3.000 de medici au redepus Jurământul lui Hipocrat sub geamul Guvernului

3.000 de medici au redepus Jurământul lui Hipocrat sub geamul Guvernului

Sătui să facă medicină de familie și prevenție la limita subzistenței, mii de doctori din toată țara, dar și reprezentanți ai marilor asociații de pacienți, au protestat, ieri, în fața Guvernului

Protestul de ieri, care a început la ora 11.00, fusese anunțat pe site-ul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). Erau chemați „la arme” atât medicii de familie, cât și pacienții lor, pentru că problemele primilor se răsfrâng asupra celorlalți. „În țările civilizate, medicina de familie, care înseamnă și prevenție, este finanțată cu între 10 și 20% din buget. În România abia sărim de 5%! Cu ce să ne echipăm cabinetele, cu ce să plătim utilități și angajații?”, ne spunea un medic de familie venit din Arad.

Sora săracă din Sănătate

„Avem alocat per pacient 15 minute, timp ce în care trebuie să te rogi de card și SIUI să funcționeze, să completezi formulare, să consulți, să pui diagnostic și să mai faci și prevenție. Și pentru toate astea ne tratează și ne plătesc ca pe cerșetori. Câte-un leu aruncat, așa, din când în când. De ce ar alege studenții specializarea asta? (...)”, ne explica un altul, din Ialomița. „Vrem să avem un contract cadru corect și protocoale medicale care să ne permită să ne tratăm cu orice e nevoie pacienții. Suntem sora mică și săracă a Sănătății”, striga o doctoriță din Prahova.

Într-un glas, au jurat să aibă grijă de semenii lor

La ora 12, a venit momentul solemn. Doctorița Sandra Alexiu a urcat pe scenă și, la îndemnul ei, mulțimea a refăcut, frază cu frază, jurământul lui Hipocrat. „Depunem jurământul când ieșim din facultate. L-am mai depus acum, încă o dată, ca să înțeleagă că ne-am asumat de la început să avem grijă de pacienți și că e cazul să ne lase s-o facem”, a spus Dr. Remus Sebastian Șipoș, liderul filialei din Mureș și vicepreședinte al SNMF.

Imediat după, președintele organizației, dr. Rodica Tănăsescu, a anunțat că o delegație a medicilor de familie va fi primită la Guvern. Două ore mai târziu, ea le explica colegilor că breaslă că: „Vineri vom primi draftul de contract-cadru care, spune domnul Răzvan Vulcănescu (șeful CNAS, n.r.) va ține cont de solicitările noastre. Premierul (Mihai Tudose, n.r.) a promis că va fi serios debirocratizat sistemul. Am discutat toate problemele legate de finanțare (...) Luni ne întâlnim din nou cu premierul ca să discutăm acest nou contract-cadru”.

„Încercăm să găsim soluţii. De luni să încercăm, şi împreună cu Ministerul de Finanţe, să reglăm nişte lucruri”, a declarat Mihai Tudose, la începutul şedinţei de Guvern, după discuția avută cu medicii de familie.

Cezar Irimia: „Decidenții ar trebui obligați să se trateze în România”

„Propun un amendament care să oblige toți parlamentarii și guvernanții, decidenții, atunci când au nevoie să fie obligatoriu tratați în România, cu aceleași minciuni și promisiuni cu care suntem tratați noi, pacienții, și cu aceeași hârțogăraie obligatorie pe care o au medicii de familie astăzi. Asta le doresc și lor. Cred că numai atunci când vor fi obligați să se trateze în România își vor da seama că sistemul trebuie reanimat. Numai atunci își vor întoarce fața către sistemul de sănătate din România”, a explicat Cezar Irimia (foto), președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Recomandările noastre