„Pedeapsa cu MOARTEA este incompatibilă cu DEMNITATEA umană, în orice împrejurare și în TOATE cazurile”
- Simona Stupar
- 10 octombrie 2016, 14:27
Astăzi, cu ocazia Zilei Europene și Mondiale împotriva Pedepsei cu Moartea, Consiliul Europei și Uniunea Europeană își reafirmă opoziția fermă și neechivocă față de pedeapsa capitală în orice împrejurări și în toate cazurile. Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu demnitatea umană.
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, în numele UE, și Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, au dat publicității o declarație comună, cu ocazia Zilei europene și mondiale împotriva pedepsei cu moartea, azi.
„Este un tratament inuman și degradant. Nu s-a demonstrat că aceasta ar avea vreun efect disuasiv semnificativ și, dacă se aplică această pedeapsă, erorile judiciare pot deveni ireversibile și fatale”.
Abolirea pedepsei cu moartea este o realizare remarcabilă a Europei. Aceasta este o condiție prealabilă pentru calitatea de membru al Consiliului Europei, iar interdicția absolută a pedepsei cu moartea în orice împrejurări este înscrisă în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Consiliul Europei și Uniunea Europeană îndeamnă toate statele europene să ratifice protocoalele la Convenția europeană a drepturilor omului care vizează abolirea pedepsei cu moartea.
Instituțiile europene cer insistent liderilor politici din toate țările europene să asigure conformitatea cu obligațiile juridice și politice care decurg din calitatea de membru al Consiliului Europei și al Uniunii Europene.
Consiliul Europei și Uniunea Europeană regretă utilizarea în continuare a pedepsei cu moartea în Belarus, singura țară de pe continentul european care încă mai aplică pedeapsa cu moartea.
„Facem apel de urgență la autoritățile din Belarus să comute sentințele de condamnare la moarte pronunțate și să instituie fără întârziere un moratoriu oficial în materie de execuții, ca prim pas către abolirea pedepsei cu moartea. Introducerea moratoriului ar reprezenta un pas decisiv pentru apropierea Republicii Belarus de standardele juridice paneuropene”.
În prezent, mai mult de două treimi din totalul țărilor la nivel global au abolit pedeapsa cu moartea fie în legislație, fie în practică.
Cu toate acestea, Consiliul Europei și Uniunea Europeană regretă faptul că numărul execuțiilor a crescut în unele dintre țările care aplică în continuare pedeapsa cu moartea și faptul că unele țări care aveau un moratoriu de facto au procedat la execuții.
Ambele organizații sunt deosebit de îngrijorate când este vorba despre execuția minorilor, care contravine dreptului internațional.
Unele țări continuă să aplice pedeapsa cu moartea în cazul infracțiunilor privind stupefiantele, ceea ce reprezintă, de asemenea, o încălcare a dreptului internațional.