ACL cere convocarea Camerei Deputaţilor pentru votul asupra anchetării lui Valerian Vreme

ACL cere convocarea Camerei Deputaţilor pentru votul asupra anchetării lui Valerian Vreme

Parlamentarii Alianţei Creştin Liberale cer convocarea plenului Camerei Deputaţilor luni sau cel puţin marţi pentru a decide asupra începerii urmăririi penale a fostului ministru Valerian Vreme, deputat independent. Comisia juridică a avizat favorabil ancheta, însă plenul trebuie să aibă ultimul cuvânt. Deputaţii şi senatorii se află însă în vacanţă electorală, pentru alegerile prezidenţiale.

”Opoziţia cere convocarea plenului Camerei pentru luni, cel târziu marţi. Trebuie să avem timpul necesar, mă refer la liderii de grup, pentru a ne convoca colegii pentru a fi siguri că săptămâna viitoare – luni am vrea noi - plenul Camerei va avea cvorumul necesar. Atrag atenţia că în lipsa unui vot în plen nu poate începe procedura urmăririi penale”, a a declarat liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, citat de Mediafax.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor ar urma să ia o decizie miercuri după-amiază, după ce membrii Comisiei juridice au dat aviz favorabil solicitării de începere a urmăririi penale. Deputaţii şi senatorii şi-au luat vacanţă electorală pentru alegerile prezidenţiale.

”Le cer celor de la PSD ca mâine (miercuri - n.r.) să adopte foarte clar convocarea plenului pentru luni, să nu dea un termen care nu ar face decât să dovedească faptul că nu sunt sinceri când vorbesc de stat de drept şi că Victor Ponta minte când spune că respectă justiţia. Ne aşteptăm la un gest similar şi din partea colegilor de la Senat”, a mai afirmat Scutaru.

Raportul Comisiei juridice a fost trimis marţi către Biroul permanent şi este consultativ, decizia finală revenind plenului care poate stabili începerea anchetei penale cu votul majorităţii deputaţilor.

În condiţiile în care fostul ministru PDL al Comunicaţiilior Valerian Vreme nu mai face parte din niciun grup parlamentar, votul în cazul său nu are aceeaşi încărcătură politică cu cea a votului pentru anchetarea senatorilor PSD Ecaterina Andornescu şi Şerban Mihăilescu, care sunt acuzaţi de acte de corupţie în acelaşi dosar. Vreme ar putea rămâne fără imunitate parlamentară, neavând în spate niciun partid care să îl susţină. Şi premierul Victor Ponta, membru al Camerei Deputaţilor, a anunţat că va vota pentru începerea anchetei.

Nu acelaşi lucru este valabil pentru senatorii PSD Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, acuzaţi de corupţie în acelaşi dosar. Încă de la solicitarea DNA, PSD a anunţat că este solidar cu Ecaterina Andronescu. "Suntem solidari cu doamna senator de Bucureşti, Ecaterina Andronescu, colega noastră. Dincolo de incontestabilele calităţi şi realizări profesionale, doamna profesor Andronescu a avut mereu o conduită verticală. Asupra sa nu a planat niciodată vreo suspiciune de fapte de corupţie. Ştiu că doamna Andronescu a fost profund marcată de informaţiile care au 'erupt' săptămâna trecută, dar trece cu demnitate peste această situaţie", afirma luni purtătorul de cuvânt al grupului senatorilor PSD, Gabriela Firea, săptămâna trecută.

Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea Camerelor din care fac parte, aceasta fiind necesară doar pentru reţinere, arestare şi percheziţie. În cazul foştilor sau actualilor miniştri care sunt şi parlamentari ancheta nu poate începe decât dacă ea este avizată de votul Legislativului. Votul este secret.

În Dosarul Microsoft sunt incriminaţi nouă foşti miniştri: Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Şerban Mihăilescu, Gabriel Sandu, Adriana Ţicău, Mihai Tănăsescu şi Alexandru Athanasiu.