Sora Margaretei Costea a murit pentru că a schimbat locul în avion

Sora Margaretei Costea a murit pentru că a schimbat locul în avion

SERIAL EVZ. În al treilea episod, citiţi cum şi-a pierdut viaţa una dintre surorile Margaretei Costea într-un accident aviatic din Constanţa şi despre legăturile familiei Barba cu cel mai mare mall din România.

Lui Vasile Barba, băiatul cel mare al lui Gheorghe Barba şi al Mariei (Palla) Barba, i-au urmat zece copii, dintre care doar opt au ajuns la maturitate.

Astăzi, în EVZ, citiţi despre cinci dintre aceştia şi despre copiii lor: nepoţii învăţătorului din comuna grecească Livezi au ridicat blocuri de birouri în Bucureşti, şi-au câştigat locul în memoria microbiştilor bruscându-l pe Marius Lăcătuş, trasează conturul centrelor comerciale din Capitală şi îngrijesc pacienţi în spitalele din SUA.

Arestat politic

Ne puteți urmări și pe Google News

Tache Barba (n. 1920), al doilea dintre copiii Barba, a urmat un liceu comercial, cursurile Facultăţii de Drept, fără să obţină licenţa, a fost oier la Voineşti, a lucrat la o agenţie CEC din Râmnicu-Vâlcea, apoi la o cooperativă meşteşugărească şi la o moară. Unul dintre fraţii lui mai mici, Mihai, spune că nu a apucat să-şi încheie studiile fiindcă a fost arestat din motive politice.

"Tache a fost singurul dintre noi cu talent pentru comerţ. Tatăl nostru nu cred că a văzut de două ori fabrica de cherestea de la Bicaz. Tache s-a îngrijit tot timpul de ea", zice Mihai Barba. Tache a avut doi copii: Costel, decedat după o formă gravă de arterită, şi Mariana, căsătorită Grosu.

STĂPÂNUL TURNURILOR

Valentin Barba, multimilionarul din Pipera

Costică Barba (n. 1924 - d. 2006), al treilea dintre copiii Barba a urmat liceul la Târnăveni (Mureş), unde tatăl său trimisese mulţi aromâni să înveţe, a abandonat şcoala din cauza unei forme severe de meningită, s-a căsătorit şi a divorţat devreme, după un mariaj considerat de familie nereuşit, şi-a văzut fiii crescând separat - cel mare cu el, cel mic cu mama - şi a îmbătrânit alături de părinţii săi, Goga Barba şi Maria Palla, în cartierul Giuleşti.

Primul fiu al lui Costică, George, a făcut rugby de performanţă, a renunţat la sport din cauza unui accident, a fost ghid turistic, a trăit mult timp în Germania şi este bun prieten cu Serghei Mizil, fiul adoptiv al fostului nomenclaturist comunist Paul Niculescu Mizil. Într-o convorbire cu EVZ, George Barba spune, luându-se peste picior: "Puteţi lua legătura cu ceilalţi reprezentanţi ai familiei. Eu cam fac familia de râs (...) Nu vreau să apar în ziare".

Haine vechi, hoteluri şi telenovele

Băiatul cel mic al lui Costică Barba, Valentin, a fost campion european la rugby cu naţionala de juniori şi este un prosper om de afaceri, cu investiţii în Pipera. Nu a dorit să discute cu EVZ. În urmă cu un an, ziarul "Liberteatea" a scris despre averea lui, povestind că, în tinereţe, a fost legitimat la cluburile Rapid, Sportul Studenţesc şi Poli Iaşi. Valentin Barba îşi evalua proprietăţile la 100 de milioane de euro şi rememora felul în care a început să câştige bani: "Cum a picat Ceauşescu, cum nu am mai vrut să aud de munca la stat. În februarie 1990, am făcut rost de 2.500 de mărci şi am plecat în Germania. Aduceam maşini şi haine vechi, pe care le vindeam în ţară".

