Evenimentul Zilei > Politica > ZIUA în care MRU află dacă pleacă de la Senat la SIE. Filmul din spatele camerelor de luat vederi
ZIUA în care MRU află dacă pleacă de la Senat la SIE. Filmul din spatele camerelor de luat vederi

ZIUA în care MRU află dacă pleacă de la Senat la SIE. Filmul din spatele camerelor de luat vederi

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, miercuri, pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe pe Mihai-Răzvan Ungureanu. Astăzi de la ora 11.00 el va fi audiat la Comisia parlamentară de control a SIE, iar de la ora 17.00 este programat plenul comun al celor două camere. Astăzi MRU ar putea ajunge din nou în funcția de șef al SIE. Rămâneți pe EVZ pentru a vă urmări culisele unei zile importante pe scena politică.
Postul de director al SIE este vacant din 22 septembrie 2014, când Teodor Meleşcanu a demisionat din această funcţie pentru a candida la alegerile prezidenţiale.
 
Indiferent de cum se vor poziționa partidele din coaliţia de guvernare la votul referitor la şefia Serviciului de Informații Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu are şanse să treacă de Parlament, pentru că e nevoie de majoritate simplă, adică de votul favorabil a 50%+1 din deputaţii şi senatorii prezenţi. Dacă PSD și ALDE lipsesc, rămân 310 parlamentari, iar pentru cvorum e nevoie de 278. Printre cei care au anunțat că vor vota ”împotrivă” se numără și liberalul Crin Antonescu
 
Mihai-Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi director al Serviciului de Informaţii Externe al României în perioada 2007-2012. El a fost premier între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012.
 
Mihai Răzvan Ungureanu este senator de Arad, mandat obţinut din partea ARD, prin redistribuire, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. În septembrie 2012, Ungureanu s-a înscris în partidul Forţa Civică, unde a candidat la preşedinţia partidului. Mai apoi, a alipit partidul la Alianţa România Dreaptă (ARD), formată din PDL şi PNŢCD. După alegerile parlamentare din 2012, ARD s-a dizolvat. În martie 2013, Forţa Civică şi PNŢCD au reînfiinţat Alianţa Dreptate şi Adevăr.
 
După fuziunea PNL şi PDL, Mihai-Răzvan Ungureanu a devenit prim-vicepreşedinte al noii formaţiuni.