Evenimentul Zilei > Social > „România nu se naşte, România moare” | VIDEO
„România nu se naşte, România moare” | VIDEO

„România nu se naşte, România moare” | VIDEO

Aşa cum au promis, şi în ciuda vremii ploiase şi a frigului din Capitală, peste o sută de mămici şi tătici cu tot cu bebeluşi au protestat două ore în faţa sediului Ministerului Muncii.

În loc să meargă în parc pentru a-şi plimba copiii, mămicile au decis să se întâlnească la ora 12.00 pentru a protesta faţă de decizia guvernanţilor de a reduce indemnizaţiile de creştere a copilului. S-au „înarmat” cu bebeluşii lor, dar şi cu pamperşi şi banderole negre „în semn de doliu pentru «înmormântarea» pe care aleşii le-o pregătesc”, susţin organizatoarele.
Zornăit de jucării la uşa ministerului
Protestul a fost paşnic. Părinţii înarmaţi cu bannere, pancarte şi jucării zgomotoase au adus la minister saci cu jucări şi pamperşi nefolosiţi, deşi iniţial aveau de gând să-i aducă pe cei uzaţi. "Oricum plec din ţară", a scris un părinte cu carioca pe un pampers.
Nu e un miting politic
Însă pentru scurt timp, protestatari au strigat "Băsescu şi ai lui, ucigaşii neamului". Apoi, una dintre organizatoarele protestului, Gabriela Adam le-a cerut mamelor să nu lanseze mesaje politice.
"Vreau să menţionez că există între noi persoane care au agitat oamenii. Mamele vor să păstreze liniştea pentru copii. Nu e mesajul care ne reprezintă pe noi. Noi milităm pentru drepturile noastre, nu este un miting politic."
"Noi cerem ca guvernul să-şi respecte promisiunea de a susţine copiii şi calitatea vieţii", a declarat pentru evz.ro Gabriela Adam, de 32 de ani, mama unui băiat de 6 luni şi a unei fetiţe de 2 ani.
"Am crezut în promisiunea lor. Suntem solidari cu toate categoriile sociale, dar economia care se face e infimă şi se pot găsi cu siguranţă alte surse. În nicio ţară nu s-a pomenit să iei de la gura copiilor şi bătrânilor. Ei vor o sterilizare morală, să nu mai facă lumea copii?", a mai spus Gabriela Adam.
"Bebeluşii în rahat, pamperşii ni i-au tăiat, iar acum în biberoane ni se dau lacrimi şi foame"
Ca să nu-i sperie pe micuţi, mămicile n-au scandat şi şi-au scris nemulţumirea pe pancarte: "Noi nu avem bani din vânzări anterioare", "Cu borduri şi săli de sport vom creşte copiii în cort", "Nu mai aveţi nicio limită", "Vrem drepturi nu pomeni", "Banii copiilor le-aţi luat, sunteţi bărbaţi de stat", "Am muncit am cotizat nu-i pomană de la stat", "Lasaţi-ne 85 la sută pentru o generaţie mai cultă", "Copiii sunt viitorul ţării", "Copiii de azi, contribuabilii de mâine", "Măsura de egalizare e discriminatorie", "România nu se naşte, România moare", ori "Respectaţi mamele şi copiii, nu ne furaţi dreptul la alăptare", "Iată viitorul României: un viitor mut, în care copiii vor fi o raritate", "Puneţi plafon la cele peste 300.000 de pensii nesimţite, nu luaţi pâinea de la gura copiilor".
Reducerea indemnizaţiei, o lovitură pentru familia din România
Mămicile spun că au fost nevoite să iasă chiar şi pe vremea deloc prietenoasă, "dacă nu ne unuim cu toţii nu o să se schimbe nimic. Sunt convinsă că vom realiza ceva, nu e posibil ca cineva să hotărască peste noapte şi noi să nu putem face nimic. Noi procedăm legal", e de părere doamna Albu.
