Ziua care nu se uită. Revolta brașovenilor din 1987

Ziua care nu se uită. Revolta brașovenilor din 1987

Astăzi, în cadrul campaniei „Cărți care merită citite”, continuăm promovarea titlurilor cu temă istorică

Reeditată anul trecut de Polirom, cartea „Ziua care nu se uită. Revolta brașovenilor din 15 noiembrie 1987” este un document de referință al epocii comuniste. „Trăiesc mulţumirea de a fi putut pune sub ochii cititorilor poveştile triste ale unor oameni al căror curaj s-a născut din disperare. Oameni care, cu toată această disperare ce a învins frica, au arătat lumii întregi că România lui Ceauşescu nu e o ţară amorţită, în care «mămăliga nu explodează», ci e o ţară care se mişcă, în care demnitatea nu a dispărut şi românii sînt gata să plătească un preţ greu pentru a şi-o apăra.

Mulţi dintre participanţii la revoltă au avut de îndurat deportarea; unii, cei cărora această carte le este dedicată, au plătit cu viaţa pentru curajul lor. Şi unii, şi ceilalţi sînt, de-acum, oameni ai istoriei”, spune Marius Oprea, coordonatorul acestui volum.

Ne puteți urmări și pe Google News

N-aprinde chibritul!

Un alt titlu interesant, propus tot de Editura Polirom, este „Acasă. O istorie a vieții private”, de Bill Bryson, de asemenea reeditat. Autorul pleacă de la aspectele casnice mărunte pe care ajunge să le integreze istoriei mari.

Un exemplu excepțional vizează perioada frământată din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Anglia, bombardată crunt de germani, aplica amenzi usturătoare și chiar pedepse cu închisoarea propriilor cetățeni care, pe timpul nopții, aprindeau un băț de chibrit sau vreun minuscul bec pentru acvariu! Detaliile picante din viața unor personalități fac și mai incitantă lectura.

„Dunărea. Fluviul imperiilor”

Cartea scrisă de Andrei Șarîi (Polirom, 2017), în tușe istorico-geografice, este și un firișor intim al popoarelor care s-au ridicat și au căzut, de-a lungul timpului, pe malurile fluviului.