A mai rămas o săptămână pentru depunerea declarației de venit. Ce trebuie să știi
- Ana Bâtc ă
- 18 mai 2015, 07:10
Românii care au obținut, anul trecut, venituri din activități independente mai au la dispoziție încă o săptămână pentru a depune la administrația financiară de care aparțin declarația de venit.
Termenul limită este data de 25 mai și amenda pentru nedepunerea la timp a Formularului 200 pornește de la 50 de lei și poate ajunge până la 500 de lei.
Mai exact, declarația 200 trebuie depusă de persoanele fizice care au realizat, în 2014, venituri din activități independente, din chirii, din activități agricole, din silvicultură și piscicultură, din vânzarea de acțiuni sau din vânzarea-cumpărarea de valută, precum și de către persoanele fizice autorizate și de către profesiile liberale: avocați, notari, medici, auditori financiari, consultanți fiscali, contabili, arhitecți etc.
Tot până pe 25 mai trebuie să declare la Fisc sumele realizate anul trecut de către persoanele care au obținut, în străinătate, venituri din: profesii liberale, drepturi de autor, chirii, dividende dobânzi, premii și jocuri de noroc, vânzarea de acțiuni, investiții, pensii și alte venituri. Aceste persoane au obligația completării și depunerii Formularului 201.
Reamintim că, anul trecut, un număr total de 501.174 persoane au depus la ANAF declarațiile de venit pentru anul 2013, conform cifrelor oficiale ale ANAF, transmise EVZ. Aproximativ 80% dintre acestea (405.072 persoane) s-au încadrat în termenul legal.
Data de 25 mai este termenul limită și pentru donarea unui procent de 2% din impozitul pe venit către o organizație neguvernamentală nonprofit, o unitate de cult sau pentru burse private. Anul trecut, aproape 1,86 milioane de români și-au donat o parte din impozit către un număr total de 28.684 entități nonprofit.
Pentru a dona această sumă, persoanele care obțin venituri din activități independente au o categorie specială pe Formularul 200, iar salariații vor completa Formularul 230 - Cererea privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe salarii şi venituri asimilate salariilor.