Mai mult de jumătate dintre companiile europene se așteaptă ca Zona Euro să se restrângă și chiar să dispară în anii următori.
Majoritatea conducătorilor de companii de pe continent își doresc „mai multă Europă”, dar „se îndoiesc” sau chiar „se tem” în legătură cu „durabilitatea Zonei Euro în forma sa actuală”, este concluzia unui raport realizat de McKinsey Global Institute (MGI) și citat de Daily Express.
Cercetătorii de la MGI au chestionat 2000 de directori de companii din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Polonia și Spania, care au enumerat o mare varietate de riscuri și incertitudini care planează asupra Zonei Euro.
Potrivit coordonatorului raportului, Jacque Bughin, printre cele mai frecvent invocate au fost preocupările privind viitoarele crize ale UE, îngrijorarea privind creșterea în amploare a populismului și a sentimentelor antiglobalizare, dar mai ales a viitoarei organizări și evoluții a Uniunii Europene, însăși.
Bughin afirmă:
„În general, răspunsurile primite la întrebările despre UE au fost pozitive. Peste jumătate din companiile chestionate cred că Uniunea are un efect benefic asupra afacerilor lor, iar companiile cele mai de succes sunt cele mai optimiste.”
Coordonatorul documentului a adăugat:
„Mai mult, circa 60% din respondenți spun că vor ‘mai multă Europă’ sub forma unei convergențe politice și integrări mai mari. Aproape 85% dintre companiile chestionate cred că UE va rămâne intactă și foarte puțin sub jumătate prevăd că statu-quo-ul se va menține și va avea loc o integrare mai puternică.”
Însă Jacques Bughin avertizează:
„Însă 51% se așteaptă ca Zona Euro să se micșoreze sau să se destrame în anii următori.”
Studiul indică o creștere a circumspecției companiilor de a investi în Europa.