"Copilul are nevoie de mama lui, o bonă nu poate substitui dragostea de mamă. Iar la creşă oricum nu ţi-l primeşte la 6 luni şi de acolo se poate întorce cu boli", spune Monica de 30 de ani, mama unei fetiţe de 11 luni.
"Vrem să ne creştem copiii aşa cum trebuie, pentru ca ţara aceasta să mai aiba un viitor. Mulţi nici nu au bunici şi bani de bonă, de creşă. Ce să fac, să merg cu copilul la serviciu?", a declarat Sorana de 27 de ani, mama unui băiat de 6 luni.
Referitor la reducerea indeminzaţie, mamele spun că este o lovitură dată familiei din România. "Se distruge nucleul de bază al societăţii şi viitorul ţării", mai spune Sorana. Ea şi-ar fi dorit să stea 2 ani acasă, pentru că "sunt momente unice în viaţă şi copilul are nevoie de îndrumarea părinţilor. Primii paşi sunt cei mai importanţi". Acum ea nu ştie ce să facă şi se gândeşte să se întoarcă la muncă."
Oana, de 33 de ani, însărcinată în opt luni cu primul copil, spune că reducerea indemnizaţiei o va afecta cel mai mult.
"În spirit de solidaritate renunţăm la trusoul de 230 de lei, dar reducerea indemnizaţiei ne va afecta. Voiam să stau acasă doi ani pentru că o bunică e în provincie şi cealalată are încă 2 nepoţi de crescut. În plus pentru alăptat ar trebui să stau acasă 6 luni cel puţin".
Reducerea pensiilor nesimţite, o soluţie
"Sunt 330.000 pensii nesimţite de peste 50 de milioane de lei vechi şi acolo e buba sistemului. Banii se duc la magistraţi, la deputaţi, la senatori", spune Ionţ Mazăre, de 28 de ani, tatăl unui copil de 2 ani şi cu soţia însărcinată.
"M-aş întoarce şi azi la muncă dacă aş putea să plătesc o bonă, dar una bună costă 1.500 lei. Nu pot să-mi iau o bonă analfabetă, care să-mi înveţe copilul să vorbească cu dezacorduri. Şi atunci înseamnă că Boc ne încurajează să acceptăm şi să promovăm munca la negru pentru că dacă-i fac carte de muncă costă 3.000 de lei. Plus că un copil la vârsta asta nu poate fi crescut cu o bonă pentru că nu poate spune dacă e nemâncat, bătut sau maltratat. Bona va face curăţenie în casă astfel încât să crezi că atunci când ajungi acasă totul e roz. De când îşi permit Băsescu sau Boc să-mi impună cât să-mi alăptez copilul? Dacă merg la serviciu înseamnă să-mi întrerup alăptarea", a declarat Ioana Carmen Rusu, 32 de ani, cu un băiat de 6 luni în braţe.
Ea crede că normal ar fi fost să crească TVA-ul de la 19% la 25% pentru că atunci toţi ar fi avut de suferit, inclusiv privatul. "Nu era un capăt de ţară 6 la sută pentru toţi", spune Carmen. "Singura soluţie e să emigrez într-o ţară unde drepturile mele să fie respectate", conchide mămica.
Rocada părinţilor: mama se întoarce la serviciu, soţul rămâne acasă
Elena Nica, de 36 de ani, şi-a legat peste piept un pampers cu un mesaj inedit intitulat „jurământ de şoim”: „Jur cu mâna pe buric să cresc mare şi voinic fără să mănânc nimic”.

Acum, spune ea, nu ştie dacă ar trebui să se bucure că nu mai trăieşte în comunism: „Am ajuns de unde am plecat”, afirmă femeia care este mamă a trei copii: de 12, de trei şi de un an şi jumătate.

