Pensionarea vine mai devreme. Românii care se află pe listă

Pensionarea vine mai devreme. Românii care se află pe listă Pensionarii din Germania vor să lucreze. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care locuiesc în anumite zone ale țării se pot pensiona mai repede, fără penalizare, ca urmare a unei legi care a fost aprobată, în cursul zilei de vineri, de președintele României Klaus Iohannis.

Pentru locuitorii zonelor incluse în anexa legii semnate de președintele României, vârsta standard de pensionare se reduce cu doi ani, ca urmare a poluării remanente care se înregistrează. Astfel, bărbații se pot pensiona la 63 de ani, iar femeile cu doi ani mai repede față de data stabilită prin lege.

Actul normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acesteia, prin extinderea numărului de localităţi.

Localitățile care au fost incluse pe listă sunt Bistra, Ocna Mureş, Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comăneşti din judeţul Bacău, Codlea din judeţul Braşov, Clejani şi Giurgiu din judeţul Giurgiu, Letca Nouă din judeţul Gorj, Băiuţ, Borşa, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, Comarnic, Floreşti, Valea Călugărească din judeţul Prahova şi Videle din judeţul Teleorman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine se poate pensiona mai repede

De asemenea, de prevederile acestei legi se mai pot bucura și persoanele care au locuit în aceste zone, pentru o perioadă de 30 de ani și au plecat din diferite motive.

Zonele afectate de poluarea remanentă au fost cele unde au existat mine de cărbuni, secții de preparare şi ardere a cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.