Premierul Greciei, Alexis Tsipras, le-a cerut alegătorilor să respingă reformele propuse de creditorii internaţionali ai ţării, informează Mediafax, citând BBC News Online. Tsipras, care se opune unor noi reduceri bugetare, a propus vineri organizarea acestui referendum. De asemenea, acesta le-a cerut grecilor să respingă pachetul de măsuri propuse de creditori.

Organizarea referendumului a fost votată de 178 de parlamentari din totalul de 300. Îniantea votului, premierul Greciei a afirmat că propuenrile creditorilor reprezintă un “ultimatum jignitor” şi a precizat că o respingere a acestor măsuri ar consolida poziţia de negociere a Greciei. Gestul lui Tsipra a fost criticat de partenerii externi de a organiza un referendum.

Sâmbătă, miniştrii de Finanţe din Zona Euro, reuniți astăzi la Bruxelles, au refuzat să extindă, după data de 30 iunie, programul de ajutor pentru Grecia, relatează surse citate de AFP.
Astfel, Grecia trebuie să plătească datoriile de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie, riscând să intre în incapacitate de plată.