Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, a fost instituită începând cu anul 2010. Această dată a fost aleasă în mod special, dat fiind că este data de naștere a poetului Mihai Eminescu. Cu acest prilej au loc numeroase evenimente și manifestări culturale.
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită, din anul 2010, și în școli. Potrivit profesoarei Andreea Panciu, cu acest prilej au loc acțiuni și evenimente centrate, de regulă pe personalitatea lui Mihai Eminescu. În acest an, Ziua Culturii Naţionale marchează 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Ziua Culturii Naţionale în școli
Profesoara Andreea Panciu a explicat că fiecare școală marchează prin acțiuni și activități specifice această zi specială. Marea majoritate a evenimentelor sunt centrate pe personalitatea și opera lui Mihai Eminescu.
„De Ziua Culturii Naţionale, în şcoli sunt organizate diferite acţiuni, concursuri de recitare, dramatizarea Scrisorii a 3-a şi, cu ajutorul tehnologiei, elevii până la urmă apelează la aceste mijloace şi realizează diferite prezentări în care susţin diferite texte pe care le prezintă în clasă la nivelul colegilor”, a declarat Andreea Panciu.
Cu ocazia acestei sărbători, Ziua Culturii Naţionale, poeziile lui Eminescu rămân o parte importantă din programa şcolară. Chiar dacă în ultimii ani autorii au considerat că trebuie studiați cu precădere autorii contemporani. Clasicii au o pondere importantă în educația literară a elevilor.
„Programa şcolară nou-introdusă în anul 2017 este cumva centrată pe textele scriitorilor contemporani, dar în egală măsură şi pe textele clasicilor, astfel încât poezia lui Eminescu este încă prezentă. Se încearcă cumva un echilibru, despre asta discutăm până la urmă, în vederea dezvoltării competenţei cheie de sensibilizare şi exprimare culturală”, a mai explicat Andreea Panciu, citată de Antena 3.
174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
În acest an, pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, la Botoşani. Poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, Mihai Eminescu a fost catalogat drept cea mai importantă voce a literaturii române.
A debutat în ianuarie 1866, la vârsta de 16 ani, cu versuri dedicate lui Aron Pumnul. În 1868 a început să scrie romanul „Geniu pustiu”, rămas neterminat şi apărut postum. În 1870 a început colaborarea la revista „Convorbiri literare”. În paginile publicației i-au apărut, în acel an poezia „Venere şi Madonă”. Membru activ al societăţii „Junimea”, Eminescu a fost, începând din anul 1877, unul dintre redactorii ziarului „Timpul”.
Datorită personalității sale uriașe și a creației sale literare, ziua de 15 ianuarie, data nașterii sale, a fost stabilită drept Ziua Culturii Naționale.
A murit la vârsta de 39 de ani. În acest răstimp a reușit să lase posterității o creaţie literară amplă - poezii, proză, dramaturgie, dar şi publicistică. Manuscrisele sale cuprind 46 de volume care însumează aproximativ 14.000 de file. Acestea au fost oferite Academiei Române, spre păstrare, de Titu Maiorescu, protectorul poetului, la 25 ianuarie 1902. În 2010 ziua nașterii sale a fost instituită drept Ziua Culturii Naționale.
Ziua Culturii Naționale pentru români
An de an, pe 15 ianuarie se sărbătește această zi care marchează nașterea lui Mihai Eminescu. În această perioadă organizate evenimente culturale, la muzee, teatre și institut culturale din toată țara care marchează Ziua Culturii Naționale. Au loc expoziții și vernisaje, piese de teatru cu acces gratuit la Teatrul Național din București.
De asemenea peste 20 de muzee din subordinea Ministerului Culturii nu percep taxe de intrare de Ziua Culturii Naționale.
În școli au loc concerte și ateliere pentru elevi sau susținute de elevi.