Imaginea lui Valentin Barba se sprijină azi pe cea mai vizibilă afacere a sa: două cădiri de 12 etaje situate pe şoseaua Pipera – Tunari: "Twin Towers Barba Center". Barba a mai avut un imobil de birouri pe Calea Buzeşti, numit "Barba Center", pe care l-a vândut între timp. Soţia sa, Adriana, deţine părţi sociale la toate companiile patronate de soţ. Au două fete şi un băieţel, Alexandru.

Singurul artist din întreaga familie, Alexandru a jucat în mai multe telenovele produse de Media Pro Pictures ("Numai iubirea", "Lacrimi de iubire", "Om bogat, om sărac"), tatăl lui acoperindu-l de laude fiindcă, deşi abia la pubertate, câştiga suficienţi bani încât să se întreţină singur. AVERE. Valentin Barba, verişor al Mihaelei Geoană, este proprietarul complexului "TWIN TOWERS BARBA CENTER" din Pipera SINGURA TRAGEDIE

Întâia născută, prima decedată

Lenuţa Barba (n. 1926 - d. 1970), a patra dintre copiii Barba, a fost absolventă de Drept şi a murit într-un accident aviatic, petrecut pe 7 decembrie 1970, pe Aeroportul "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa.

Era juristă la o societate de import- export şi fusese în Israel la procesul unui român acuzat de furt tehnologic. Avionul, venind de la Tel Aviv, trebuia să aterizeze la Bucureşti. Din cauza ceţii, nu a putut coborî la Otopeni şi a fost dirijat către aeroportul din Constanţa.

"Cu 3 km înainte de pragul pistei, avionul a atins o clădire militară. Fuzelajul s-a rupt în trei, iar pasagerii din tronsonul de mijloc au fost asfixiaţi de gazul astfel produs", povesteşte Beniamin Popescu, comandant al aeroportului între 1967 şi 1977. A fost cel mai grav accident aviatic petrecut vreodată la Constanţa. Din 27 de oameni câţi se aflau la bord, doar nouă au supravieţuit. Lenuţa s-ar fi numărat printre cei nouă dacă, la îmbarcare, nu ar fi schimbat locul cu un bărbat care călătorea împreună cu fetele şi soţia sa.

Pe 8 decembrie 1970, ziarele "Scânteia" şi "România liberă" n-au publicat decât o foarte scurtă ştire despre această tragedie, citând agenţia Agerpres.

18 oameni au decedat în accidentul aviatic în care şi-a pierdut viaţa cea mai mai mare dintre surorile Margaretei Costea "Mă fascinează avioanele"

Chiraţei Meghea, a doua fiică născută după Lenuţa, i se umezesc ochii şi azi, la 40 de ani de la accident, când îşi aduce aminte cum i-au rămas fără mamă două nepoate: "Amândouă fetele au învăţat nemaipomenit de bine şi au ajuns doctoriţe. Una trăieşte în SUA, cealaltă a rămas în Bucureşti. Dar ce folos, dacă Lenuţa n-a trăit să se bucure de ele?".

Prima dintre fetele Lenuţei, Cristina, lucrează în SUA, la Mayo Clinic, unul dintre cele mai presitigioase spitale din America. Cealaltă, Ileana, trăieşte în Bucureşti. Tatăl lor, Stere Bara, a fost profesor universitar la ASE, unde a predat psihologia şi a publicat manualul "Psihologie socială şi deontologie".

"La înmormântarea Lenuţei, tata ne-a privit şi ne-a zis: «Până azi, nici n-am ştiut cât eram de bogaţi!». Moartea sorei mele a fost cea mai mare tragedie din viaţa noastră. Singura!", spune Chiraţa, stând pe un fotoliu de plastic, pe terasa casei sale din Satul Francez, privind lung pe cerul pe care trece un avion de pasageri.

"De regulă, n-au drum pe-aici, ăsta nu ştiu de unde a apărut! Mă fascinează avioanele!".

BAC 11-1

O singură dată în flăcări

Avionul care s-a dezintegrat în comuna Mihail Kogălniceanu avea dimensiuni medii, era de tip BAC 11-1 şi făcea parte dintr-un lot de şase cu care flota TAROM tocmai fusese utilată, în urma unui parteneriat dintre guvernul român şi British Aircraft Corporation. Aparatele fuseseră introduse în circulaţie de doar un an.

Nici un altul nu s-a mai prăbuşit în 30 de ani, până când au fost retrase definitiv în hangare. Cu puţin ghinion, tragedia s-ar fi putut repeta un an mai târziu, cu un număr împătrit de victime, când motorul unui avion de acelaşi tip, pe acelaşi aeroport, a absorbit un pescăruş, imediat după decolare.

Avea 80 de pasageri la bord: ultimii turişti RDG-işti adunaţi de pe plajele Mării Negre, la sfârşitul lui septembrie 1971. Pilotul a reuşit să redreseze aparatul la timp. EXCENTRIC

Unul dintre verişorii Mihaelei Geoană, portar la Rapid, le-a rămas la inimă suporterilor din Giuleşti, după o intrare fermă la Marius Lăcătuş, renumit pentru stilul său dur de joc

Niculae (n. 1928), al cincilea dintre copiii Barba, a absolvit Facultatea de Industria Lemnului şi a fost mulţi ani director la liceul cu profil forestier din Pipera. Fidel trecutului, Nicolae şi-a botezat ambii copii după numele fraţilor decedaţi.

Primului născut, Ovidiu, i-a zis şi Pariscu, în memoria unui frate care murise când era copil, iar pe Ileana, a doua venită pe lume, a botezat-o în amintirea Lenuţei, sora care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic de lângă Constanţa.

"Intra cu capul în bară" Băiatul lui Niculae, Ovidiu Pariscu Barba (46 de ani), a fost un nonconformist portar de fotbal, apărând pentru Dinamo şi Rapid. Fostul fundaş Ioan Andone, care l-a avut coleg la Dinamo, îl laudă: "Era muncitor şi serios. Se dăruia, intra cu capul în bară, ieşea la picioarele atacanţilor. Îmi plăcea stilul lui, dar n-a prea apucat să apere pentru că, pe vremea aia, erau portari mari la Dinamo".

Rapidist convins, gazetarul Ovidiu Nahoi l-a evocat de Barba într-o postare scrisă pe blogul unui suporter giuleştean. Ziaristul povestea un meci de pomină pe care "alb-vişiniii" îl jucaseră contra Stelei, în semifinala Cupei României din 1989, partidă în care Barba l-ar fi lovit pe Lăcătuş: "Portarul nostru, Barba, a venit până la jumătatea terenului şi şi-a înfipt degetele în chica «Fiarei», zgâlţâindu-l de câteva ori", scria Nahoi.

Suporterul giuleştean primea cu plăcere această amintire: "Barba, ehe, ce super-portar! Dintrodată i se punea pata şi vedea negru în faţa ochilor, şi nimic nu mai conta! L-a pus la punct pe Lăcătuş cum nici măcar Ilie Ceauşescu nu reuşise să o facă!". Ovidiu Barba este partener de afaceri cu Hristu Becali, nepotul lui Gigi Becali. Împreună au deţinut două firme specializate în comerţul on-line şi au candidat, fără succes, pentru Camera Deputaţilor din partea PNG.

Ovidiu Barba şi tatăl lui, Nicolae, au făcut afaceri şi cu primarul comunei Jilava, Adrian Mladin. Firma care le reunea interesele, Pepe(ro), aducea în România blue-jeanşii marca "Pepe". EVZ nu a reuşit să ia legătura cu Ovidiu Barba.

"Când noi mai mergeam să bem o bere, Văcăroiu îşi cumpăra suc.", MIHAI BARBA, fratele Margaretei Costea

ARHITECTUL

Planuri urbanistice în nordul Capitalei

Mihai (n. 1932), al şaselea dintre copiii Barba, a lucrat la Consiliul de Stat al Planificării, unde a fost coleg cu Nicolae Văcăroiu. Are doi fii: Octavian Vasile, alintat "Vasiluş", şi Andrei. Octavian este arhitect şi acţionar în mai multe societăţi comerciale de proiectări şi construcţii.

