Ca în fiecare an, izlazul din Costeşti a fost ieri neîncăpător pentru cei 6.000 de romi veniţi să-şi serbeze ziua. Romii şi-au etalat cravatele din aur, cu iniţialele posesorului gravate pe zale.
Grătare sfârâind, manele revărsându-se din casetofoanele maşinilor de „fiţe“, mese încărcate de bucate şi mult, foarte mult aur strălucind în soare. Pe scurt, Ziua Romilor de Pretutindeni, sărbătorită ieri de aproape 6.000 de romi, care s-au adunat pe izlazul din Costeşti, judeţul Vâlcea.
La fel ca în fiecare an, romii s-au trezit dis-de-dimineaţă şi au trecut mai întâi pe la biserică, unde s-au închinat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, considerat ocrotitorul lor, şi au plătit acatiste cu bani grei. „Am pus la Grigoraş bănuţi de aur să-i mulţumesc că mi-a ajutat să-mi fac casă“, se laudă Bria, din Iaşi.
Spre prânz, grătarele încep să sfârâie, iar pirandele nu mai prididesc cu treaba prin corturile improvizate. „Am tăiat şapte purcei, 20 de găini şi doi miei pentru petrecerea asta. Ai multe bucate şi băuturi pe masă asta înseamnă că ai mult aur, miliarde şi maşini scumpe“, se laudă bulibaşa de la Teleormani.
Şi cum tradiţia populară ţigănească spune că masa îmbelşugată, maşina scumpă şi greutatea bijuteriilor din aur sunt semne de bunăstare şi motive de mândrie, romii s-au întrecut în a-şi etala bogăţia. Spre exemplu, lanţul din aur gros de un deget este deja desuet în rândul tinerilor romi, care-l asortează mai nou cu o cravată din zale de aur. Şi ca să ştie lumea despre cine este vorba, obiectul vestimentar poartă şi numele posesorului.
Peste 150 de jandarmi şi poliţişti de la circulaţie au asigurat paza şi ordinea în zonă, iar primăria a impus o taxă de intrare pe izlaz de 20 de lei pentru autoturisme şi de 50 de lei pentru camioane.