Ziua Z: Brexit sau „Great Fâss”?

După ce a anunțat că este gata să plece dacă acordul său de Brexit este votat, Theresa May vine azi a treia oară cu documentul în fața Parlamentului.

Astăzi, 29 martie, trebuia să fie ziua ieșirii Marii Britanice din Uniunea Europeană. Încâlceala provocată de politicieni a făcut ca Brexitul să fie amânat. Votul din această seară poate limpezi lucrurile sau le poate încurca și mai tare.

Ziua de joi a fost marcată la Londra de un gest simbolic și de un anunț care s-a dorit crucial.

Cel dintâi aparține unor partizani ai Brexitului care, în zori, au înlocuit steagurile albastre cu stele galbene ale Uniunii Europene care invadaseră în ultimele săptămâni esplanada din fața Palatului Westminster cu steaguri ale Marii Britanice.

Al doilea îi aparține premierului Theresa May, care s-a arătat gata să demisioneze dacă Parlamentul votează acordul său de Brexit, încercând astfel să mobilizeze rebelii din Partidul Conservator care doresc o ieșire din UE fără acord. May speră că aceștia vor considera că acordul ei este oricum mai bun decât o prelungire sine die a negocierilor cu Uniunea și eventual o anulare a Brexitului.

Ce va fi așadar astăzi? Situația o rezuma excelent ieri parlamentarul conservator eurosceptic Nigel Evans pentru BBC: „Tot ce știm sigur în legătură cu ziua de mâine este că e vineri!”

Într-adevăr, sacrificiul Theresei May pe altarul Brexitului nu pare să fi servit la mare lucru. După ce a trecut emoția anunțului, prim-ministrul s-a regăsit în același impas de mai înainte. În ciuda faptului că doi proeminenți adepți ai așa-zisei „ieșiri dure”, Boris Johnson și Jacob Rees-Mogg s-au declarat gata să voteze acordul, piedica majoră – refuzul celor 10 parlamentari din partidul naționalist irlandez DUP, aliați la guvernare, s-a menținut.

Ziua de astăzi, 29 martie, este termenul până la care cei 27 de lideri ai țărilor membre UE pentru votarea acordului, astfel încât data Brexitului să fie reportată pentru 22 mai.

Dacă acordul încheiat de Theresa May cu UE pentru Brexit este respins și a treia oară, atunci sunt două posibilități: o ieșire dură (fără acord) din UE pe data de 12 aprilie sau o nouă amânare a datei scadente, dacă Londra solicită aceasta și cei 27 aprobă. În această din urmă variantă, Marea Britanie ar fi obligară să organizeze alegeri europarlamentare, ceea ce ar face ca Brexitul să devină îndoielnic.