36 de ambasadori au vizitat Gorjul

36 de ambasadori au vizitat Gorjul

O delegaţie formată din 36 de reprezentanţi ai Corpului Diplomatic a vizitat Gorjul, la sfârşitul săptămânii trecute. Pe lângă ambasadori au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, principalul organizator al vizitei de documentare, care au vizitat pe lângă Gorj şi judeţul vecin, Vâlcea.

Ambasadorii au sosit la Târgu Jiu, sâmbătă după-amiază şi au fost întâmpinaţi la sediul Palatului Administrativ de către prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu şi, respectiv, primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. Autorităţile locale şi judeţene au pregătit în detaliu vizita ambasadorilor, întinzând, la un moment dat, chiar şi un covor roşu la intrarea principală din Prefectura Gorj. După ce a stat câteva ore aşezat de la scările instituţiei şi până aproape de Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, covorul a fost ridicat, considerându-se că nu este potrivit pentru momentul respectiv.

Potrvit organizatorilor din delegaţia Corpului Diplomatic au făcut parte ambasadorii următoarelor state: Regatul Belgiei, Cipru, China, Irlanda, Regatul Ţărilor de Jos, Grecia, Regatul Danemarcei, Polonia, Finlanda, Slovenia, Slovacia, Croația, Albania, Armenia, Israel, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Egipt, Palestina, Tunisia, Kuweit, Irak, Algeria, Malaezia, Vietnam, Pakistan, Indonezia, Iran, Thailanda, Chile, Uruguay, Peru, Nigeria, Angola şi Africa de Sud. Ghidul oficialilor şi conducătorul delegaţiei a fost Radu Podgorean, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

După ce au aflat, la sediul Palatului Administrativ, câte ceva din istoria judeţului, ambasadorii au fost conduşi să viziteze operele realizate de sculptorul Constantin Brâncuşi în Parcul Central. Este vorba de „Poarta Sărutului”, „Aleea Scaunelor” şi „Masa Tăcerii”. Oaspeţii s-au arătat impresionaţi de faptul că opere de o asemenea valoare se află la Târgu Jiu, unii dintre ambasadori vizitând anterior Atelierul „Brancusi” din Paris.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ambasadorii au vizitat, duminică, localităţile Tismana (mănăstirea), Bumbeşti Jiu (Muzeul Satului) şi Peştişani (Casa Memorială de la Hobiţa).

Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei, a declarat că a fost prezentă pentru a treia oară în judeţul Gorj, iar despre operele lui Constantin Brâncuşi a aflat pentru prima oară la Paris: „Sunt bucuroasă să mă aflu în ţara dumneavoastră, Târgu-Jiul este un oraş foarte frumos. Eu am mai vizitat alte 29 de judeţe ale ţării şi mă aflu pentru a treia oară în Gorj. Acest oraş este cu totul deosebit cel mai probabil datorită prezenţei operelor lui Brâncuşi. Am aflat despre operele lui Brâncuşi la Paris şi sunt foarte bucuroasă că am putut să le văd cu ochii mei la Târgu Jiu şi să le admir. Consider că sunteţi foarte bogaţi cultural vorbind şi cred că se pot stabili legături fructoase între cele două ţări. Profit de ocazie să îndemn poporul chinez să vină în România, să viziteze ţara dumneavoastră, deoarece este foarte frumoasă. Pot să vă mai spun că mulţi investitori chinezi au sosit în România şi au planuri de investiţii. Au fost semnate multe contracte deja. Dacă investitorii chinezi vor găsi oportunitatea vor veni”.

Şi ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, revenind la Târgu Jiu, a declarat că dosarul depus la UNESCO de România pentru includerea operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial va contribui la dezvoltarea turistică a zonei. „Am mai fost la Târgu Jiu şi mă bucur că am revenit alături de colegii mei ambasadori. Este un oraş foarte frumos şi candidatura pentru Patrimoniul Mondial UNESCO este susţinută de toţi ambasadorii prezenţi la Târgu Jiu şi este o idee foarte bună. Este foarte bine pentru dezvoltarea potenţialului turistic al oraşului şi al judeţului. În fiecare an se organizează vizite de informare şi documentare pentru Corpul Diplomatic”, a declarat ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel.

La rândul său, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că vizita a fost un bun prilej de promovare turistică a judeţului: „Ne-am simţit onoraţi de o asemenea vizită. Este una pe care o aşteptam, dar nu de o asemenea anvergură. Am avut ambasadori, specialişti din ambasade. Au venit şi cu soţiile. Este un prilej de promovare turistică. Au venit pentru locurile sfinte şi Brâncuşi. Au mai fost prezenţi în Gorj ambasadorii Poloniei, Mexicului, Israelului şi Chinei”, a declarat Ion Călinoiu.