9.000 de persoane nu s-au prezentat azi pentru a fi imunizate cu vaccinul AstraZeneca

9.000 de persoane nu s-au prezentat azi pentru a fi imunizate cu vaccinul AstraZeneca

Scandalul privind vaccinarea cu serul AstraZeneca continuă la nivel european. Astfel, a fost implicată și România. Declarațiile unor reprezentanți ai AstraZeneca susțin că nu există dovezi suficiente și directe pentru a se spune oficialmente că lotul respectiv AstraZeneca reprezintă o defecțiune. Ei mai spus, de asemenea, că incidentele AstraZeneca sunt comparabile procentual cu incidentele la celelalte vaccinuri apobate în Uniunea Europeană. Pacienții europeni sunt însă tot mai neîncrezători. În România, 10.000 de persoane au refuzat vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca.

În acest moment, în România, 10.000 de persoane au refuzat vaccinarea cu serul AstraZeneca. După tot acest scandal legat de țările care au suspendat acel lot cu probleme, românii se gândesc de două ori dacă să se mai vaccineze cu vaccinul producătorului anglo-suedez. De altfel, această reticență se înregistrează în toate Europa, relatează Antena 3.

10.000 de persoane programate pentru vaccinare nu s-au prezentat pentru a fi imunizate

"10.000 de români nu s-au prezentat în centrele de vaccinare pentru a fi imunizați. La acest centru din Capitală, până la această oră ar fi trebuit să fie vaccinate aproximativ 300 de persoane și s-au prezentat 198. Așadar, o parte dintre români sunt îngrijorați după informațiile transmise de autorități legat de faptul că lotul ABV2856 a fost retras de la utilizare în țara noastră.

Este important să ne uităm și la reacțiile adverse de până acum: de pe 15 februarie, când a început vaccinarea cu AstraZeneca, au fost înregistrate la nivel național 2.310 reacții adverse, în timp ce pentru serul Pfizer, unde vaccinarea a început de pe 27 decembrie, deci o perioadă mai îndelungată, au fost înregistrate 3.200 de reacții adverse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai există un lot al AstraZeneca cu denumirea științitică ABV5300 care, de asemenea, este considerat problematic la acest moment. Se fac investigații în ceea ce-l privește, dar la noi nu a ajuns din acest lot nici măcar o doză", a spus reporterul Antena 3, Raluca Bârcă.

În România s-a luat decizia ”carantinării temporare” a dozelor din lotul AstraZeneca. Vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca continuă cu celelalte loturi

Premierul Florin Cîţu a declarat că nu a decis el suspendarea vaccinării cu lotul de la AstraZeneca, măsura fiind luată de specialişti. Totodată, premierul a precizat că procesul de vaccinare nu s-a schimbat în România, iar campania va continua, dar cu monitorizarea atentă a efectelor adverse, mai precizează sursa citată.

În contextul apariţiei unor decese, în rândul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca, CNCAV a precizat că s-a hotărât "carantinarea temporară" a dozelor din lotul cu care au fost imunizate persoanele ce au murit.

"În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului; 2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România; 3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat", a transmis Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinare Anti-COVID în România.