ZIUA A CINCEA. Protest în Piața Universității. Ludovic Orban, huiduit şi gonit de manifestanţi
- Cristian Şt. Vasilcoiu
- 18 ianuarie 2012, 12:17
Peste 600 de protestatari s-au adunat, pentru a cincea zi consecutiv, în Piața Universității. Ei strigă „Jos Guvernul!”. Printre cei prezenți, majoritatea pensionari, se află și Nati Meir sau Viorel Lis. Mulți dintre protestatari au venit la Universitate mai degrabă din dorința de a apărea la TV, înghesuindu-se în fața camerelor de luat vederi și devenind verbali doar atunci când se intră în direct. Realizatorul TV Mircea Badea și-a făcut și el apariția. Câțiva fani romi i-au dăruit o colivă.
UPDATE 23. 42 În Piaţa Universităţii au mai rămas doar câţiva manifestanţi. UPDATE 22.42. Protestatarii încep să plece din Piaţa Universităţii. UPDATE 21.30 Liberalul Ludovic Orban a vrut să-şi arate simpatia faţă de protestatari, strigând "Jos Guvernul!". Curajul lui de a refuza protecţia era să-l coste, era cât pe ce să fie linşat de manifestanţi. "Unde-i Crin Antonescu, stă la căldurică? ", l-au încolţit protestatarii. Vizita lui Orban a fost scurtă, el fiind forţat să părăsească Piaţa. Manifestanţii au pancarde şi scrie PDL=USL=Mizerie. UPDATE 21.15 Manifestanții sunt mai puțini, dar mai vocali. UPDATE 20.55 În Piață a apărut și prințesa Briana Caradgea. UPDATE 20. 45 În barurile și cafenelele din jurul Pieței Universității e liniște, oamenii stau în jurul meselor și urmăresc protestul la televizor. UPDATE 20.35 Mircea Badea face cu greu față unui grup de fani de etnie romă, care se bucură de prezența realizatorului. Cu cazia asta au ajuns și ei la ”televizor”. I-au oferit, drept mulțumire, o colivă și o lumânare, pregătite, inițial, pentru Băsescu. Badea cântă Imnul Golanilor, o variantă adaptată. UPDATE 20.14 Pe partea Facultății de Arhitectură, în „tabăra intelectualilor”, se scandează: „Nu mai vrem guverne conduse de concerne!”.
UPDATE 19.42 Mircea Badea a venit la protest și scandează alături de mulțime. Potrivit estimărilor sunt în jur de 600 de persoane, mult mai puține decât în zilele trecute. UPDATE 19.16 Un protestatar spune că îl cheamă Zâmbărețul și că poartă masca pentru a arăta că se poate protesta și cu zâmbetul pe buze, dar și în speranța că va determina, astfel, și alți oameni să se alăture protestului. UPDATE 19.06 „Țestoasele” de la departamentul de intervenție rapidă al Jandarmerie sunt masate, în grupuri, în jurul celor două mase de protestatari, atât în față și în spate, cât și pe laterale.
UPDATE 18.49. Prin mulțime încep să se distingă, atât prin îmbrăcăminte cât și prin scandări, grupulețe de suporteri.
UPDATE 18:29. Adrian Ciobanu, "Occupy România": De 3 luni suntem, în fiecare sâmbătă, la Universitate. Protestăm cu baloane, nu cu bastoane. Suntem împotriva întregii clase politice din ultimii 20 de ani. A venit vremea schimbării, a tinerilor. FOTO: Cristian Șt. Vasilcoiu
UPDATE 18.00. Oficialii MAI au explicat pentru EVZ că acel cod albastru stabilit în urmă cu trei zile nu este un motiv de îngrijorarea ci este o măsură preventivă care se ia în majoritatea statelor din lume în cazul unor proteste precum cele din Bucureşti şi din celelalte oraşe ale ţării. Este al doilea, în ordine crescătoare, pe o scară de la unu la patru care impune autorităţilor să ia măsuri. "În astfel de situaţii, de cod albastru, conform legii, conducătorii unităţilor de Poliţie, Jandarmerie sau Pompieri dispun măsura ca o pătrime din efectiv să fie prezent la muncă astfel încât dacă situaţia o va impune să se poată acţiona prompt şi eficient", a explicat pentru EVZ ofiţerul de presă al MAI, inspector principal Alina Ienciu. Aceasta a mai precizat că măsura permite unităţilor care asigură ordinea şi liniştea publică să intervină în timp util atunci când situaţia din stradă degenerează, aşa cum s-a întâmplat în cazul incidentelor din Centrul Capitalei. UPDATE 17.44. Viorel Lis și Nati Meir s-au întâlnit la protest și dezbat împreună politica României. Ca și ieri, jandarmii fac filtre la gurile de metrou și îi controlează pe cei care crează suspiciuni. În aceste momente, protestul este apatic.
UPDATE 17.26. Activiștii Partidului Poporului împart pliante cu propunerea de lege „Cojocaru”, prin care fiecare român ar urma să primească câte 20.000 de euro, însă majoritatea nu-i bagă în seamă.
UPDATE 17.23. La Ministerul Administrației Interne este tot cod albastru, stabilit în urmă cu trei zile. Acesta presupune ca angajații să fie pregătiți pentru a veni la serviciu dacă situația degenerează și se impune. UPDATE 17.11. Unul dintre protestatari are o pancartă împotriva lui Gigi Becali, altul spune că încearcă să aducă moaștele unui sfânt pentru a veni mai multă lume în Piața Universității. FOTO: Cristian Șt. Vasilcoiu
UPDATE 17.03. S-au adunat în jur de 200 de persoane în fața Teatrului Național și în jur de 50 peste bulevard, în fața Facultății de Arhitectură.
UPDATE 16.30: În Centrul Capitalei sunt, la această oră, în jur de 150 de persoane. Oamenii sunt nemulțumiți de salarii și de pensii. Uniunea Studenţilor din România a anunțat că nu va participa la proteste „pentru că este vorba despre o operațiune politizată”. Câteva zeci de persoane s-au adunat deja în Piața Universității, pe platoul din fața Teatrului Național. Este vorba despre pensionari, care au venit în fiecare zi în jurul orei 14. Tinerii își fac, de regulă, apariția, spre seară. Cei 50 de pensionari prezenți deja în piață spun că vor continua protestul, în pofida deciziei lui Raed Arafat de a reveni pe postul de subsecretar de stat din Ministerul Sănătății. Protestele de luni seara nu au mai degenerat în violențe, așa cum s-a întâmplat cu o seară înainte. A fost incendiat, totuși, un Oltcit, iar 150 de persoane au fost conduse la secțiile de Poliție. Asupra unora dintre acestea au fost găsite petarde, fumigene, arme albe, ba chiar și un pistol cu bile. Numărul protestatarilor nu a depășit, în nicio zi, 1.500, în contextul în care pe rețelele de socializare mii de persoane își anunță prezența. Asta într-o Capitală în care se estimează că trăiesc trei milioane de persoane. Luni, manifestanții strigau în portavoce: "De la 40.000, jandarmii cu noi vor fi!", apoi replicau, suparați: "Păi cine să ne asculte, dom'le, când noi suntem 500, într-un oraș de trei milioane și o țară de 22!?". Până la urmă s-au strâns 1.500. CITIȚI ȘI:
- Cristi, ultras: "Să nu se bucure Ponta. Nu am ieşit să facem revoluţie pentru el" | VIDEO
- Jandarmeria: „22 de persoane au comis fapte de natură penală” | VIDEO
- Primăria Capitalei a aprobat un marș și miting cu 10.000 de persoane, pe 24 ianuarie
- ZIUA A PATRA: EVZ vă prezintă rolurile principale din drama "Război în stradă"
- ZIUA A PATRA. Jandarmii ocupă poziții în Piața Unirii