Zonele din Republica Moldova în care se reduce radical birocrația

Zonele din Republica Moldova în care se reduce radical birocrația Birocrație / Sursa: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Schimbare la nivel de birocrație, în Republica Moldova. Astfel, în localitățile rurale care au o populație mai mică de 3.000 de locuitori se va simplifica o procedură.

Reprezentanții autorităților locale și cetățenii vor putea să planifice și să autorizeze noi construcții sau să facă modificări în infrastructura existentă. Iar toate acestea fără să mai fie necesară prezentarea documentației de urbanism.

Zonele din Republica Moldova, în care se simplifică obținerea unui act esențial: certificatul de urbanism

Această modificare care reduce partea birocratică vine după ce membrii Guvernului de la Chișinău, au aprobat un Regulament limpede. Care stabilește măsurile necesare pentru emiterea certificatului de urbanism pe baza unei scheme urbanistice rurale în satele mici, acolo unde există probleme cu documentația de urbanism. Care, în foarte multe cazuri, ori lipsește sau este învechită, deci inutilizabilă.

Va fi foarte mult redus timpul care se pierdea pentru obținerea documentelor

Așadar, satele cu puțini locuitori vor putea să își îmbunătățească infrastructura și să atragă în aceste noi condiții mai multe investiții. Așa că toate lucrările de construcție și demolare vor respecta normele legale, chiar și în lipsa unui plan urbanistic ce a fost complet aprobat. Totodată, timpul necesar pentru obținerea actelor va fi foarte mult redus, oferind sprijin real celor care doresc să construiască în aceste zone.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adoptarea Regulamentului va ajuta comunitățile rurale mici, oferind suport legal și administrativ pentru a ușura viața cetățenilor.

Sat din Apuseni

Sat din Apuseni. Sursa foto: Pixabay

În altă ordine de idei, la începutul acestei luni erau anunțate existența unor proiecte în valoare de 2,8 miliarde de lei. Care vor fi finanțate în cadrul programului „Satul European”. Este vorba de 612 proiecte selectate în cadrul Programului Național Satul European sau 82% din totalul solicitărilor depuse – 748 la număr.

„Cele mai multe localități au aplicat pentru construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare – 223 de proiecte, ceea ce înseamnă că 223 de primării vor oferi acces la apă sau condiții sanitare de calitate în comunitățile lor.

Bugetul alocat proiectelor de apă și canalizare este de 1,59 miliarde lei”, era anunțul făcut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

 

 

 

Revista presei