A murit arheologul care a descoperit ea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume I FOTO

A murit arheologul care a descoperit ea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume I FOTO

A murit arheologul care a demonstrat că lângă Timișoara se află probabil cea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume, contemporană cu perioada Războiului Troian. Alexandru Szentmiklosi a reușit să redeschidă șantierul de la Cornești - Iarcuri ce a stat neatins aproape un secol. A scos la iveală artefacte prețioase, a adus specialiști din toată lumea să studeieze enigmele vechii cetăți.

Alexandru Szentmiklosi era șeful Secției de Arheologie a Muzeului Național al Banatului și a decedat, la 47 de ani, sâmbătă, răpus de o boală cruntă. 

Lui i se datorează faptul că șantierul arheologic de la Cornești a fost redeschis după ce 80 de ani nimeni nu s-a ocupat de el. Descoperirile au fost atțt de interesante încât Muzeul Național al Banatului a obținut și un teren, din partea primăriei Orțișoara, pentru a construi un punct muzeal dedicat descoeririi contemporane cu Troia.

La Corneşti s-a descoperit cea mai mare fortificaţie preistorică din Europa, și cea mai mare din Epoca Bronzului cercetată în lume până acum. Pe baza probelor de carbon-14, este datată în mod cert  în a doua jumătate a mileniului II îen (sfârşitul Epocii Bronzului). ”Fortificaţia aparţine culturii Cruceni – Belegiš, care a fost răspândită din nord-estul Croaţiei până în zona piemontană a Banatului, controlând valea Dunării şi până la nord de Mureş”, mai explica dr. Alexandru Szentmiklosi, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului. Pe baza cercetărilor, acesta a descoperit că la Cornești se afla un centru politic de prim rang, volumul imens de muncă necesar edificării indicând cu siguranţă existenţa unei elite care a fost capabilă să coordoneze atât activitatea de construcţie cât şi pe cea de întreţinere, activităţi care implicau munca a mii de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexandru Szentmiklosi avea 47 de ani, era Doctor în Istorie, cu stagii de pregătire la Berlin, Würzburg, Padova și București, membru în Comisia Națională de Arheologie. A deschis și săpat în peste 30 de șantiere.