De Ziua Păcălelilor, Ambasada Franţei în România a anunțat că una dintre delicatesele tradiționale a ajuns patrimoniul gastronomic. Este vorba despre „cârnatul de Pleșcoi / Plechequoi”, devenit vedetă în urma înfrățirii dintre oraşele Buzău şi Plechequoi-sur-Loire.
Cârnatul de Pleșcoi, vedetă de Ziua Păcălelilor
Anunțul a apărut pe pagina de Facebook a Ambasadei Franței în România. Cum era de așteptat, postarea a stârnit amuzamentul internauților.
„Ambasada Franţei în România salută înfrăţirea între Buzău şi Plechequoi-sur-Loire, care a permis Franţei să înscrie în patrimoniul său gastronimic un nou produs de înaltă calitate, «cârnatul de Plechequoi», care este vedeta unei campanii publicitare lansate în întreaga Europă. Mulţumim prietenilor noştri români!", este anunţul publicat pe Facebook.
Val de reacții
Mesajul publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei a atras un val de reacții din partea urmăritorilor. Majoritatea dintre aceștia au descoperit rapid că este vorba despre o farsă. Alții au crezut că mesajul este unul real.
Internauții au apreciat postarea, iar mulți dintre aceștia au ales să o distribuie.
Farsele din Franța sunt denumite "poisson d'avril" ("pește de aprilie"), iar această tradiție are rădăcini încă din secolul al XVI-lea. În acea perioadă, cadourile primite în aprilie constau adesea în alimente.Această dată coincidea cu sfârșitul Postului Mare, când consumul de carne era interzis, iar peștele era permis în anumite circumstanțe. Astfel, copiii și adulții ofereau celor apropiați pești confecționați din hârtie sau alte materiale.
Cârnatul de Pleșcoi, la întrecere cu wurștii
Dincolo de farsa Ambasadei, acest produs românesc a fost apreciat în alte state. La începutul acestui an, cârnații de pleșcoi au fost putut fi degustați de cei prezenți la Berlin. Cu acest prilej, cunoscutul preparat românesc a fost apreciat de vizitatori.
De altfel, în anul 2019, acesta a devenit al șaselea produs românesc cu indicație geografică protejată în UE. Anual, la Berca, autoritățile organizează un festival al cârnaților de Pleșcoi.