Ziua Vârstnicului - 1 octombrie și istoria. Persoanele vârstnice au avut din vremuri imemoriale parte de o cinstire deosebită
Tradiția oficializării unei zile a vârstnicilor este destul de recentă. Adică de acum 33 ani. Rădăcinile tradiției provin din Preistorie.
Istoria și urmele cinstirii vârstnicilor
Istoria ne arată că în prima sa fază, Preistoria, în Epipaleolitic, era un cult al strămoșilor. Persoanele în vârstă care mureau, bătrânii comunității erau cinstiți după moarte. Uneori, craniile acestora erau înmormântate cu cinste într-un loc aparte. Chiar și mânăstirile au osuare speciale, chiar și „frățiile” precum Rozacrucienii de la Rozalyn, Scoția.
Gerousia din lumea antică ionic-attică, din lumea doriană reprezenta pentru greci modul de a cinsti vârstnicii. Vârstnicii erau cei ce reprezentau o instanță politică, morală. Adică un plus în ceea ce privește vigoarea unei legi.
În Roma Antică, se vorbea de „mos maiorum”, adică de moștenirea celor buni și bătrâni. Adică obiceiurile tradiționale guvernau legile și legil, cel puțin la începuturi nu puteau trece peste obiceiul din bătrâni.
Istoria, Biserica și „bătrânii cei frumoși”
Obișnuim să numim astăzi monahii „călugări” iar monahile „călugărițe”. Puțină lume știe că termenul de călugăr provine de la două cuvinte grecești - kalos-frumos și gerontos-bătrân. Adică prin călugăr, înțelegem „bătrân frumos”. Nu este vorba nici de vârstă nici despre aspectul fizic.
Bătrânul este înțeleptul iar frumusețea este aceea a spiritului. Istoria arată că la Roma, existau 300 de înțelepți numiți patres conscripti, cărora li se mai spunea și „senes”. De aici, evident, provine noțiunea de Senat. Adică un sfat al înțelepților amintind cumva de Gerousia greacă.
Până astăzi, în România, se spune că „dacă nu ai bătrâni, să-ți cumperi”. Proverbul nu arată latura pecuniară a vieții, adică bătrânii nu sunt o marfă. Proverbul spune că bătrânii sunt valoroși iar valoarea trebuie prețuită. Evident, cunoștințele bătrânilor trebuie prețuite mai mult decât dacă ai alege să cumperi un obiect. Mai bine zis, trebuie să ai grijă de bătrâni, trebuie să-i protejezi.
Ziua Internațională a Vârstnicilor
Istoria consemnează preocupările pentru a se celebra o zi dedicată vârstnicilor, anul 1990. La 14 decembrie 1990, ONU a adoptat o rezoluție, Rezoluția Adunării Generale nr. 45/106 care a prevăzut că la 1 octombrie 1991 se va celebra prima oară Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.
Sursa foto: Arhivă