Ziua albinei în Republica Moldova. Când va fi marcată

Albina/ Sursa foto8 arhiva EvZ

Republica Moldova. Ziua Națională a Albinei va fi marcată anual pe data de 20 mai. Parlamentul de la Chișinău a instituit joi o nouă sărbătoare. Propunerea a venit din partea Asociației Naționale a Apicultorilor. Aceasta are drept scop promovarea consumului de miere și produse apicole de către populație.

În Republica Moldova, fiind o țară agrară, este organizat anual Festivalul Național al Prunei (a treia duminică a lunii septembrie) și Festivalul Naţional al Mărului (ultima sâmbătă şi duminică a lunii septembrie).

Totodată, sunt organizate evenimente de Ziua Naţională a Vinului (prima sâmbătă şi duminică a lunii octombrie). Este marcată și Ziua Porumbului, Ziua Apicultorului, Ziua Fructelor.

Albine/ Sursa foto: EvZ

Sărbătoarea Ziua albinei va promova consumul de miere

În nota informativă a proiectului de lege se menționează că promovarea consumului de miere de albine și a produselor apicole va contribui la fortificarea sănătății populației.

„Un alt factor ar fi creșterea pieței de desfacere a mierii de albine și produselor apicole, inclusiv prin apariția noilor oportunități de colaborare între agenții economici naționali și cei din alte țări. Acest fapt va permite implementarea celor mai avansate tehnologii şi bune practici de creștere a albinelor, producere a mierii și produselor apicole autohtone”, se specifică în document.

Autorul inițiativei, deputatul fracțiunii PAS Gheorghe Ichim, a subliniat că „în țara noastră creșterea albinelor și producerea mierii reprezintă o îndeletnicire tradițională practicată în mai multe localități”.

Câtă miere exportă apicultorii din Moldova

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în anul 2023, Moldova a exportat 1 715 tone de miere.

Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia. Anul trecut, producția de miere a fost de aproximativ 5 500 de tone, similară cu cea din 2022.

Miere: Sursă Foto: Arhiva EVZ

Câți bani alocă statul pentru dezvoltarea sectorului apicol

MAIA a anunțat că statul a investit în sectorul apicol peste 100 de milioane de lei în anul 2023. Banii au fost acordați sub formă de subvenții pentru procurarea utilajelor, echipamentelor, roiurilor și reginelor. Totodată, din cele 73 de cereri depuse la măsurile de subvenționare în avans, cel puțin jumătate au fost pentru investiții în apicultură.

Datele MAIA relevă că în țară există 9 421 de apicultori autorizați care dețin pașaport al stupinei, dintre aceștia 3 319 dețin formă juridică de activitate.

Ziua mondială a albinelor a fost instituită de Adunarea Generala a Organizației Națiunilor Unite în anul 2017. Aceasta se sărbătorește în fiecare an, la 20 mai. Sărbătoarea are scopul de a evidenția importanța albinelor pentru umanitate și necesității protejării acestora.