Ziua marilor proteste

Pe toate continentele, sărbătoarea muncii a fost marcată de manifestaţii care au denunţat salariile mici, preţurile mari şi politicile sociale.

Ca în fiecare an, ziua de 1 Mai a fost marcată de demonstraţii în întreaga lume. Mii de manifestanţi au defilat, ieri, în mai multe capitale de pe continentul asiatic pentru a cere salarii mai mari, în plină criză alimentară mondială, notează AFP.

Confederaţia Sindicală Internaţională, care revendică afilierea a 168 de milioane de muncitori din 155 de ţări, a denunţat „absenţa soluţiilor“, subliniind că numărul celor care nu au ce mânca a crescut cu 100 de milioane faţă de anul trecut. În Turcia au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

20.000 de poliţişti au fost mobilizaţi la Istanbul, după ce autorităţile au interzis accesul în Piaţa Taksim, transformată într-un simbol pentru mişcarea sindicală după incidentele de la 1 mai 1977, când 34 de manifestanţi au fost ucişi aici. Încă de la orele dimineţii, poliţia a făcut uz de grenade lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i dispersa pe manifestanţii adunaţi în faţa sediului unuia dintre cele mai mari sindicate din ţară. Potrivit Confederaţiei sindicale DISK, mai mulţi demonstranţi au fost răniţi. Ruşii vor pâine şi putere În Rusia, zeci de mii de persoane au participat la tradiţionalele defilări de 1 Mai. Însă manifestaţiile au fost marcate de nemulţumirea populaţiei, provocată de inflaţia galopantă care ameninţă ţara. La Moscova, aproximativ 30.000 de persoane au defilat la apelul partidului Rusia Unită al preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Putin, precum şi la chemările mai modeste ale comuniştilor şi ale opoziţiei liberale.

Prin faţa statuii lui Lenin au mărşăluit între 2.000 şi 4.000 de comunişti, agitând drapele roşii şi scandând „Pâine pentru cei înfometaţi“ şi „Putere pentru popor“, pe fundalul unor cântece revoluţionare. „Preţurile o vor lua razna în mai“, au strigat, totodată, manifestanţii, în condiţiile în care preţurile la pâine, lapte şi ulei nu mai sunt controlate de stat de la 1 mai, iar inflaţia a atins deja 6,3% de la începutul lunii ianuarie. ALTE PROBLEME Asia cere mâncare şi preţuri decente În ţările din Asia, muncitorii au ieşit în stradă cerând mărirea salariilor pentru a contracara creşterea preţurilor la alimente. La Jakarta, mii de indonezieni au purtat banderole pe care era scris „Scădeţi imediat preţurile la alimente“, iar 10.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a supraveghea manifestaţiile.

În capitala filipineză, mişcarea „1 Mai“ a cerut demisia preşedintelui Gloria Arroyo, pe motiv că nu a luat măsuri împotriva creşterii preţului la orez. La Tokio şi la Seul, sindicatele au cerut salarii mai bune pentru miile de muncitori aflaţi într-o situaţie precară. În China, una dintre puţinele ţări din Asia unde ziua de 1 Mai este liberă, nu a fost anunţat niciun miting, chinezii preferând să-şi petreacă ziua la plimbare.