Editura Evenimentul si Capital

Abandonarea Centenarului, crima care ne va costa scump

Rareș Bogdan
Autor: | | 2 Comentarii | 2646 Vizualizari

Sunt mai multe șanse să suspine un picior de lemn când îi cânți Mica Serenadă decât să aibă o căpușă simțul istoriei și să-și mobilizeze habitatul pentru a aniversa Centenarul Marii Uniri.

Nici nu-i poți imputa nimic. Căpușele au doar simțul pielii. Se înfing și mănâncă, este chiar o datorie pentru supraviețuire. Numai că în problema Centenarului este vorba tot despre supraviețuire. Necazul e că vorbim despre comunități, deci instinctul națiunii rămâne în sarcina politicienilor. Ce mutație genetică a suferit poporul român astfel încât să încapă pe mâna unor oameni care cad la examenul umanității? Când s-a transformat arhitectura neuronală a liderilor în instinct personal de supraviețuire fără a evalua daunele colaterale ale propriului pumn?

Clasa politică avea, odată, conștiință, deși privind la specia care-i urmează înclini să ai doar o suspiciune rezonabilă. Sunt actualii politicieni chiar niște urmași, sau doar efectul unei bombe atomice care a pulverizat idealul național? Au falsificat cumva istoricii trecutul, ne-au desfășurat holograme izvorâte din minciuni, ne-au determinat să credem că suntem o țară, o patrie, când de fapt am rămas o populație de necuvântătoare, întrun țarc șmecher? Dacă în România n-ar exista decât ei, nu și conșiințele a milioane de cetățeni îndurerați până la lehamite, am putea bănui că Mihai Viteazu, pe urmă generația pașoptistă, Cuza, Brătienii, Ferdinand și Regina Maria, Maniu, Titulescu, Iorga sau Mareșalul Averescu au fost actorii unui Matrix românesc.

Ceea ce înseamnă că EI, cei de acum, reprezintă realitatea. Căzuți de pe hartă, dar actori în propriile feude. Mai sunt 5 luni până la intrarea în 2018, când ar trebui să înceapă deșteptarea, reîntregirea în numele solidarității, dar Departamentul Centenar, căruia nu i s-a alocat niciun leu, se află pe planșeta unui nebun cu verdict de desființare și mutare la Ministerul Culturii. Este împotriva logicii. Toate statele care au aniversat momentele de cotitură ale devenirii lor moderne – Franța, Polonia, Germania etc - au creat departamente interministeriale, au alocat miliarde de euro pentru reafirmarea solidității lor. EI, prin abandonarea unei ocazii energetice unice în datul unei națiuni, nu fac decât să proclame starea de licheni. Ba nu, căci acolo există viață! De lichele!

Licheaua modernă se plânge de conspirația străinilor împotriva României, de acapararea resurselor naționale, dar ignoră o realitate: națiunea are în genetica ei memoria măreției. O abandonează. Supremă ipocrizie! Să te lupți cu străinii clamând interesul patriotic, dar să nu pricepi că mobilizarea generală pentru Centenarul Marii Uniri reprezintă dovada că ai priceput, că nu vorbești doar pentru retardați.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate