ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la VOT. Află TOT ce trebuie SĂ ȘTII despre al doilea tur de scrutin

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la VOT. Află TOT ce trebuie SĂ ȘTII despre al doilea tur de scrutin

Numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică este de 18.281.625, potrivit celor mai recente date furnizate, sâmbătă, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolante, acestea fiind predate sâmbătă preşedinţilor Birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Procesul de votare va începe duminică, la ora 07.00 şi se va termina la ora 21.00. Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin. Românii care duminică se vor afla în străinătate pot vota la secţiile de votare organizate în afara ţării.

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de duminică vor exista 18.550 de secţii de votare în ţară. Numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi în primul tur al alegerilor, respectiv 94.220.

Cum arată buletinul de vot pentru turul al doilea

Primul pe buletinul de vot este candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC Victor Ponta, urmat de candidatul alianţei creştin-liberale PNL-PDL, Klaus Iohannis. Rezultatele anunţate pe 4 noiembrie de Biroul Electoral Central arată că Victor Ponta a obţinut 40,44% din voturi, în timp ce Klaus Iohannis a obţinut 30,37% din voturi. Potrivit legii, în turul al doilea al alegerilor, ordinea candidaţilor pe buletinele de vot se stabileşte în funcţie de numărul voturilor obţinute la primul tur.

Buletinul, la urgență

Programul de lucru al serviciilor de evidenţă a persoanelor din Capitală a fost prelungit sâmbătă şi duminică, pentru ca bucureştenii care nu au act de identitate să îşi poate face buletin şi să voteze duminică. Astfel, bucureştenii îşi pot face buletin şi sâmbătă, între orele 8.00 şi 16.00, şi duminică, între orele 08.00 şi 21.00, anunţă Mediafax.

Peste 225.000 de alegători de 18 ani și peste 2.600 de cetăţeni peste 100

Ca o curiozitate, potrivit statisticilor AEP, la al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României sunt aşteptaţi la urne 226.095 alegători cu vârsta de 18 ani. Dintre aceştia, majoritea sunt bărbaţi - 115.692, iar 110.403 sunt femei. Cei mai mulţi dintre tinerii care au 18 ani, respectiv 117.506, sunt din mediul rural, din mediul urban fiind 108.589. 

Conform datelor AEP, 1.881 alegători au vârsta de 100 de ani şi 2.604 au peste 100 de ani. Dintre alegătorii de peste 100 de ani, majoritatea sunt femei, respectiv 1.600, iar bărbaţi sunt 1.004. Cei mai mulţi dintre cetăţenii cu drept de vot de peste 100 de ani sunt înscrişi în liste în localităţile din mediul urban, respectiv 1.680, în mediul rural fiind înregistraţi 924 alegători care au depăşit această vârstă.

Vor să voteze peste  21.000 de deţinuţi 

Peste 21.000 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota, duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, au declarat, pentru Mediafax, repezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Potrivit reprezentanţilor ANP, în prezent în penitenciarele din România se află 30.735 de deţinuţi, dintre care 25.492 au drept de vot. Dintre aceştia, 21.575 şi-au exprimat intenţia de a vota duminică.

Pentru aceasta, 92 de secţii de votare vor trimite urne mobile în toate cele 45 de penitenciare din ţară.

Cererea pentru urna mobilă

Alegătorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, solicitări care trebuie depuse cel mai târziu până sâmbătă. Persoanele reţinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.

Persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobilă dacă vor face cereri către preşedinţii secţiilor de votare, însoţite de o copie a hotărârii judecătreşti prin care s-a decis măsura respectivă, precum şi de o copie a încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.

REZULTATE TURUL 2 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 și EXIT POLL turul 2 alegeri prezidențiale 2014

Află ușor și rapid, pe evz.ro, rezultatele sondajelor EXIT POLL realizate la ieșirea de la urne în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2014. EVZ.Ro prezintă în timp real REZULTATE EXIT POLL ALEGERI 2014, dar și REZULTATE VOT TURUL 2 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE: De asemenea, pe evz.ro poți afla cel mai simplu si rapid rezultatele votului din turul 2 de scrutin al acestor alegeri prezidențiale. Află pe evz.ro cum s-a votat în fiecare județ.

Rămâi pe evz.ro în 15 și 16 noiembrie pentru a afla și cele mai importante știri ale acestor zile, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.