14 Iulie, Ziua Națională a Franței. Primul președinte al SUA care asistă la parada militară din Paris, în ultimul sfert de secol

Președintele Donald Trump a sosit, ieri, în Franța, la invitația omologului său, Emnmanuel Macron, urmând să participe azi la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Bastiliei.

Cei doi lideri urmau să discute despre probleme precum contraterorismul și războiul din Siria, dar să evite, probabil, subiecte pe care nu sunt de acord, precum schimbările climatice sau comerțul extern.

Anul acesta, Ziua Bastiliei are o semnificație aparte pentru francezi, pentru că se împlinește exact un an de la atacul terorist care a făcut 86 de morți și sute de răniți, la Nisa.

 

Semnificații istorice

Bastilia a fost fortăreața folosită de regii Franței ca închisoare de stat, iar, în timp, devenise un simbol al tiraniei monarhilor. Mulțimi înarmate au atacat Bastilia, în zorii zilei de 14 Iulie 1789. Comanantul închisorii, generalul René Jordan de Launay, s-a predat și a fost ulteruior ucis de revoluționarii furioși. 

Cei șapte prizonieri aflați atunci la Bastilia au fost eliberați. Evenimentul dramatic a produs un val revoluționar, în rândul claselor sociale inferioare din Franța. Exact un an mai târziu, francezii au celebrat Sărbătoarea Federației, simbol al păcii și unității. Între timp, statul a abolit feudalismul și a adoptat Declarația Dreptuilor Omului și Cetățeanului o constituție menită să protejeze egalitatea, libertatea de expresie și reprezenta rea politică.

Sărbătoare în stradă

În Franța, ziua începe cu cea mai veche și cea mai mare paradă militară, organizată la Paris încă din 1880. La evenimentul major participă în jur de 4.000 de militari și polițiști, care defilează pe bulevardul Champs-Élysées. Fiind zi liberă, firmele și școlile sun închise, iar în principalele orașe din țară se organizează petreceri, concerte și focuri de artificii. Ziua Franței este sărbătorită și în alte țări ale lumii  la București, de pildă, Ambasada Franței organizează în fiecare an concursuri, recepții sau alte evenimente. Program prezidențial Emmanuel Macron l-a in vitat pe Donald Trump să vină în Franța când cei doi lideri au discutat la telefon înaintea summitului G20 din

Germania. „Pentru Franța este o ocazie unică de a-și demonstra puterea militară, iar acest lucru este foarte important pentru Trump”, a remarcat, pentru Reuters, Alexandra de Hoop Scheffer, director al German Marshall Fund Paris. Trump a vizitat monumentele din zona Les Invalides, legate de istoria militară a francezilor, mormântul lui Napoleon și un Muzeu al războiului. După o întâlnire la Palatul Elysee, Trump și Macron urma să susțină o conferință de presă.

Trump este însoțit de Melania, soția sa, de consilierul economic Gary Cohn, șeful de personal de la Casa Albă, Reince Priebus, și consilierul pentru securitate națională, HR McMaster. Seara, cei doi lideri și soțiile lor urmau să cineze în faimosul restaurant Le Jules Verne din Turnul Eiffel. 

Securitate maximă

Măsurile de securitate sunt extrem de stricte pe durata vizitei președintelui american, după mai mult atentate care au avut loc în Franța, inclusiv un atac recent lângă Catedrala Notre- Dame. Au avut loc și proteste ale unor activiști socialiști și anti-rasiști, din grupul „No Trump Zone”.