţi români în Marea Britanie şi aceşti studenţi sunt toţi la universităţi foarte bune, studenţi foarte deştepţi, cu planuri concrete de viaţă, deci sunt ambasadori foarte buni pentru ţara voastră”, a spus Brummell.