Ziua în care toată lumea are ghinion. Nu se fac nunți și nici afaceri

Sursa foto: pixabay

Supertiția numărului 13 se pierde în negura vremurilor și nu este în nicun caz una de proveniență românească. În forma inițială aveam "face din treișpe, paișpe". E un număr fatidic acest 13. Zi în care nu se perfectau afaceri, nu se făceau proiecte sau nunți... Unii nici nu munceau. Așteptau să vină 14.

Sigur, în numerologie este cifra cea mai de temut. Și nu de azi, de ieri, ci încă din antichitate, pentru că venea după 11, care însemna elevare spirituală, și după 12, care era cifra perfecțiunii.

Prin urmare, era asimilată cu distrugerea perfecțiunii și a spiritului.

Sunt multe supoziții

E însă doar o supoziție a specialiștilor în etimologii și frazeologie, cum tot o supoziție este și legătura dintre această cifră și geneză: șapte zile și șase nopți. Cât ne dă la adunare? 12!

O sămânță de adevăr este, mai degrabă, legată de arestarea Cavalerilor Templieri (1307): într-o zi de 13. Ei bine, de aici s-a configurat, prin formele de mediatizare specifice timpului, semnificația malefică a numărului.

Să nu uităm, totuși, că în Biblie, la Cina cea de taină, înaintea crucificării Mântuitorului, au participat 13 persoane: Isus și cei 12 apostoli. Sunt multe superstiții și temeri legate de acest "treișpe".

CIna cea de taină. Sursa foto: pixabay

Pentru unele zodii e un număr norocos

La unele popoare, într-o astfel de zi nici nu se ieșea din casă. La musulmani, de pildă, era interzisă participarea a 13 persoane la masă, pe motiv că anul următor vor muri.

În Grecia, marți este ziua asociată cu Ares, zeul războiului, iar Constantinopolul, așa cum se numea atunci, a căzut de două ori într-o marți: în 1204, în timpul celei de-a patra cruciade, și în 1453.

Numărul este însă favorabil celor născuți în zodiile aflate în semne de apă, dar și celor din Scorpion și Taur.

Oricâtă naivitate este în această superstiție, poate că ziua de 13 nu este cea mai bună pentru a lua decizii importante.