Printre acestea şi "Topcont invest", firma pe care o deţine împreună cu verişoara sa Mihaela Geoană (de profesie arhitect). În 2006, 2007 şi 2008, "Topcont invest" a obţinut profituri de circa 500.000 de euro.

O altă firmă de proiectări în care Barba e implicat (43%), "Lora Construct", realizează Planuri Urbanistice Zonale pentru arii de mari dimensiuni în nordul Capitalei: printre acestea şi PUZ-ul pentru viitorul mall "The Colosseum" – cel mai mare proiect de acest fel din ţară (480 de magazine, evaluat la 350 de milioane de euro de investitorul britanic Nova Imobiliare). Barba e implicat şi în firma "Jupiter Residential" (1,5%), condusă se antreprenorul israelian Avi Shloush, companie care are active de 12 milioane de euro.

De Octavian Barba se leagă primul scandal care a adus în presă numele familiei emigrate din Grecia. În 2005, acesta i-a vândut Mihaelei Geoană un teren de 8.000 mp, situat în cartierul Bucureştii Noi, la preţul de doar 48.000 de euro. Deşi proprietăţile familiei Geoană crescuseră, terenul nu era pomenit în declaraţia de avere a preşedintelui PSD.

Amintiri despre Văcăroiu. Retras la casa sa din Breaza, localitate despre care crede că i-a prelungit zilele, Mihai Barba nu l-a uitat pe colegul Nicolae Văcăroiu: "O capacitate şi-un om de-o integritate deosebită. I-a ajuns numele că-i beţiv. Asta pentru că are o figură de om obosit, fiindcă a muncit şi-a muncit, şi-a muncit, şi-a muncit. Ştiţi care e culmea? Când noi mai mergeam să bem o bere, el îşi cumpăra suc".

RECORD. Proiectul celui mai mare mall din România este cuprins într-un PUZ realizat de Octavian Barba, alt văr al Mihaelei Geoană

DOLIU "Mama era o sfântă. Dumneavoastră aţi transformat-o într-o vrăjitoare"

Gheorghe Barba şi soţia sa au mai avut un băiat, Paris, născut între Tache şi Costică. Acesta a decedat la vârsta de 12 ani din cauza unei septicemii pornite de la o apendicită.

Maria Palla a purtat 40 de ani, până la sfârşitul vieţii, doliu în amintirea lui Paris, la toate nunţile copiilor a stat retrasă, aşezată sobru pe-un scaun. (De la moartea lui Paris a trecut atât de mult timp, încât unii dintre fraţi îşi amintesc că a murit la 15 nu la 12 ani, lovindu-se cu capul de scările spitalului, fiind scăpat pe jos de brancardierii care trebuiau să-l urce în salon.)

Moartea Lenuţei a închis-o definitiv pe Maria Palla în casă, într-o cameră unde nimeni n-o deranja. Ieşea doar ca să meargă la biserică şi la cimitir.

"Mama era o sfântă, avea o înţelepciune rarisimă, un suflet de aur. Dumneavoastră, în ziar, aţi transformat-o într-o vrăjitoare", spune Mihai Barba de spre felul în care a fost prezentată Maria Palla în primul episod al serialului "Povestea celei mai cunoscute soacre din România".

Citiţi mâine în EVZ:

  • Informaţii inedite din dosarul de cadre al Margaretei Costea şi al soţului ei, Ion Costea. Soacra lui Mircea Geoană era văzută de Secţia Cadre a CC al PCR ca fiind "conştiincioasă, cu atitudine corespunzătoare faţă de colegi".

Citiţi şi:

  • Povestea celei mai cunoscute soacre din România
  • EDITORIALUL EVZ: Aproape prima-soacră a ţării
  • "Lali Vasili a stat 20 de zile pe pământ după moarte"