Fundaţia Special Olympics din România marchează, duminică, Ziua Internaţională a Sindromului Down prin competiţii de fotbal şi baschet pentru tinerii cu sindrom Down, o demonstraţie Sportivi Tineri (Young Athlets – proiect pilot de antrenamente sportive al mişcării Special Olympics International dedicat copiilor cu sindrom Down cu vârste cuprinse între 2 şi 8 ani), precum şi o festivitate de premiere.
Acest eveniment face parte dintr-o serie de 12 competiţii sportive regionale dedicate sportivilor eligibili Special Olympics, susţinute de Fundaţia Vodafone România.
Evenimentul va avea loc la Sala Antilopa, în zona Pantelimon din Capitală.
Sindromul Down reprezintă o afecţiune cromozomială din naştere, prezentă la viitorul copil încă din momentul conceperii, cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Un „sindrom” reprezintă o suită de semne şi caracteristici. Denumirea „Down” provine de la medicul englez, John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. La nivel mondial incidenţa este de aproximativ 1 la 800 naşteri.
Evenimentul din 21 martie va aduce împreună copii şi tineri cu sindromul Down din numeroase asociaţii şi ONG-uri, dorindu-se astfel conştientizarea mass-media şi a unei părţi cât mai mari a comunităţii cu privire la abilităţile persoanelor cu sindrom Down, precum şi la necesitatea integrării sociale a acestor persoane.