ZIUA MARINEI. Spectacole navale admirate de mii de participanţi, cheltuieli costisitoare, caniculă, militari leşinaţi

ZIUA MARINEI. Spectacole navale admirate de mii de participanţi, cheltuieli costisitoare, caniculă, militari leşinaţi

Festivităţile de Ziua Marinei, organizate de Statul Major al Forţelor Navale, s-au desfăşurat astăzi pe faleza Cazinoului din Constanţa fiind urmărite de mii de localnici şi turişti. Spectacolul naval a încântat asistenţa, însă căldura sufocantă a făcut şi victime, mai mulţi militari dar şi civili au leşinat.

Defilarea navelor militare, a bricului Mircea, apariţia Zeului Neptun însoţit de alaiul de nimfe, „atacurile” pe mare şi pe uscat, scafandrii Forţelor Speciale plonjând din elicoptere, trăgând tiruri de focuri până să ajungă în valuri pentru a salva o navă şi echipajul, răpite de „piraţi”, prezenţa unui impresionant crucişător american, navele Poliţiei de Frontieră în acţiune, explozii şi împuşcături, jocuri marinăreşti. Toate au fost urmărite cu sufletul la gură, mai ales de copiii fascinaţi de spectacol. Este acelaşi scenariu pus în practică, an de an, de către Forţele Navale. Fiecare exerciţiu se desfăşoară la minut şi secundă, fiind respectat ca la carte.

Militari leşinaţi din cauza slujbei religioase prelungite

Singurul care încalcă regulile pare să fie Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, a cărui slujbă religioasă, pe faleză, trebuie să ţină 10 minute. Animat de prezenţa VIP-urilor care îl urmăresc de la tribună, dar şi de numărul mare al camerelor de luat vederi, înaltul ierarh se lungeşte mai mult decât trebuie. Aşa se face că militarii care îl aşteptau în soarele torid, să termine, au început să leşine unul după altul, doborâţi de căldură. Deşi i se făceau semne discrete să „o scurteze”, arhiepiscopul şi-a văzut de slujbă până când organizatorii l-au acoperit cu vocile din megafoanele care au început să prezinte continuarea demonstarţiilor navale. Militarii au primit ordin să părăsească, mai devreme în ordine, faleza.

Avioanele MIG 21 Lancer nevoite să "se plimbe" în aer până ajung la Constanţa

Au fost ediţii când arhiepiscopul Tomisului a refuzat să mai participe la Ziua Marinei pentru că i s-a sugerat să nu mai lungească slujba. „Piloţii MIG-urile care porneau de la Feteşti pentru a ajunge la secunda cutare deasupra Comandamentului Flotei erau direcţionaţi să mai facă o tură până la Brăila, sau chiar până la Bacău, şi să revină la Constanţa când arhiepiscopul îşi termina slujba. Şi uite aşa se consumă nervi şi combustibil, programul se dă peste cap”, a povestit pentru EVZ un fost organizator al programului militar de Ziua Marinei.

Ziua Marinei 2015 îşi schimbă programul 

Militarii dar şi cei 15 civili, între care şi şapte copii, care au avut nevoie de îngrijiri medicale la ambulanţele din apropiere, şi-au revenit imediat. „Nu şi-au luat măsuri de protecţie împotriva caniculei, pălării, apă, au stat prea mult în soare” a spus medicul Florina Corcodel. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, singurul oficial important prezent la manifestări, se gândeşte ca din 2015, din cauza căldurii din luna august, Ziua Marinei să înceapă mai de dimineaţă, la ora 9,00. Altceva, decât consacratele promisiuni că „vom moderniza fregatele şi poate, în mandatul meu, şi submarinul Delfinul”, nu a mai spus.

Retragerea cu torţe încheie Ziua Marinei

Programul de Ziua Marinei a continuat în portul Tomis, unde Sindicatul Liber al Navigatorilor organizează în fiecare a concursuri marinăreşti. Seara, după ora 20,00 încep spectacolele ansamblurilor de cântece şi dansuri populare ale minorităţilor din Constanţa precum şi un concert al fetelor de la Amadeus. Ziua Marinei se încheie cu parada marinarilor militari care se retrag cu torţele, de pe faleza mării până în centrul oraşului.