Pentru a se descurca mai bine cu banii, după ce a născut, ea s-a întors la serviciu, iar soţul ei care este executor fiscal a fost  cel care a rămas acasă deoarece el avea salariu mai mare, iar indemnizaţia de 85% din venituri era şi ea mai mare. Chiar şi aşa, Elena spune că indemnizaţia pe care a primit-o a fost de 900 de Ron.

Protestul a fost organizat de "Forumul despre copii", care a făcut şi bannerele, şi e susţinut de Aspciasţia TATA şi forumul Miresici.
Petiţie on-line

În plus, în ultimele zile, peste 40.000 de părinţi au semnat o petiţie on-line prin care cer ca indemnizaţia să fie menţinută la valoarea ei actuală, de 85% din media veniturilor din ultimul an înaintea naşterii copilului. „Pentru a le atrage atenţia guvernanţilor că traiul nostru şi al copiilor este pus în pericol de măsura de reducere a acestui ajutor, am decis să ieşim şi în stradă. La protest s-au adunat mămici, tătici şi alte persoane care susţin această cauză, dar şi actorii cei mai importanţi, bebeluşii, cei care vor avea de suferit din cauza indiferenţei autorităţilor”, explică unul dintre reprezentanţii părinţilor.

„Vom sesiza şi Curtea Constituţională, prin Avocatul Poporului, dacă executivul va merge până la capăt cu intenţia de a reduce indemnizaţia”, adaugă Alina Stanciu, una dintre iniţiatoarele protestului.

Cadouri de la copii pentru guvernanţi

Părinţii care s-au strâns astăzi în faţa Ministerului Municii sunt decişi să împartă şi nişte cadouri: „Pamperşi pentru conducătorul ţării, ca «mulţumire» pentru decizia de a lua bani de la copii, dar şi pentru Elena şi Ioana Băsescu, Elena Udrea şi Andreea Vass, din spirit de solidaritate socială”, precizează inediţii protestatari.

Mămicile sunt susţinute şi de Ionela Danciu, mama de tripleţi din Arad care, în octombrie 2008, a protestat în faţa guvernului, împreună cu câţiva părinţi pentru ca fiecare geamăn sau triplet să aibă parte de indemnizaţie. „Să le fie ruşine guvernanţilor. Nu puteau să facă ceva mai rău: este inadmisibil să ia din banii părinţilor cu copii mici, în loc să taie din salariile «grase» ale bugetarilor de lux sau din chiriile parlamentarilor. Eu sper totuşi să fie doar o idee aruncată aiurea, sper să nu taie indemnizaţiile”, conchide mama de tripleţi.

41.000 de părinţi semnaseră ieri petiţia prin care solicită ca indemnizaţia de creştere a copilului să fie menţinută la valoarea actuală

PROTESTE

Bugetarii au intrat în luna grevei generale

Nu numai mămicile ies în stradă din cauza măsurilor drastice de reducere a cheltuielilor statului. Mâine şi poimâine, sindicaliştii din toate cele cinci mari confederaţii vor picheta sediul guvernului şi pe cel al preşedinţiei, iar pe 19 mai sunt aşteptaţi la un miting comun în Piaţa Victoriei aproape 40.000 de oameni.

Totul ar putea culmina cu greva generală în sistemul bugetar, ce ar putea fi declanşată la sfârşitul lunii, dacă protestatarii nu vor obţine de la guvern „o îndulcire” a măsurilor. Deocamdată, profesorii au anunţat că nu mai trec notele în catalog, iar din 31 mai sunt decişi să nu mai intre la ore, ameninţând astfel cu îngheţarea anului şcolar.

În plus, angajaţii de la Cadastru se află deja în grevă generală. Încă de la sfârşitul săptămânii trecute ei nu mai eliberează niciun act legat de proprietate. Lor li s-ar putea alătura şi CFR-iştii, nemulţumiţi de faptul că nu vor scăpa de reducerea cu 25% a salariilor, dar şi angajaţii Metrorex şi RATB, care iau în calcul o grevă comună.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: