Ziua 1.000 de conflict. Cât a costat invazia Rusiei pentru Ucraina

Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina atinge marți cea de-a 1.000-a zi, un prag sumbru în cel mai mortal conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial.

Pierderile devastatoare de vieți omenești și materiale continuă să crească, lăsând Ucraina mai vulnerabilă decât în orice alt moment de la începutul războiului. Mai jos este o sinteză a pierderilor Ucrainei de la invazie.

Prețul uman plătit de Ucraina în 1.000 de zile de conflict

Până la 31 august 2024, Misiunea de Monitorizare a Drepturilor Omului a ONU în Ucraina a documentat cel puțin 11.743 de civili uciși și 24.614 răniți în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Oficialii ONU și ucraineni afirmă că cifrele reale sunt probabil mult mai mari, având în vedere dificultatea de a verifica decesele și rănile, în special în zone precum orașul-port devastat Mariupol, care se află acum sub controlul rus.

Majoritatea celor decedați în război sunt soldați

Deși civilii au suferit enorm, marea majoritate a celor decedați sunt soldați: un război convențional total rar, purtat de două armate moderne echipate comparabil, a fost extraordinar de sângeros.

Mii de oameni au pierit în lupte intense pe liniile de front puternic fortificate, sub tirul necruțător al artileriei, cu tancuri, vehicule blindate și infanterie care au lansat atacuri asupra tranșeelor.

Ambele părți păstrează cu strictețe tabelele pierderilor lor militare ca secrete de securitate națională, iar estimările publice ale țărilor occidentale bazate pe rapoarte de informații variază considerabil. Dar majoritatea estimează sute de mii de răniți și morți de fiecare parte.

Teritoriul pierdut de Ucraina în 1.000 de zile

Rusia ocupă acum și pretinde că a anexat aproximativ o cincime din Ucraina, o zonă de dimensiunea Greciei.

Forțele Moscovei au pătruns inițial prin nordul, estul și sudul Ucrainei la începutul anului 2022, ajungând la periferia Kievului în nord și traversând râul Nipru în sud.

Armata Ucrainei i-a respins pe parcursul primului an de război, dar Rusia a păstrat în continuare fâșii de teritoriu din sud și est, adăugate la terenul pe care ea și proxi-aliații săi îl ocupaseră deja în 2014.

Moscova a capturat acum aproape întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei și întreaga coastă a Mării Azov din sud.

Ucraina. Sursă foto: x/defenceu

Multe orașe din zona de front capturate de Moscova au fost distruse, cel mai mare dintre ele fiind portul Azov Mariupol, cu o populație de aproximativ o jumătate de milion înainte de război.

În ultimul an, Rusia și-a extins încet controlul în lupte intense, în principal în Donbas. Ucraina, la rândul său, a lansat primul său atac de amploare pe teritoriul rus în august și a capturat o fâșie din regiunea Kursk din vestul Rusiei.

Din punct de vedere economic, Ucraina este devastată

Economia Ucrainei a scăzut cu aproximativ o treime în 2022.

În ciuda creșterii din 2023 și până acum în acest an, economia este încă doar 78% din dimensiunea sa de dinainte de invazie, a declarat pentru Reuters prima viceprim-ministră Yulia Svyrydenko.

Cea mai recentă evaluare disponibilă realizată de Banca Mondială, Comisia Europeană, Națiunile Unite și guvernul ucrainean a constatat că daunele directe cauzate de război în Ucraina au ajuns la 152 de miliarde de dolari până în decembrie 2023, cu locuințele, transportul, comerțul și industria, energia și agricultura fiind cele mai afectate sectoare.

Ucraina, sursă de cereale pentru Europa

Costul total al reconstrucției și recuperării a fost estimat de Banca Mondială și guvernul ucrainean la 486 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. Cifra este de 2,8 ori mai mare decât produsul intern brut nominal al Ucrainei în 2023, conform datelor ministerului economiei, conform Reuters.

Sectorul energetic al Ucrainei a fost afectat în mod deosebit, Rusia vizând în mod regulat infrastructura în atacuri de lungă distanță.

Ucraina este una dintre principalele surse de cereale ale lumii, iar întreruperea exporturilor sale la începutul războiului a agravat o criză alimentară globală. Exporturile și-au revenit în mare măsură de atunci, Ucraina găsind modalități de a ocoli o blocadă rusească de facto.