Acord între Ucraina și separatiști privind retragerea armamentului greu de pe linia frontului

Acord între Ucraina și separatiști privind retragerea armamentului greu de pe linia frontului

Ucraina şi rebelii proruşi din estul separatist al ţării au semnat acorduri pentru începerea retragerii armamentului greu de pe linia frontului, a declarat pentru AFP un înalt responsabil militar ucrainean.

"Documentele au fost semnate pentru începerea retragerea armamentului greu de pe întreaga linie a frontului", a declarat generalul Oleksandr Rozmaznin. Dacă retragerea trupelor ar putea începe duminică, aşa cum au anunţat unele mass-media, generalul ucrainean a estimat că este prea devreme de vorbit despre aceasta.

"Preşedinţii" autoproclamatelor "republici populare" Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko, respectiv Igor Plotniţki au semnat în ajun -sâmbătă- un program de retragere a armamentului greu, a informat agenţia de presă oficială a rebelilor DAN, preluată de Agerpres.

Retragerea armelor, prevăzută în termen de 14 zile, este inclusă în acordurile de pace de la Minsk, încheiate la 12 februarie în capitala belarusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest proces, condiţionat de oprirea totală a tirurilor în teren, trebuia să înceapă - conform acordurilor respective - la 17 februarie şi să se încheie până în 3 martie, dar aşa şi nu a început din cauza ofensivei rebelilor asupra oraşului strategic Debalţevo, cucerit de rebeli după un asalt puternic împotriva trupelor guvernamentale ucrainene.

În ultimele două zile, confruntările şi-au redus intensitatea, într-un grad mai mic sau mai mare, pe o mare parte din linia frontului. Potrivit acordurilor Minsk2, cele două tabere trebuie să-şi retragă "toate armele grele" pentru a stabili o zona tampon cu o lăţime cuprinsă între minimum 70 km şi maximum de 140 km, în funcţie de tipul de arme grele.

Pentru aceasta, armata ucraineană trebuie să-şi retragă piesele de artilerie în raport cu linia actuală a frontului, situată mai la vest comparativ cu cea din luna septembrie în cadrul precedentelor acorduri de pace de la Minsk, deoarece rebelii au câştigat teren de atunci. La rândul lor, rebelii trebuie să se retragă de la linia frontului stabilită prin acordurile din septembrie.

Teritoriile noi cucerite de către insurgenţi sunt, prin urmare, de facto, integrate în zona tampon, care a fost lărgită comparativ cu precedentele acorduri care prevedeau o zonă demilitarizată având o lăţime de 30 km.