ALEGERI PARANORMALE în Teleorman. Cervenia, comuna FANTOMĂ patronată de candidatul Slobozeanu și de un secretar bolnav
- Petrisor Cana
- 3 noiembrie 2017, 16:13
Doru Slobozeanu candidatul PSD, suspendat din funcția de viceprimar și secretarul ce susține că e bolnav au paralizat activitatea unei localități în care oamenii nu au putut nici măcar să își obțină o adeverință.
În legendarul județ Teleorman se întâmplă un fenomen ciudat. Acolo există singura comună din România în care localnicii nu au avut cui să se adreseze la primărie, deoarece instituția care trebuie să se ocupe de nevoile lor nu avea nici primar, nici viceprimar dar nici măcar un secretar care să le dea acte necesare, precum dovada că locuiesc acolo, necesară eliberării cărții de identitate sau pentru un proces. Este vorba despre Cervenia, localitatea aflată în prag de alegeri, după ce fostul primar a fost suspendat, pentru incompatibilitate, la solicitarea Agenției Naționale de Integritate (ANI), iar viceprimarul Doru Slobozeanu a „migrat” de la ALDE la PSD și a fost suspendat, la rândul lui. Colac peste pupăză, secretarul primăriei s-a îmbolnăvit, vinerea trecută. Astfel, o săptămână întreagă localnicii s-au plâns că nici măcar nu pot să își scoată o adevereință de buletin, darămite vreun act care necesita urgență. Am mers la fața locului să vedem ce se întâmplă. „Am fost de vreo trei ori la primăria, dar era doar cel de la Registrul Agricol. Mi-a spus să vin vineri, că atuncea vine secretarul. Lumea e disperată, nu știm ce să facem”, ne-a spus un om care ne-a spus că îl cheama Gheorghe și are 56 de ani. La o aruncătură de băț de sediul primăriei pe o uliță, o bătrână ni s-a plâns, și ea: „Maică, mai bine puneau lacătul pe ușă. Dacă tot nu e nimeni care să ne rezolve prolemele”.
Pulsul satului l-am luat de la mai mulți localnici, unii care spuneau „că, asta e, ce putem face?”. Alții, luau apărarea „domnului primar, că n-are nicio vină ca l-au suspendat”. Situația paradoxală de la Cervenia nu a putut fi explicată nici de prefect, căruia i-am cerut să ne spună cum este posibil să nu desemneze pe cineva care să preia treburile administrative. „ Legea spune că prefectul nu poate delega pe cineva, decât dacă postul este vacant. Este un vid legislativ. Nicăieri nu se spune ce trebuie făcut dacă, în situația în care secretarul se îmbolnăvește. El trebuie să delege pe cineva, dar dacă este o situație de urgență, ce să fac, că nu avem cadrul legal”, ne-a spus prefectul Florinel Dumitrescu. La rândul său, revenit după o săptămână de absență, secretarul Primăriei Cervenia, Marius Dumitrescu ne-a spus că „îi era rău încă de miercurea trecută”. „Luni m-am internat la urgență. Nu aveam cum să deleg pe cineva care să preia atribuțiile”, susține secretarul. El spune că a venit, totuși, astăzi, pentru a se ocupa de bunul mers al alegerilor locale. A evitat să răspundă, tranșant, dacă s-a internat afectat de boală sau din cauza faptului că fostul viceprimar Slobozeanu, acum candidat PSD la șefia primăriei, a fost suspendat. Într-o încercare disperată de a nu lăsa primăria de izbeliște, șapte dintre cei 11 consilieri locali s-au întrunit, marți, într-o ședință și au ales un nou viceprimar. Oamenii ne-au spus: cineva trebuie să administreze primăria și să se ocupe de alegeri. Cu toate acestea, ei nu au avut cum să înregistreze hotărârea luată în registrul primăriei pentru că acesta era încuiat de secretar, într-un fișet. S-a bifat, totuși, în registrul de intrări. „Au venit cei de la DNA pe aici. Avea acolo documente, cum era să lase cheia”, ne-a șoptit un angajat al primăriei. În zadar s-au dat consilierii peste cap: până nu a venit secretarul, vinerea aceasta, nu s-a mișcat nimic. Totuși, cineva s-a apucat să amenajeze urnele în școlile în care se află secțiile de votare. „Dar cine a dat dispoziție?”, l-am întrebat pe secretar. „Păi, oamenii ăștia știu ce au de făcut, ca la fiecare alegeri”, a venit răspunsul. Din curtea școlii în cafe s-au amenajat urnele, directoarea pomenește de „domnul primar Slobozeanu”. Același pesonaj, deși suspendat din funcție, pare să dicteze și să facă legea în comună.
În contrast, consilierii liberali susțin că tot ceea ce ține de organizare, inclusiv amenajarea urnelor și a sălilor de votare, trebuie făcute sub directa coordonare a unui oficial al primăriei. Or, în această situație, fantomatica prezență a unui secretar absent și a unui candidat, Slobozeanu, fără drept de decizie se află sub incidența legii penale. Din acest motiv, consilierii care s-au întrunit și au dorit remedierea acestei situații pe cale legală au depus două plângeri penale, pentru abuz în serviciu, împotriva secretarului primăriei.