165 de ani de la nașterea poetului. Mihai Eminescu, jurnalistul: „Corupțiunea, frauda, amenințarea nu au putut nimic contra presei”

165 de ani de la nașterea poetului. Mihai Eminescu, jurnalistul: „Corupțiunea, frauda, amenințarea nu au putut nimic contra presei”

Înainte de a fi internat în spitalul în care a decedat, „Luceafărul poeziei românești” a scris ultimul articol în ziarul „Timpul”. A scris despre corupție, fraudă și amenințările la adresa libertății de exprimare.

Deși au trecut 165 de ani de la nașterea sa, rândurile scrise la sfârșitul secolului al XIXlea de Mihai Eminescu sunt la fel de actuale pentru societatea în care trăim. Cunoscut mai ales ca poet național, grație „Luceafărului” care a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai lung poem de dragoste și a poeziilor nemuritoare, despre cariera de jurnalist a lui Mihai Eminescu se știu prea puține.

În ultimul editorial scris în ziarul „Timpul”, pe 28 iunie 1883, Eminescu pomenea despre corupție, despre fraudă și amenințare, teme atât de cunoscute cititorilor din ziua de astăzi. Articolul a apărut chiar în ziua în care i se pregătea internarea la spitalul în care și-a găsit sfârșitul: „Dacă, întru abaterea conștiintei alegătorilor, s-au dovedit cele mai eficace arme: corupțiunea, frauda, amenințarea; (...) de bună-seamă că ele n-au putut nimic contra presei”. Eminescu a adăugat: „Cât pentru presă, am putea să-l asigurăm pe regim că, oricât de cumplite ar fi actele sale de răzbunare, nu va fi în stare nici el a abate unele caractere tari ce se găsesc într-însa, și teamă ne e că, căutând victoria peste tot, va pierde și pe cea deja câștigată, în monstruoasa sa pornire de a-și subjuga și presa”.

Patologia socială

Poetul nostru națio nal a folosit, prima oară, termenul de „patologie socială”. Miron Manega, jurnalist și scriitor, arată că acest concept i se atribuie lui Emile Durkheim, un mare sociolog francez de origine evreiască, fondator al școlii franceze de sociologie. „Cartea lui Durkheim a apărut în 1895, iar cu 14 ani înaintea lui, pe 4 ianuarie 1881, denumirea, definiția și analiza acestui concept apărea la București, în ziarul „Timpul”, într-un articol intitulat„Patologia societății noastre”.

Ziua de naștere a poetului este serbată în toată țara, dar și în Republica Moldova. În București, Uniunea Ziariștilor Profesioniști (UZP) a organizat o nouă serată „Eminescu jurnalistul”, la Institutul Cultural Român.