Spaţiul euro a intrat în prima recesiune din istorie, după ce economia zonei a înregistrat a două scădere trimesrială consecutivă, scrie International Herald Tribune.
Biroul oficial de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, a estimat că economiile celor 15 ţări care folosesc moneda euro au scăzut cu 0.2 procente în perioada iulie-septembrie faţă de perioadă aprilie-iunie, în care au înregistrat pierderi similare.
Cele două trimestre consecutive de scăderi ale creşterii economice pot constitui o recesiune tehnică. Zona euro a avut o evoluţie mai slabă decât cea a Statelor Unite ale Americii, unde economia a scăzut cu 0.1 procente în al treilea trimestru, însă a crescut cu 0.8 procente în termeni anuali.
Economia Germaniei, cea mai mare din spaţiul euro, şi cea a Italiei, a treia ca mărime, ambele în recesiune tehnică, au contribuit la declinul trimestrial. A două mare economie a Europei, cea franceză, a înregistrat, în mod surprinzător, o creştere de 0.1 procente în al treilea trimestru.
Economia Spaniei, a patra ca mărime din Europa, a pierdut 0.2 procente în perioada iulie-septembrie, iar Comisia Europeană se aşteaptă ca ţara să între în recesiune după anunţarea rezultatelor din al patrulea semestru.
Încetinirea accentuată a creşterii economice a redus cererea de petrol şi, prin urmare, a diminuat presiunile inflaţioniste.
Eurostat a anunţat, astăzi, că inflaţia în zona euro a fost nulă în luna octombrie, confirmând astfel aşteptările anterioare care estimau încetinirea creşterii preţurilor la 3.2 procente anual , faţă de nivelul de 3.6 procente înregistrat în septembrie. Principalul motiv al încetinirii creşterii preţurilor este scăderea costurilor lunare pentru energie cu 2.9 procente.